Kaip „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ pastebėjo buvęs kariuomenės vadas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Pocius, be Rusijos ir Baltarusijos tose pratybose dalyvavo karių iš Armėnijos, Indijos, Kazachstano, Kirgizijos, Mongolijos, Pakistano ir Šrilankos.

Karių iš šių šalių buvo apie 500, tačiau, pasak A. Pociaus, pats skaičius nėra reikšmingas.

„Prieš stojant į NATO, Lietuvoje, kai organizuodavome karines pratybas, mums užtekdavo vieno kario, pavyzdžiui, amerikiečio, ir tai jau Amerikos vėliava ant flagštoko yra keliama. Niekas nežiūri, kiek karių dalyvavo, (…) jeigu jau valstybė siunčia nors vieną karį, (…) tai yra valstybės dalyvavimas“, – teigė jis.

Kartu jis priminė, kad neseniai vyko ir bendros Rusijos ir Kinijos pratybos. Paraleliai „Zapad21“ vyko pratybos Arktyje. Pasak A. Pociaus, visos jos nukreiptos prieš NATO.

Laidoje dalyvavęs Rytų Europos studijų centro (RESC) analitikas Marius Laurinavičius pažymėjo, kad dar ankstoka kalbėti apie tai, kad visos šios šalys (ypač Indija, turint galvoje Amerikos ryšius) iš tikrųjų stotų Rusijos pusėn prieš NATO. Tačiau jis teigė pastebintis, kad Rusija su Kinija bando burti pasaulį aljansą prieš laisvąjį pasaulį ir jo organizacijas.

„Tos pratybos išnaudojamos burti aljansą prieš laisvąjį pasaulį prieš NATO, Europos Sąjungą“, – teigė M. Laurinavičius.

Buvo repetuojama puolamoji operacija prieš NATO Aljansą

Apskritai, kalbėdami apie „Zapad21“ pašnekovai sutiko, kad tai buvo kariniai mokymai, kurie nebuvo kažkuo iš esmės išskirtiniai. Tokios pratybos vyksta kas ketveri metai.

Rusija, Baltarusija, savo auditorijai aiškina, kad tai yra gynybinio pobūdžio pratybos. Tačiau jų scenarijus, dalyviai ir veiksmai atskleidžia kitokią realybę.

„Jeigu pratybose dalyvauja oro desanto pajėgos, tai čia yra jokia gynyba. Čia yra puolamosios kariuomenės elementai. Šiose pratybose pagal scenarijų matosi, kad iš pradžių „blogiečiai“, kuriais esame mes, valstybė „Neris“ (tai yra Lenkija) ir Šiaurės valstybė (tai yra NATO Aljansas), atseit užpuola sąjunginę jų respubliką Baltarusiją, ir atrėmę atseit puolamąsias „blogiečių“ ir „teroristų“ operacijas, pereina į kontrapuolimą. Tada jau išsirutulioja visas scenarijus, ką jie ir norėjo atidirbti šituo pratybų metu. Tai yra puolamoji operacija, nukreipta prieš NATO Aljansą“, – aiškino A. Pocius.

RESC analitikas konstatavo, kad ir vėl matomas tas pats scenarijus: Rusija ruošiasi karui su NATO.

„Tai rodo ne vien pratybos (…), bet ir visas visuomenės paruošimas, gynybos biudžetas. (…) Bet ta žinutė tikrai nereiškia, kad tas karas jau rytoj prasidės. Net nereiškia, kad jis būtinai prasidės“, – sakė M. Laurinavičius.

Seimo NSGK narys A. Pocius atkreipė dėmesį, kad kartu tokiais veiksmais Rusija demonstruoja Sąjunginės valstybės nesugriaunamumą.

Buvo ir anksčiau nematyto įžūlumo dalykų

Per šias pratybas pastebėta ir anksčiau nematyto įžūlumo elementų pačiame scenarijuje. Pagal tą scenarijų Baltarusija yra užkoduota pavadinimu „Polesia“.

„Vilniaus kraštas nupieštas, kad jis priklauso „Polesia“, tai yra Baltarusijai“, – sakė A. Pocius.

Pasak politiko, reikėtų pabandyti suprasti, ką reiškia tokia žinutė.

„Ar tai yra pretenzijos? Ar tai, kas kažkada girdėta iš V. Putino, kad 1945 metais Klaipėdos kraštas buvo jų atiduotas Lietuvai, kad 1939 m., iš lenkų atėmę, jie atidavė mums Vilniaus kraštą? Tai yra žinutės, kurias reikėtų turėti omenyje“, – sakė A. Pocius.

Pratybos vyko keliomis kryptimis

Pasak Seimo NSGK nario, per šias „Zapad“ pratybas nebuvo akcento „Suvalkų koridoriui“.

„Tai yra viena iš galimų grėsmių, kur žirklėmis pajėgos iš Baltarusijos ir Kaliningrado srities netikėtai galėtų atkirsti mus nuo NATO pastiprinimo pajėgų atvykimo. Dabar į tai nebuvo akcento.

