„Turime du aspektus: vienas aspektas, kai žmonės naudojami kaip įrankiai šitoje hibridinėje kovoje, kitas aspektas yra humanitarinis, kai tie žmonės, konkretūs žmonės, kuriuos Baltarusijos valdžia bando mums permesti per sieną, suprantama, kad jie yra tam tikra prasme aukos.

Turime turėti atjautos ir humanizmo, turėtume atsižvelgti į jų situaciją“ , – ketvirtadienį LRT radijui sakė A. Skaisgirytė.

Pasak Prezidentūros užsienio politikos grupės vadovės, Lenkija pasiūlė teikti humanitarinę pagalbą Baltarusijoje esantiems migrantams, tačiau Aliaksandro Lukašenkos režimas atsisakė ją priimti.

„Deja, praktiškai tai padaryti yra sunku, jeigu tie žmonės yra Baltarusijos teritorijoje. Šiandien prezidentas susitiko su Lenkijos prezidentu Duda. Lenkijos prezidentas pasakojo apie migraciją, sušalusius migrantus, sakė, kad Lenkija pasiūlė humanitarinę pagalbą Baltarusijai, specialiai migrantams, ir ta humanitarinė pagalba Baltarusijos pusės nebuvo priimta“ , – tvirtino A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad sekmadienį Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje, anot abiejų šalių pareigūnų, buvo rasti keturių žmonių kūnai. Apie kraupų radinį paskelbta praėjus savaitei po to, kai Varšuva dėl migrantų antplūdžio savo pasienyje paskelbė nepaprastąją padėtį.

Lenkijos pasieniečiai taip pat nurodė aptikę dar aštuonis išsekusius migrantus, įstrigusius pelkėtoje vietovėje kitoje pasienio vietoje. Septyniems jų prireikė hospitalizacijos.

Anksčiau šį mėnesį Lenkija paskelbė 30 dienų trukmės nepaprastąją padėtį, kuria uždraudė į pasienio zoną atvykti ten negyvenantiems žmonėms ir žiniasklaidos atstovams.

Šalis taip pat dislokavo pasienyje tūkstančius karių ir pradėjo tiesti spygliuotą tvorą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)