Griežta rekomendacija dėvėti apsaugines veido kaukes buvo suprasta kaip leidimas jų nedėvėti visai. Didelį tikėjimą žmonių sąmoningumu turėjusi sveikatos apsaugos viceministrė A. Bilotienė- Motiejūnienė mano, kad rekomendacija bus pakeista reikalavimu, tačiau leidimas atvirose erdvėse vaikščioti be veido kaukių išliks.

„Mes turime saugotis, nes atsiranda nemažas skaičius protrūkių mokyklose, kas yra normalu šaltajam sezonui. Įtaką daro ir į prekybos centrus atvykstantys žmonės: rekomendacijos dėvėti kaukes, matyt, nepakanka. Žiūrint į skaičius ir norint likti ne karantininiame rėžime, turėtume imtis priemonių. Pasaulio sveikatos ir kitos tarptautinės organizacijos rekomenduoja ir vakcinaciją turintiems asmenims dėvėti kaukes. Kadangi šiuo metu rekomendacija neveikia, mėginsime sugriežtinti ir kalbėti apie uždaras patalpas“, – teigia sveikatos apsaugos viceministrė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Apžvelgdamas dabartinę Lietuvos situaciją, mokslininkas V. Zemlys-Balevičius taip pat nemato kitos išeities kaip tik įvesti papildomas apsaugos priemones. Jis stebisi staigiu žmonių nenoru dėvėti apsaugines veido kaukes, kai jų nešiojimas buvo privalomas visus metus.

„Kaukių nusiėmimas vakcinuotiems yra kaip dovana, kad „va, jūs vakcinavotės ir dabar galite jaustis laisviau“. Čia kaip saldainis vaikams: davei saldainį, bet ateina laikas tą saldainį atimti, nes suges dantys. (...) Galimybė užsikrėsti yra ir vakcinuotiems, bet kaukė tą tikimybę sumažina. Jeigu epidemija nelabai plinta, mes galime pasitikėti vien tik vakcinavimu, bet jeigu įsibėgėja tie skaičiai, o dabar tie skaičiai pakankamai dideli, tai natūralu, kad mums reikia papildomų priemonių“, – sako mokslininkas V. Zemlys-Balevičius.

Atsakomybę už kaukių dėvėjimą, pasak sveikatos apsaugos viceministrės, turėtų jausti patys žmonės: neįmanoma prie kiekvieno asmens pastatyti jų dėvėjimą kontroliuojantį specialistą. Juokaudama priduria, kad nereikėtų laukti, kol prieis policininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)