„Dvejojau, ar tą skausmą nuryti, kad niekas nematytų ir niekas nežinotų. Bet galų gale noriu perspėti kitus“, – LNK kalbėjo šiaulietė Renata.

Iki šiol ji pasakojo visiškai pasitikėjusi gydytojais. Iki tol, kol ligoninėje mirė jos tėvas.

„Praradau viską, patį brangiausią žmogų. Praradau, ir niekas nepasikeis. Gal tik noriu perspėti, kad savo artimiausius žmones labai saugotumėte“, – teigė moteris.

Vos prieš dieną tėvą palaidojusi Renata sunkiai renka žodžius, bet nusprendė perspėti kitus.

„Nepasitikėti taip aklai, kaip pasitikėjau aš“, – teigė ji.

Į Šiaulių ligoninę Renatos 86 metų tėvą greitoji atvežė dėl pilvo skausmų. Anot Renatos, tėvui buvo pašalinti akmenys iš šlapimtakių ir jis sėkmingai sveiko.

„Jis jautėsi labai gerai. Ir pats gydytojas sakė, jog tėvas labai nori važiuoti namo“, – kalbėjo moteris.

Tačiau jau pradėjus galvoti apie namus, Renatos tėvo sveikata ėmė prastėti. Kai susiskambindavo su šeima, jis skundėsi, jog trūksta oro. Kas atsitiko tėvui, paaiškinimo iš gydytojų Renata sako neišgirdusi.

„Medicinos seselės su mumis nekontaktavo. Tiesiogiai perjungdavo į gydytojų kabinetą, kur būdavo arba užimta, arba niekas neatsakydavo“, – pasakojo Renata.

Susitikti su pačiu tėvu gydytojai, anot Renatos, ilgą laiką neleido. Aiškino, jog karantinas.

„Kalbėdama su savo tėčiu mačiau, kad situacija blogėja. Buvo bandyta prisibelsti iki gydytojų su prašymu. Kai šiaip ne taip prisibeldėme su tuo prašymu, buvo per vėlu“, – kalbėjo moteris.

Net apie tėvo mirtį jiems pranešė ne ligoninė, nors ir turėjo jų telefono numerį, o policija.

„Visai ne tuo numeriu. Mums pranešė giminė“, – LNK teigė ji.

Priežastis, nuo ko mirė tėtis, Renatai buvo netikėta.

„Informaciją dėl sepsio aš sužinojau tik iš mirties liudijimo. Kiek buvo skambinta, kiek buvo klausta, niekada nebuvo paminėta tokia diagnozė. Aš manau, kad tai yra aplaidus darbas medikų“, – kalbėjo Renata.

Nors ir įžvelgia medikų kaltę, Renata ieškoti teisybės neketina. Šiaulių ligoninė situaciją sutiko pakomentuoti raštu.

„Pacientui diagnozuotas ir gydytas kasos ūmus uždegimas, kuris vėliau komplikavosi plaučių uždegimu, žarnyno uždegimu, galimai sepsiu, bei tulžies pūslės akmenligė su paūmėjusiu uždegimu. <…> Klinika, kurioje buvo gydomas pacientas, gilinasi į su jo gydymu susijusias aplinkybes“, – rašome LNK perduotame ligoninės komentare.

Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad, nepaisant koronaviruso šalyje, ligoninės privalo leisti artimiesiems lankyti ligonius.

„Tvarka nedraudžia artimiesiems lankyti paciento. Tvarka nustatyta tik tiek, kad būtų laikomasi infekcijų kontrolės reikalavimų. Ir būtinai tie, kurie lanko, turi turėti galimybių pasą, jie turi būti sveiki“, – LNK sakė SAM Specializuotos sveikatos priežiūrios skyriaus patarėja Genovaitė Klimienė.

Tai ne pirmas atvejis, kai ligoninė kaltinama aplaidumu. Dėl apendicito į Šiaulių ligoninę patekęs joniškietis Julius iš jos paspruko, kai, anot jo, nesulaukė tinkamo gydymo.

Kauno klinikose jam taip pat buvo nustatyta būklė, artima sepsiui.

Gydymo įstaigų paslaugų kokybę kontroliuojanti Akreditavimo tarnyba dėl Šiaulių ligoninės vien pernai gavo 6 skundus. Ir visi jie pasiteisino. Buvo nustatyta pažeidimų dėl gydymo kokybės.

Anot Higienos instituto, pernai Lietuvoje nuo sepsio mirė beveik 400 žmonių.