Už grotų A. Jegorovas pateko 2017 m. birželio 10 d., jam teismo nuosprendžiu buvo skirta 8 metų laisvės atėmimo bausmė, bet realiai jos pabaiga yra ne 2025 m., o 2022 m. birželio 10 d. – dar liepos 5 d. prezidento G. Nausėdos vadovaujama Malonės komisija nutarė nuteistajam laisvės atėmimo bausmę sušvelninti 3 metais.

Įkalinimo įstaigos vartai A. Jegorovui galėjo atsiverti jau šią savaitę, nes Marijampolės pataisos namų, kur žudikas atlieka bausmę, Lygtinio paleidimo komisija ir Vilkaviškio teismas buvo nusprendęs nuteistą kaunietį paleisti į laisvę lygtinai. Tačiau tokiam sprendimui pasipriešino prokurorai – jų nuomone, anksčiau laiko į laisvę išleidus motinos žudiką nebūtų įgyvendintas teisingumo pricipas.

Pasak prokurorų, į laisvę A. Jegorovą paleisti nutaręs Vilkaviškio teismas netinkamai įvertino nuteistojo asmenybę ir nusikaltimo pavojingumą, o savo sprendimą motyvavo išskirtinę reikšmę suteikdamas nuteistąjį teigiamai apibūdinantiems duomenims.

„A. Jegorovas bausmę atlieka už labai sunkų nusikaltimą – nužudymą, nuteistasis būdamas neblaivus ryžosi nužudyti neįgalią savo motiną, tokie nusikaltimai laikytini išskirtinai pavojingais, o jų pasekmės labai sunkios ir negrįžtamos, darančios ypatingai didelę žalą valstybės saugomiems interesams“, – prokurorų teigimu, A. Jegorovas iki šiol „linkęs save pateisinti, menkinti nusikalstamą elgesį“.

Pasak prokurorų, A. Jegorovas būdamas laisvėje paskutinius du metus intensyviai svaiginosi alkoholiu, vartojo raminamus vaistus, nusikaltimą įvykdė nesuvokdamas ką daro, impulsyviai, apimtas beviltiškumo.

„Nors nuteistojo nuostatos nėra palaikančios kriminalinį elgesį, tačiau savo nusikaltimą jis linkęs pateisinti, kaltę daugiau perkelia aplinkai, turi savitą nusikalstamo elgesio paaiškinimą, – prokurorai pabrėžė, kad įkalinimo įstaigoje A. Jegorovas buvo baustas drausmine tvarka, nes neteisėtai turėjo ir naudojosi mobiliojo ryšio telefonu. – Nuteistojo pozityvus elgesys ir pastangos pasitaisyti nebuvo nuoseklios, todėl jis laikytinas asmeniu, net bausmės atlikimo metu linkusiu pažeisti nustatytą elgesio tvarką ir nesugebančiu paklusti nuteistiesiems privalomoms pataisos namų taisyklėms. “

Pasak prokurorų, už nužudymą kalintis nuteistasis ir toliau turi likti pataisos namuose, nes kol kas nėra pagrindo teigti, kad išnyko nuteistojo pavojingumas visuomenei.

Tokiai pozicijai pritarė apeliacinės instancijos teismas – teisėjo Giedriaus Endriukaičio pirmininkaujama kolegija pažymėjo, kad „šiuo metu dar nėra pagrindo teigti, jog A. Jegorovas neabejotinai daro pakankamą ir akivaizdžią pažangą mažindamas nusikalstamo elgesio riziką“.

Pasak teismo, A. Jegorovas iki šiol bando savo poelgį, kai nužudė motiną, pateisinti šios bejėgiškumu, neįgalumu.

„Nuteistojo teigimu, jis buvo įsitraukęs į azartinius žaidimus, tam skirdavo dalį laisvalaikio ir pajamų, dėl šio pomėgio patyrė finansinių sunkumų ir šiuo metu turi finansinių įsipareigojimų dėl jų“, – pasak teisėjų, šiuo metu A. Jegorovą slegia daugiau kaip 4 tūkst. Eur skola, todėl galima daryti išvadą, kad nuteistojo polinkis azartiniams žaidimams yra veiksnys didinantis jo pakartotinio nusikalstamumo riziką.

Aleksandras Jegorovas
Be to, teisėjai pabrėžė, kad įkalinimo įstaigoje nuteistasis nedirbo, o jo elgesys nebuvo nepriekaištingas visą bausmės atlikimo laiką.

„Bylos duomenimis nustatyta, kad A. Jegorovas nusikaltimą įvykdė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, nuteistasis pripažįsta, kad, būdamas laisvėje, turėjo alkoholio vartojimo problemų, susijusių su priklausomybe nuo alkoholio, – pabrėžė teisėjų kolegija. – A. Jegorovas nesugebėjo kontroliuoti savo gyvenimo: pradėjo svaigintis alkoholiu, žaisti azartinius žaidimus, lengvai pasiduodavo neigiamai kitų žmonių įtakai, leidosi manipuliuojamas. Nuteistojo netinkamo gyvenimo būdo ir laisvalaikio veikos, skatinančios nusikalstamumą, propagavimas yra vienas iš kriminogeninių veiksnių, didinančių nuteistojo nusikalstamo elgesio riziką.“

Anot teisėjų, A. Jegorovas linkęs ne tik menkinti savo elgesį, bet ir jį teisinti: „Paties nuteistojo teigimu, jis nusikaltimą įvykdė „nesuvokdamas ką daro“, impulsyviai, apimtas beviltiškumo, todėl tuo metu nesugebėjo suvaldyti savo elgesio ir nesuvokė pasekmių. Kaip pagrindinę problemą įvardija negebėjimą kontroliuoti savo gyvenimo, problemas sprendė svaigindamasis alkoholiu. Nuteistasis savo nusikaltimą linkęs pateisinti, kaltę daugiau perkelia aplinkai, turi savitą nusikalstamo elgesio paaiškinimą. Nors nuteistasis supranta, kad buvimas visuomenės nariu reiškia teises ir atsakomybę, tik laisvėje sunkiau sekasi jų laikytis. Šios aplinkybės neabejotinai didina nuteistojo pavojingumą visuomenei ir leidžia pagrįstai abejoti lygtinio paleidimo instituto efektyvumu nuteistojo atžvilgiu.“

A. Jegorovas nuteistas už tai, kad 2017 m. birželio 8 d., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, tyčia pagalve uždusino savo neįgalią motiną. Po dviejų dienų jis feisbuke parašė žinutę savo draugui: „Nutraukiau mamos kančias, nebeatlaikiau įtampos“.

Tai jis kalbėjo ir pas ikiteisminio tyrimo teisėją – vyras aiškino, kad norėjko nutraukti motinos kančias, nes ji nejudėjo, tuštinosi po savimi.

„Norėjau nutraukti motinos ir savo kančias“, – sakė A. Jegorovas.

Jis aiškino, kad iš pradžių motiną slaugė kartu su tėvu, o šiam mirus, paskutinius keletą metų ši labai sunki, moraliniu, fiziniu ir finansiniu požiūriu slegianti motinos slaugos našta teko jam vienam.

Vyro teigimu, motina kurį laiką buvo slaugoma slaugos ligoninėje, tačiau pasibaigus 4 mėnesių terminui, jis neturėjo galimybės mokėti už tolimesnę motinos priežiūrą, todėl vienintelė išeitis buvo slauga namuose.

„Be savo kasdienių darbų ir rūpesčių man nuolat reikėjo prižiūrėti ligonį, kuris savimi pasirūpinti negalėjo, kas reikalavo labai daug jėgų, nebuvo nė dienos, kad nematyčiau besikankinančios motinos, be to, dėl uždaro gyvenimo būdo nenorėjau, kad aplinkiniai matytų tokią mano motinos būseną“, – vėliau teisme aiškino jis.

Jis teigė, kad motinos slaugą bandė derinti su darbu, bet nesisekė, į namus neateidavo joks socialinis darbuotojas, todėl jis turėjo daug psichologinių problemų ir esą kartą net bandė nusižudyti.

Sunkiomis ligomis (kurios pakirto motinos ir kūną, ir protą) sirgusią motiną A. Jegorovas slaugė apie 15 metų. Nuteistasis yra įgijęs Pasaulio šachmatų federacijos suteiktą FIDE meistro vardą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)