Nėra galimybių paso, nebus ir pietų Seime. Kaip ir visoje Lietuvoje, tokia tvarka galioja parlamento valgykloje. O ką daro tie Seimo nariai, kurie skiepytis atsisako?

„Dėl blogų valdžios sprendimų kenčia tauta. Kartu ir politikai“, – LNK sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Valius Ąžuolas. Politikas nuo koronaviruso nesiskiepija, tad pietauja ne valgykloje – koridoriuje arba savo kabinete. Jo pietūs – obuolys ir jogurtas.

Anksčiau, net ir per pandemiją, į valgyklą galėjo užeiti visi, užsisakyti maistą išsinešti. O dabar – ne.

„Šioje kavinėje maisto išsinešti negaliu. Aš negaliu įeiti, man draudžiama. Logikos ministro pareigybę tikrai reikėtų įkurti, nes kai sprendimai prasilenkia su logika, yra visiškai nesuprantama. Ir dar didesnis chaosas“, – kalbėjo politikas.

Prieš skiepus taip pat pasisako valstietis Dainius Kepenis. Jis bandė į Seimo valgyklą įeiti, bet jo neįleido. Paklaustas, kur dabar valgo, jis vardijo sveiko žmogaus taisykles.

„Miegok šaltai, valgyk mažai, judėk dažnai, grūdinkis labai, mylėk karštai, kvėpuok giliai, atgailauk rimtai, melskis nuoširdžiai. Ir būsi laimingas ir sveikas, tau nereikės jokių skiepų, nieko. Nieko nereikės, žmogau, viskas bus gerai“, – kalbėjo parlamentaras.

D. Kepenis sako, jog koronavirusu jau persirgo, tad, kaip jis vadina „vergo pasą“ teoriškai gauti galėtų. Bet neima iš principo, nes jam tokia tvarka nėra priimtina.

„Esi pasmerktas kaip tas vargšelis Hitlerio laikais. Tai aš taip pasijutau dabar“, – aiškino LVŽS frakcijos narys D. Kepenis.

„Nu ką padarysi, tokia tvarka“, – apie frakcijos kolegų rūpesčius sakė buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Visgi pastabų tokiai tvarkai turi ir pats, nes net kai Lietuvoje buvo fiksuojama daugiau koronaviruso atvejų, to nebuvo.

„Natūralu, kad jiems tam tikrą pasipiktinimą kelia. Praeis, yra vietų ir be Seimo pavalgyti, neliks nevalgę“, – juokėsi politikas.

Ir kiti Seimo nariai svarsto, ką kolegoms be vakcinos daryti.

„Lieka sumuštinį valgyti, irgi išeitis“, – sakė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Stončaitis.

Dar galima užsisakyti maisto per kurjerius, arba pasidaryti testą ir Galimybių pasą bent laikinai gauti.

„Alternatyva – testas. Ganėtinai sudėtingi laikai, todėl yra apsunkinimai“, – LNK teigė Laisvės partijos frakcijos atstovas Marius Matijošaitis.

Seimo narių ir jo darbuotojų galimybių pasus Seimo valgykloje tikrinanti darbuotoja sako, kad konfliktų prie durų nebūna. Bet klausimų – būna.

„Sako, kodėl mes apsaugoje patikrinami ir vėl iš naujo tikrinti“, – sakė moteris.

Nes visi, kurie nėra Seimo nariai be Galimybių paso į parlamento rūmus iš viso patekti negali.

Seimo nariai gali, jiems yra taikoma išimtis. Išeina, kad Seimo valgykloje stovinti darbuotoja yra ten tik dėl tų Seimo narių, kurie skiepytis atsisako.

O Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas galimybių pasą turi, bet į Seimo valgyklą vis tiek yra neįleidžiamas.

„Likimas taip susiklostė, kad atsidūriau vienoje gretoje su D. Kepeniu“, – juokavo jis.

Priežastis gana buitiška – sugedo E. Gentvilo telefonas ir išsijungė su visu Galimybių pasu.

Seimo pirmininkės duomenimis, imunitetą turi virš 110 Seimo narių. O žadėjęs nesiskiepyti ir iš Seimo pradingęs Petras Gražulis atsirado nuotoliniame komiteto posėdyje. Jis pripažino, jog sirgo koronavirusu.