„Mūsų pozicija ta, kad ugdymo sritis, jei ir toliau labai prastėtų situacija, būtų ta pati paskutinė, kuri dirbtų nuotoliniu būdu. <...> darytume viską, padėtume, kad vyktų kontaktinis mokymas“, – antradienį Seime susitikęs su Demokratų frakcija sakė ministras.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad savivaldybėms skirtingai sekasi tvarkytis su epidemiologine situacija ugdymo įstaigose: vienose mokyklose pakankamai daug vaikų testuojasi ir nėra židinių, kitos susiduria su sunkumais.

„Bėda ta, kad turime labai skirtingą savivaldybių organizacinį mechanizmą – vienos savivaldybės sako, kad sistema veikia puikiai ir sklandžiai, tikrai yra mokyklų, kur susirgimų neužfiksuota, bet yra ir tokių, kur situacija kitokia. Bandoma ieškoti protingo vidurio tarp epidemiologinių ir organizacinių dalykų, čia iš dalies yra tiesiog mokyklų gebėjimas organizacinėmis priemonėmis tai padaryti“, – kalbėjo A. Dulkys.

Tarp Europos Sąjungos (ES) šalių Lietuva iki šiol buvo viena tų, kur nuotolinis ugdymas mokyklose tęsėsi ilgiausiai.

Šiuo metu mokyklose užfiksuojama daugiausia aktyvių koronaviruso židinių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro laikinoji vadovė Giedrė Aleksienė pirmadienį pateikė duomenis, kad praėjusią savaitę mokyklose buvo nustatyti 129 koronaviruso židiniai.

Lietuva antradienį įžengė į blogiausią, juodąją, pandemijos spalvinę zoną.

Spalvinės epidemiologinės situacijos zonos apibrėžiamos pagal naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį bei teigiamų diagnostinių testų dalį. Lietuvoje jie šiuo metu atitinkamai siekia 504,5 atvejo ir 6,1 proc., per parą pakilo abu šie rodikliai.

Dėl izoliacijos laiko trumpinimo vaikams dar vyksta diskusijos

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje planuojama įteisinti pakeitimus dėl moksleivių izoliacijos trukmės po kontakto su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad dėl šio sprendimo dar vyksta diskusijos.

„Vyksta diskusijos ne tik dėl izoliacijos trumpinimo, čia procesai kur kas sudėtingesni. Vyksta organizaciniai procesai, visa tai stengiamės aptarti ir su mokyklų sveikatos specialistais, ir su NVSC. Yra labai daug skirtingų situacijų, norime, kad testavimas netaptų pagrindine priežastimi nesimokyti“, – sakė ministras.

Antradienį švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sakė, kad susitarta dėl sprendimo trumpinti izoliaciją moksleiviams po kontakto su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu. Planuojama, kad ji trumpėtų nuo 14 iki 10 dienų.

Ministras taip pat pažymėjo, kad šiuo metu padarytos išimties studentams nemokamai atlikti PGR tyrimus ministerija nėra linkusi pratęsti.

Rugsėjo pradžioje buvo priimtas sprendimas, kad iki spalio 15 dienos nemokamai tirtis galės pirma vakcinos doze arba „Janssen“ vakcina pasiskiepiję ir dar neturintys galimybių paso aukštojo mokslo ir profesinio tęstinio mokymo studentai, taip pat neformaliojo suaugusiųjų švietimo dalyviai. Tai buvo nuspręsta norint sudaryti galimybes studentams dalyvauti paskaitose ir kituose kontaktiniuose užsiėmimuose.

Šiuo metu dalis aukštųjų mokyklų studentų vis dar mokosi nuotoliniu būdu, nors yra pasiskiepiję ir galėtų grįžti į kontaktinį mokymą. A. Dulkys dėl tokių sprendimų ragina kreiptis į pačias švietimo įstaigas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)