Nors Seimo nariai vieši asmenys ir jiems taikomi kiti atvirumo standartai, kurie iš jų nesiskiepiję – slapta informacija, nebent jie pasisako patys, kaip darbietis Aidas Gedvilas.

„Kodėl nesiskiepiju? Todėl, kad antikūnų turiu. (Persirgau) gana senokai – gruodžio mėnesį“, – LNK sakė A. Gedvilas.

Persirgusiems rekomenduojama skiepytis po 6 mėnesių.

„Tikrinausi prieš kokias tris gal savaites“, – sakė parlamentaras.

Paprašytas, A. Gedvilas suranda savo antikūnų testo rezultatą, bet paaiškėja, kad jis darytas ne prieš tris savaites, o prieš du mėnesius.

„Daryta liepos pabaigoje turbūt. (…) Teigiamas – 7,5“, – komentavo darbietis.

Kiek Seimo narių neskiepyti arba nepersirgę – informaciją gauti bandė ir Seimo pirmininkė. Jai pavyko sužinoti, kad 114 Seimo narių yra imunizuoti, 6 – ne, bet apie 21 parlamentarą informacijos negavo. Ją atsisakė pateikti „valstiečių“ frakcija.

Prieš skiepus pasisako du „valstiečiai“ – Valius Ąžuolas ir Dainius Kepenis.

„Nežinau, neskaičiuoju, niekas apie tai neraportuoja“, – į klausimą, kiek frakcijoje yra nepasiskiepijusių parlamentarų, atsakė D. Kepenis.

Paaiškėjo, kad nepasiskiepijo ir „valstietis“ Kęstutis Mažeika. Jis tikina persirgęs, bet prieš 9 mėnesius – sausį. Sako, kad dar turi turėti antikūnų.

„Tiksliai neatsimenu to skaičiaus, bet tas skaičius yra šioks toks“, – komentavo jis.

Norint į Seimo pastatą patekti, visiems būtina parodyti galimybių pasą, išskyrus Seimo narius. Jiems taikoma išimtis.

„Su savim neturiu. Turėjau, jis pasibaigė. Dabar reikia nueiti, pasidaryti antikūnus ir tada vėl turėsiu“, – sakė K. Mažeika.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnė sako, kad Seimo pirmininkės užklausą persiuntė visiems nariams, bet pusė atsakymų nepateikė ir jai pačiai.

„Sako: tai gal kitą kartą užsimanysite, kad pasakyčiau apie savo urologo apžiūrą ir duomenis atskleisčiau“, – savo kolegų atsakymus perteikė A. Norkienė.

Valius Ąžuolas

Ji tikina, kad tai nereiškia, jog pusė „valstiečių“ yra nesiskiepiję.

„Seimo pirmininkė gali paklausti, bet ji iš tikrųjų nėra darbdavė. Mūsų darbdaviai yra mūsų rinkėjai. Atsiskaitome mes apie savo darbą“, – kalbėjo LVŽS frakcijos seniūnė.

Kad visuomenei to nebūtina žinoti, mano ir kai kurie konservatoriai, kurie galimybių pasą įvedė.

„Prie ko čia neišduosit? O ar jūs žinote, kiek LNK televizijoje yra pasiskiepijusių?“, – į klausimą klausimu atsakė TS-LKD frakcijos narys Vytautas Juozapaitis, patikinęs, kad kitiems yra rekomenduojama darytis testus.

Kitiems dėl to nejauku, nes salėje turi sėdėti visi drauge.

„Man buvo labai nejauku, bet aš pamačiau kandidatės į prezidentes Čmilytės cinizmą, kai ji dalyvavo kino premjeroje ir sėdėjo be kaukės kartu su prezidentu, tai aš paskui pagalvojau – tokia valstybė ir tokie valstybės vadovai. Jei jie patys gali spjauti žmonėms į veidą ir vieną aiškinti, o kitą daryti, tai klausimas, ko jie yra verti“, – komentavo Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

Dainius Kepenis

Jis reikalauja, kad imuniteto neturintieji būtų paviešinti.

„Yra tam tikri duomenys, kurie yra saugomi ir kurių mes negalime turėti ar viešinti. Tai, manau, yra pakankamai suprantama, normalu ir čia visgi belieka kalbėti apie Seimo narių atsakomybę“, – paaiškino Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Užtat Seimo salėje privaloma dėvėti kaukes, bet pora Seimo narių maištauja ir prieš tai – „valstiečiai“ Kepenis ir Ąžuolas.

Dėl to juos konservatorius Jurgis Razma padavė į Etikos ir procedūrų komisiją.

„Aš pažiūrėjau į valdančiųjų pavyzdį, Zingeris į tribūną taip pat išėjo be kaukės, tai turbūt tuo keliu ir eisim. Ieškosim logikos“, – LNK sakė V. Ąžuolas.