Bet šito negalima pamiršti. Nes NATO pastiprinimo pajėgų atvykimas sausumos keliu, geležinkeliu, mums yra labai svarbus“, – sakė A. Pocius.

Tačiau jis siūlė nepamiršti, kad pratybos vyko ir Baltijos jūroje.

„Ir povandeniniai, ir kiti Baltijos laivyno laivai atidirbo tam tikras užduotis neprileidžiant NATO pajėgų atvykimo į Baltijos valstybes“, – teigė A. Pocius.

Neatmetė, kad kai kurias provokacijas galima sieti su pratybomis

Politikas neatmetė, kad migrantų krizė Lietuvos pasienyje irgi buvo sukelta, siejant tai su šiomis pratybomis.

„ Tai yra hibridinio karo elementas. Tą pripažino ir ES vadovybė, ir Lenkijos, Baltijos šalių ministrai ir premjerai apie tai kalbėjo“, – sakė A. Pocius.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos pasieniečiai priklauso KGB. Buvo užfiksuotas įvykis, kai devyni Baltarusijos pasieniečiai, stumdami pabėgėlius, įžengė į Lietuvos teritoriją.

„Tai buvo provokacija. Buvo tikrinama, kaip reaguos mūsų diplomatija (ar bus nota), kaip reaguos pasieniečiai. Tai yra elementai, kur neatmesčiau, kad tai buvo susiję su pratybomis. Viskas vyko paraleliai“, -sakė A. Pocius.

Išbandė raketą, kuri gali nešti branduolinį užtaisą

Pašnekovas atkreipė dėmesį ir į tai, kad per šitas pratybas Rusija paleido vieną „Iskander“ raketą , buvo mokomasis šūvis.

„Kaip žinome, „Iskander“ gali nešti branduolinį užtaisą, čia irgi yra tam tikros žinutės ir atidirbami elementai“, – teigė A. Pocius.

Apskritai pašnekovas pažymėjo, kad tai – strateginio lygmens pratybos, kur yra įsitraukęs net prezidentas kaip vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, duodantis įsakymus karinei vadovybei atlikti užduotį.

„Tam tikros kibernetinio saugumo operacijos irgi šių pratybų metu buvo atliekamos“, – sakė A. Pocius.

Nerimą kelia suintensyvėjęs karinis bendradarbiavimas

RESC analitas sakė, kad jam už pačias „Zapad“ pratybas atrodo šiais metais ypač suaktyvėjęs Rusijos ir Baltarusijos karinis bendradarbiavimas.

„Pats iš savęs jis nėra naujiena. Kariuomenės yra iš esmės integruotos. (…) bet tas karinis bendradarbiavimas, mano galva, yra labai svarbus, ir vertas atkreipti dėmesį.

Kad ir paskutinė žinutė, kad Baltarusija rengiasi pirkti ginklų iš Rusijos už milijardą dolerių. Rusija tiesiog perdislokuoja savo ginkluotės už milijardą dolerių prie mūsų sienų. Tas aspektas , kas už ką sumoka ne tiek svarbus,nes Baltarusija , mano įsitikinimu, politiškai yra Rusijos gubernija“, – teigė M. Laurinavičius.

Parlamentaras A. Pocius sakė, kad ir po šių pratybų reikia stebėti, kokią ginkluotę Rusija paliks Baltarusijoje.

„Manau, kad tuo taip pat Rusija siunčia žinutę, kad jie Baltarusijos kaip Ukrainos neatiduos“, – teigė jis.

Demonstruoja pasitikėjimą NATO

Seimo NSGK narys mano, kad Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, šioje situacijoje eina teisingu keliu.

„Ankstesniuose NATO viršūnių susitikimuose priimti sprendimai į šias valstybes perkelti NATO priešakinių pajėgų vienetus. Kaip žinia, turime čia vokiečių vadovaujamą priešakinių pajėgų NATO batalioną, sustipriną kitų NATO valstybių. Latvijoje yra kanadiečiai, Estijoje – britai, o amerikiečiai yra Lenkijoje. NATO skėtis, esantis virš mūsų valstybių yra svarbus“, – sakė A. Pocius.

Tačiau, pasak, tai nereiškia, kad patys neturime būti budrūs.

„Turime investuoti į savo kariuomenę, nes esame NATO nariai, ir sąjungininkams turime demonstruoti, kad turime politinę ir tautos valią gintis . Stebėdami tokias pratybas turime suprasti, kad esame NATO rytinio flango šalis, kur grėsmė yra už mūsų valstybinės sienos.

Politikai daro tai, kad amerikiečiai liktų čia nuolat, kaip yra ir Lenkijoje, ir tai yra teisingas kelias. NATO principas, kad vienas už visus visi už vieną, veikia, ir turi veikti“, – sakė A. Pocius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1109)