Konservatoriai, socialdemokratai ir „valstiečiai“ gautų panašų skaičių balsų (atitinkamai 12,1 proc, 11,9 proc. ir 11,1 procento. Tyrimo paklaida – 3,1 proc. – „Delfi“). Ketvirti – tradiciškai Liberalų sąjūdis (7 proc.).

Prieš tai šiemet vykdytose apklausose konservatoriai ne kartą buvo atsidūrę ir trečioje vietoje. Sociologas Vladas Gaidys turi paaiškinimą, kodėl konservatoriai grįžo į lyderių gretas.

„Migrantų krizė ir dabar nėra išspręsta, bet tuo metu tiesiog šimtai žmonių ir dieną, ir naktį, pereidavo sieną, ir atrodo, kad situacija yra visiškai nevaldoma. Buvo stebimas net toks sakyčiau pasimetimas. Šiuo metu yra visai kitaip“, – kalbėjo V. Gaidys.

Tačiau konservatoriams per daug džiaugtis sociologas nepataria.

„Bet yra ir kitos problemos – galimybių pasas, matysime, kaip jis suveiks šiuo metu“, – svarstė V. Gaidys.

Reitingai nelepina ir Vyriausybės

Reitingai jau kuris laikas nelepina ir Vyriausybės. Neigiamai ir greičiau neigiamai Vyriausybę vertina beveik du trečdaliai (56,1 proc.) apklaustųjų. Palankiai į Vyriausybę žiūri tik maždaug trečdalis (35,7 proc.) apklausoje dalyvavusių.

„Mano atsakymas visada yra tas pats, – nekomentuoju reitingų, nei tada, kai jie labai geri, nei tada, kai jie galbūt kažkam atrodo nelabai geri. Čia tikrai yra ne mano darbas“, – teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

Tačiau prastus Vyriausybės reitingus pakomentuoja opozicija.

„Yra kelios krizės, kurių yra nemokama valdyti. Ir tas ne tik, kad kerta valdančiųjų reitingams, nes matyt reitingai irgi yra nesvarbu, bet tas kerta ir pasitikėjimui valstybe, ir kelia žmonių nepasitenkinimą“, – kalbėjo „valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė.

Vis dėlto apie savus reitingus A. Širinskienės komentaras skurdokas.

„Tikrai ne dėl reitingų dirbame. Tie reitingai yra svyruojantys paklaidos ribose“, – sakė ji.

Vertina, kaip paveiks Skvernelio pasitraukimas

Beje apklausa daryta dar prieš išsiskiriant Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio keliams.

„Dalis žmonių bus tokių, kurie dėl to bus labai laimingi, kurie balsuodavo daugiau pagal vadinamąją Ramūno liniją. Kiti galbūt bus nusivylę, mažiau laimingi“, – svarstė S. Skvernelis.

A. Širinskienė įžvelgė jų stiprybių esamoje situacijoje.

„Vis dėlto partija yra dirbanti parlamente, ji yra pakankamai konstruktyviai oponuojanti. Tai, manau, yra didžiulis mūsų privalumas“, – sakė ji.

Politologai prognozuoja, kad „valstiečiams“ S. Skvernelio pasitraukimas smogs labiau, nei jie įsivaizduoja.

„Būtų sunku numatyti situaciją, kad kažkaip viskas išsispręstų, ir tai niekaip neatsispindėtų ir „valstiečių“ populiarumui“, – sakė Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Rima Urbonaitė.

„Valstiečių“ partijos lyderis pareiškė, kad partija rėmė S. Skvernelį, ir padarė jį politiku, bet, pažiūrėsime, kas kurį padarė politiku, ir, kuris čia svariau prisideda“, – pridūrė jos kolega Saulius Spurga.

Socialdemokratai nesipeša ir laimi

Į reitingų viršūnę jau kuris laiką sugrįžę socialdemokratai primena patarlę: kol du pešasi, trečias laimi.

„Mes keturis metus buvome opozicijoje, o dar, kai pradeda keli peštis, tai trečias laimi. Šiuo atveju žinome, kas pešasi, o kas nesipeša. Mes nesipešame, ir mes laimime“, – sakė socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Algirdas Sysas.

Tačiau iki rinkimų dar liko treji metai. Plačiau su visais reitingų rezultatais galima susipažinti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)