„Akivaizdu, kad valstybė deda kryptingas pastangas, dar yra iškilę tam tikrų iššūkių koordinuojant procesus, vykdant žmonių perkėlimą ir apgyvendinimą, bet galime tik tikėtis, kad tie iššūkiai bus įveikti“, – po komiteto apsilankymo Rukloje Delfi komentavo Seimo narys.

Jis kritiškai įvertino kai kurių kolegų siūlymus neteisėtai valstybės sieną kirtusius migrantus sulaikyti neribotam laikui arba deportuoti į trečiąsias Afrikos šalis.

„Manau, kad pagaliau turime suvokti, jog didelė dalis šių žmonių Lietuvoje pasiliks ilgesnį laiką ir mes laikome savotišką demokratinės valstybės egzaminą, kaip tiems žmonėms sudaryti orias sąlygas tol, kol jie yra čia ir laukia sprendimų dėl savo tolesnio likimo“, – akcentavo T. V. Raskevičius.

Delfi gavo neviešą organizacijos „Raudonasis Kryžius“ ataskaitą apie situaciją Rūdninkų stovykloje. Užfiksuoti faktai – šokiruojantys: aptikta seksualinio smurto bei išnaudojimo apraiškų, susiformavusią hierarchinę kastų sistemą. Plačiau galite skaityti čia.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centro pašonėje ruošiama stovyklavietė migrantams

„Vienareikšmiškai ta situacija vertintina labai kritiškai ir neigiamai“, – pastebėjo komiteto vadovas.

Visgi migrantai iš Rūdninkų jau yra perkelti kitur.

„Dabar mes atliekame stebėseną tų vietų, kur žmones planuojama apgyvendinti ilgesnį laiką“, – sakė T. V. Raskevičius.

Šiuo metu Ruklos migrantų apgyvendinimo vietoje yra 240 migrantų, nors, pasak politiko, buvo planuota čia perkelti jau 400 asmenų.

„Labai tikiuosi, kad perkėlimo procesas tiek čia, Rukloje, tiek Naujininkuose, tiek Kybartuose vyks sklandžiai ir žmonių, gyvenančių palapinėse, artimiausių metu nebeliks“, – sakė parlamentaras.

T. V. Raskevičiaus nuomone, tarptautinių organizacijų įžvalgas reikia vertinti kaip konstruktyvius pasiūlymus tvarkytis su situacija efektyviau.

„Vienintelis būdas, atsakant į galimus kaltinimus arba tam tikrus klausimus, yra visiškas skaidrumas, atviras pasakymas taip, kaip yra, kokia pagalba mums reikalinga ir problemų nekišimas po kilimu. Manau, kad mes tas problemas suvokiame, matome“, – kalbėjo pašnekovas.

Bakas: didžioji dalis pažeidžiamų asmenų dar neperkelti

Kitas Žmogaus teisių komiteto narys Vytautas Bakas Delfi komentavo, kad didžioji dalis vaikų ir pažeidžiamų asmenų vis dar gyvena lauko sąlygomis.

„Čia yra tik labai nedidelė – 168 vaikai iš daugiau nei 1100, kurie yra Lietuvoje. Plius yra daugiau nei 1 tūks. Moterų, yra žmonių, kurie serga. Čia mes pamatėme, kad perkėlimas iš esmės nevyksta“, – pastebėjo parlamentaras.

Jo teigimu, iki šiol nešildomose palapinėse ir užkardose gyvenantiems vaikams ir pažeidžiamiems žmonėms nėra užtikrinamos geros sąlygos.

„Man sunku parinkti žodžius, bet tai nėra žmogiška. Negalėčiau to pavadinti žmogiškumu“, – konstatavo V. Bakas.

Seimo narys antrino komiteto pirmininkui, kad tai yra „žmogiškumo egzaminas Lietuvai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)