Visiems Europos Vadovų Tarybos nariams skirtame laiške, kurį gavo ELTA, J. Janša reiškia tvirtą paramą Lietuvai ir smerktinomis laiko Kinijos pritaikytas ekonominio bei politinio spaudimo priemones.

Slovėnijos premjeras pažymi, kad Pekino veiksmai turės įtakos esamiems Kinijos ir ES santykiams. Jo teigimu, ES narės turi parodyti „aktyvesnį ir ryžtingesnį solidarumą“ su Lietuva.

„Privalome parodyti Kinijai, kad palaikome vieni kitus ir neleisime Kinijai grasinti nė vienam iš mūsų“, – laiške rašo Slovėnijos premjeras.

„Norėčiau pareikšti tvirtą paramą ir solidarumą su Lietuva, patiriančia precedento neturinčių ir apgailėtinų iššūkių iš Kinijos pusės. Lietuvos ambasadoriaus išsiuntimas iš Kinijos ir prekybos pavertimas ginklu diplomatiniame ginče prieš vieną ES valstybę narę yra smerktinas įvykis, kuris turės įtakos ES ir Kinijos santykiams apskritai“, – laiške rašo J. Janša ir ES valstybių lyderius ragina imtis vieningo atsako.

„Sėkmingai įveikti Kiniją galėsime tik laikydamiesi vieningo, nuoseklaus ir bendro požiūrio. Turime palaikyti kiekvieną ES valstybę narę, kuriai daromas spaudimas“, – rašoma kreipimesi.

Laiške taip pat reiškiama parama Lietuvos sprendimui sostinėje atidaryti Taivano atstovybę. J. