Kino salėje dėvėti kaukių nereikalaujama jau mėnesį, bet ant kėdžių vis dar priklijuoti to prašantys lipdukai.

„Man atrodo, kad mes suprantame, jog žodis „rekomendacija“ nereiškia, jog nereikia“, – LNK sakė kino teatro „Pasaka“ vadovė Andrė Balžekienė.

Galbūt lipdukai liko, nes kino teatrai nujautė – privalomos kaukės gali grįžti.

Kad šiandien to reikia kai kuriose uždarose patalpose, sako ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Kino teatruose nerekomenduoti, bet sakyti, jog privalomos kaukės. Galbūt renginiams nuo tam tikro žmonių skaičiaus įvesti kažkokius papildomų srautų, vietų, užpildymo skaičius“, – sakė ministras.

Bet apie privalomas kaukes svarsčiusi Vyriausybė sprendimo trečiadienį nepriėmė. Kaukių klausimas nukeltas į kitą savaitę.

„Mes prašome galimybės nusiimti kaukę, kada jau sėdi kino salėje ir žiūri filmą. Nes be abejo tai yra nepatogu, vargina ir absoliučiai nesisieja su kino malonumu, koks jis turėtų būti“, – sakė kino teatro „Pasaka“ vadovė.

Prekybos centro „BIG“ valdytoja Rimantė Merkevičiūtė pasakojo, jog kai 2020 metais rugpjūčio mėnesį buvo grąžintas privalomas kaukių dėvėjimas, buvo pastebėtas 10 procentų ir daugiau lankytojų srauto kritimą, kartu ir apyvartos.

O štai šauliečiai už privalomas kaukes uždarose patalpose. Sako, kad įpročiai mažai pasikeis, nes ir dabar į prekybos centrus eina su kaukėmis. Tiesa, taip mano ne visi.

„Ir dėl savo, ir dėl kitų (saugumo, aut. p.). Nes aš manau, kad pasas manęs nesaugo, o kaukė gal kokią bacilą ir pagaus“, – svarstė viena šiaulietė.

Kita taip pat teigė, jog palaiko planuojamus ribojimus. O kitas miesto gyventojas teigė, jog nemano, kad kaukė kažkuo padeda.

Kad kaukės COVID–19 nesuvaldys mano ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Esą dėl privalomo kaukių grąžinimo trypčiojanti Vyriausybė pamiršo svarbiausia – paskiepyti ketvirtadalį senjorų.

„Šiandien mes vakcinas turime ir per vasarą nepadarėme darbų, kuriuos labai svarbu buvo padaryti“, – sakė A. Veryga.

Politikas siūlo, kad mobiliosios komandos pas senjorus vežiotų ne tik skiepus, bet ir po 100 eurų.

„Registruota pataisa dėl finansinio paskatinimo žmonėms, kurie vyresni nei 65 metai. Seimas turi tokią galimybę skubos tvarka imti ir svarstyti“, – sakė A. Veryga.

Tačiau sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigė, jog „gerais norais kelias į pragarą grįstas“.

„Labai yra sunku pasakyti, kur mes nukeliautume toliau. Nes mes jau kalbame apie įtikinimą skiepytis toliau nevienkartinį“, – sakė ministras.

A. Dulkys senjorų vakcinacijos naštą linkęs permesti šeimos gydytojams. Už pasiskiepyti įkalbėtą pensininką žada premijas.

„Mes dabar jiems esame numatę papildomą išmoką 5 eurų, manytume ją padidinti galbūt iki 15 eurų“, – teigė jis.

Vyriausybė dar neapsisprendžia ar šalyje įvesti trečią karantiną, ar palikti ekstremalią situaciją. Bet kitą trečiadienį į posėdį susirinksiantis ministrų kabinetas neabejoja, kad dabartinės taisyklės griežtės.

Svarstoma grąžinti nuotolinį darbą.

„Reikėtų pasitarti mums su epidemiologais ir tarp institucijų, ar neturėtume pasiūlyti tarkime viešame sektoriuje nuotolinio darbo“, – sakė ministras.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad verslas negali būti dar sykį apribotas.

„Mes turime vakciną, kuri yra prieinama visiems. Mes turime Galimybių pasą. Ir svarbu yra išlaikyti du dalykus, mano nuomone – atviras ekonomines veiklas, galbūt su tam tikrais papildomais saugumo kriterijais, bet atviras“, – sakė ministrė.

Sutinkama, kad atviras turi likti ir švietimas, keičiama moksleivių izoliacijos tvarka. Mokinių karantinas trumpės nuo 14 iki 10 dienų.

„Nuo šiol bus izoliuojama tik vaikas, kuriam yra patvirtintas koronavirusas. Greta sėdėję vaikai – didelės rizikos kontaktai, jiems bus siūloma atlikti PGR tyrimą. Jei to nenorėtų, tada būtų 10 izoliacija“, – sakė ministras.

A. Dulkys teigė, jog naujų skiepytis skatinančių priemonių daugiau neatsiras.

O verslas savo ruožtu imasi skatinimo. Pavyzdžiui vienoje įmonėje Šiauliuose nuo koronaviruso vakcinuoti darbuotojai varžosi dėl 10 tūkst. eurų prizo.