„Pirmiausia yra procedūros, procedūros yra tokios, kad reikia atsakyti į klausimus, ir mūsų frakcijos ir kitų frakcijų, kurios prisidėtų prie interpeliacijos, nariai galėtų ta procedūra naudotis, nes iš tiesų labai daug klausimų, kas čia iš viso vyksta“, – penktadienį BNS sakė R. Karbauskis.

Penktadienį Naisiuose posėdžiavusi LVŽS taryba pranešė teikianti ultimatumą premjerei I. Šimonytei – jei per tris savaites nebus įvykdytos partijos iškeltos sąlygos, premjerei bus inicijuojama interpeliacija.

Tarp tų sąlygų – reikalavimai atsiriboti „nuo mokestinę naštą gyventojams didinančios mokestinės reformos“, pakeisti COVID-19 pandemijos valdymo bei vakcinacijos strategiją, atsiskaityti už migrantų krizės valdymo kaštus bei pateikti aiškius terminus, kada nelegalūs migrantai bus grąžinti į kilmės valstybes.

LVŽS vadovas patvirtino, kad „valstiečiai“ nemano galintys nuversti Vyriausybę, nes visa Seimo mažuma neturi 71 tam reikalingo balso, o ir ne visi mažumos atstovai paremtų interpeliaciją.

„Mes nemanom, kad įmanoma (nuversti Vyriausybę), nes mes žinom, kad socdemai balsuoja kaip konservatoriai ir jie dažniausiai padeda jiems išsigelbėti ir priimti įstatymus, kita vertus, valdantieji turi ir skaitlinę daugumą. Šitoj situacijoj mes nemanom, kad mes sugebėsim nuversti Vyriausybę, bet mes aiškiai pasakome, kad šita Vyriausybė turi atsistatydinti ir mes remiame visas visuomenės iniciatyvas, kad ji būtų atstatydinta“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

„Valstiečių“ teigimu, šalies ekonomika yra atsidūrusi kritinėje situacijoje, tuo metu, anot jų, planuojama apmokestinti miško žemę ir didinti žemės, nekilnojamo turto mokesčius, apmokestinti automobilius, branginti šiukšlių išvežimą, vandens išgavimą, kt.

LVŽS taryba tvirtina, kad padaryta „esminių klaidų valdant COVID-19 pandemiją bei organizuojant vakcinaciją, kas ne tik supriešino visuomenę, bet ir sukėlė sunkias ekonomines, socialines pasekmes, pakenkė žmonių psichinei sveikatai, vaikų ugdymo procesui“. Anot jos, valdančiųjų veiksimai prisidėjo ir prie migracijos krizės sukėlimo, be to, ji „valdoma neatsakingai, nepalaikant deramo dialogo su vietos bendruomenėmis, neužtikrinant viešųjų pirkimų skaidrumo, krizės suvaldyme dirbančių asmenų saugumo“.

„Valstiečių“ taryba svarstė savo frakcijai Seime rekomenduoti skelbti interpeliacijas sveikatos apsaugos, vidaus reikalų ir užsienio reikalų ministrams, bet nutarė to nedaryti, nes interpeliacijos pavieniams ministrams „neišspręstų chaotiško valstybės valdymo problemos“.

„Kviečiu visas opozicines frakcijas Seime prisijungti prie LVŽS iškeltų reikalavimų I. Šimonytės Vyriausybei“, – sakė LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

„Valstiečiai“ Seime yra didžiausia opozicinė frakcija, turi 22 narius.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją premjerui ar ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 29.

Tačiau kad premjeras ar ministras būtų atstatydintas už tai per slaptą balsavimą turi būti ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 71.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)