Pasak frakcijos seniūno S. Skvernelio, šiandien mūsų valstybė turi itin sudėtingą dialogą su Kinija, o diskusijų ir problemos sprendimų siūlymų šiuo ir kitais užsienio politikos klausimais pasigendama.

„Mums kyla daug klausimų, ar yra normalu, kad šiandien likome be ambasadoriaus Kinijoje, kaip pablogėję Lietuvos ir Kinijos santykiai paveiks svarbių produktų, komponentų tiekimą iš pastarosios valstybės. Turime kurti diplomatinį kelią, ne kelti, o spręsti problemas. Dabartinėje situacijoje reikia nutraukti tą ekonominį boikotą ir praktiką, kad valstybę galima gąsdinti ar daryti jai spaudimą“, – pranešime spaudai teigia S. Skvernelis.

Svarbi rinka Lietuvos aukštųjų technologijų produkcijai

Susitikime Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius akcentavo, kad palaikyti dialogą su Kinija yra svarbus ekonominis klausimas.

„Reikia nepamiršti tai, kad Lietuva yra tranzitinė šalis. Kinijos laivai į Klaipėdos uostą nebeužsuka. Konteineriai atkeliauja į Lietuvą tik kitų šalių dėka. Be to, į Kiniją buvo eksportuojama daugiau kaip 60 proc. Lietuvos aukštųjų technologijų produkcijos. Tai yra konkretus užsakovas, konkretus klientas. Atrodo, kad tai yra nevertinama“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Užsienio reikalų viceministras E. Meilūnas pripažino, kad bendradarbiavimas su Kinija nėra paprastas ir natūralus dėl tam tikrų jos taikomų apribojimų, įtakos darymo. Jis taip pat pažymėjo, kad ministerija jau yra gavusi 8 Lietuvos įmonių prašymus padėti joms dėl pablogėjusių verslo santykių su Kinija.

Buvusi ambasadorė Kinijoje D. Mickevičienė teigė, kad dabar kyla nežinia, kaip toliau klostytis ryšiai su Kinija. „Tam tikri pokyčiai ištiko mus taip netikėtai, kad turime patys pergalvoti, ką daryti „naujoje“ Kinijoje“, – sakė D. Mickevičienė.

Frakcijos atstovas Lukas Savickas pažymi, kad iki tol Lietuva, bendraudama su Kinija, saugojo Klaipėdos uostą, kitus savo strateginius interesus, ir šie santykiai sėkmingai tęsėsi.

„Su didele valstybe nėra paprasta ir lengva dirbti. Tačiau čia reikia mokėti tvarkytis, ieškant, kaip realizuoti nacionalinius interesus. Dabar kyla klausimas, kokius tolimesnius dvišalius santykius, kurie veikiami didžiulės įtampos, valdantieji prognozuoja, ko galime tikėtis. Labiausiai nerimą kelia tai, kad tas naujas požiūris į Kiniją yra nuspręstas tik valdančiųjų politikų, nesiekiant politinio sutarimo su opozicinėmis politinėmis jėgomis“, – teigė L. Savickas.

Frakcijos nariai sutarė, kad šia tema surengs dar vieną susitikimą su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu, jam grįžus iš komandiruotės JAV.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (314)