Prezidentą Vladimirą Putiną remianti „Vieningoji Rusija“ po rinkimų turėtų išsaugoti parlamentinę daugumą, nepaisant sumenkusio visuomenės pasitikėjimo, kurį rodė sociologinės apklausos.

Pačius rinkimus temdė valdžios susidorojimas su politiniais kitaminčiais.

„Man kaip politikui priimtina nuomonė, kurią (europarlamentaras) Andrius Kubilius įtvirtino savo raporte, kad mes neturėtume šių rinkimų pripažinti teisėtais, nes man jie panašūs į tuos rinkimus, kuriuo aš dar vaikas prisimenu Sovietų sąjungoje, tai buvo tiesiog rinkimų imitacija“, – BNS pirmadienį sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Jis pabrėžė, kad opozicijos atstovai rinkimuose iš esmės buvo nušalinti, o tarptautinėms organizacijoms nebuvo leista jų stebėti.

„Manau, kad niekas seniai netiki, kad tai yra demokratija. Tai yra farsas, kuriuo bandoma pateisinti įvairius nusikalstamus Rusijos vadovybės veiksmus“, – sakė URK pirmininkas.

Parlamentinių ryšių su demokratine Rusija grupės vadovas konservatorius Matas Maldeikis sako, kad rinkimai buvo „žaidimas valdžios legimitizacijai“, o Vakarai turėtų jų nepripažinti.

Vis dėlto jis tvirtino, kad toks sprendimas nebus priimtas, tikintis išlaikyti dialogo su Maskva tikimybę.

„Tai buvo eiliniai hibridiniai rinkimai Rusijoje, kuriuos mes jau daugybę metų matėme. Atrodo kaip rinkimai, bet realiai tai – imitacija, jų žaidimas valdžios legitimizacijai. Tai tiesiog pasiruošimas 2024 metų prezidento rinkimams, V. Putinui planuojant iš naujo tapti prezidentu, ir šitie rinkimai jam buvo labai svarbūs, išlaikant vertikalę, parodant, kad jis visiškai kontroliuoja situaciją“, – BNS sakė M. Maldeikis.

Jis taip pat teigė, kad rinkimų pažeidimai Rusijoje kartojasi ir „Vakaruose jaučiamas tam tikras nuovargis, kiekvieną kartą matant tą patį rezultatą“.

„Mano politinė pozicija, kad Vakarai turėtų nepripažinti šitų rinkimų suprantant, kad tai nebuvo rinkimai. Bet (tokį scenarijų) aš sunkiai įsivaizduoju, nes tai būtų Rubikono perėjimas Vakarams, jie vis dar įsivaizduoja, kad problema Rusijoje yra propagandos problema, ir dėl to galima susitarti“, – kalbėjo M. Maldeikis.

„Vakarai negali sau leisti nupjauti tokios bambagyslės kaip ryšiai su parlamentarais, nes jie įsivaizduoja, kad tai vienas iš paskutinių kanalų palaikyti kažkokį dialogą“, – reziumavo parlamentaras.

Seimo URK narys „valstietis“ Giedrius Surplys komentuodamas rinkimus Rusijoje teigė, kad „nieko stebėtino ar naujo neįvyko“, o Lietuva turėtų išlaikyti dėmesį šiai šaliai.

„Man tik stebint situaciją tiek Rusijos, tiek Baltarusijoje, šiek tiek kirba mintis, kad mes lengvai pasiduodame išblaškomi ir šiuo metu sprendžiame tokius klausimus kaip santykiai su Kinija, ir panašu, kad Baltarusijos kovą už demokratiją pamiršome. Tai panašu, kad Rusijos rinkimai buvo jau palikti savieigai, nes niekas nieko naujo nesitiki“, – BNS sakė G. Surplys.

„Kalbant apie ateitį, visi suprantame, kad Rusijoje vyksta iš labai anksti pasiruošimas būsimiems prezidento rinkimams, vėlgi turime dvejus metus padėti žmonėms, kurie Rusioje tikėtųsi demokratiškesnių rinkimų, negalime išblaškyti mūsų dėmesio tokiais dalykais kaip Baltarusijos sukelta migrantų krizė ar vėlgi santykiai su Kinija, turėtume koncentruotis į tuos dalykus, kurie labai tampriai susiję su Lietuvos saugumu“, – kalbėjo Seimo URK narys.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) pirmadienį pareiškė, kad Rusijos Valstybės Dūmos rinkimai vyko pilietinių ir politinių teisių suvaržymo sąlygomis ir valdžios veiksmai kelia abejonių dėl rinkimų skaidrumo.

„Rusijos valdžios institucijos, pasinaudodamos represiniais „ekstremistinių organizacijų“, „užsienio agentų“ ir „nepageidaujamų organizacijų“ įstatymais, dar labiau apribojo žmogaus teises, demokratijos funkcionavimą ir spaudos laisvę“, – sakoma pirmadienį paskelbtame pareiškime.

Anot URM pareiškimo, šie veiksmai dar labiau suvaržė politinį pliuralizmą bei „demonstruoja Rusijos atsitraukimą nuo demokratinių standartų ir kelia abejonių dėl rinkimų skaidrumo“.

Rusijos valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ pirmadienį pareiškė užsitikrinusi dviejų trečdalių balsų daugumą per Valstybės Dūmos rinkimus. Opozicija šiuos rinkimus vadina suklastotais.

Parlamento ir vietos valdžios rinkimai surengti po susidorojimo su opozicijos veikėjais, įskaitant įkalintą garsiausią Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną.

Suskaičiavus 85 proc. balsų, „Vieningoji Rusija“ pirmavo surinkusi 49,76 proc. balsų; antroje vietoje buvo Komunistų partija, užsitikrinusi 19,61 proc. elektorato palaikymą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)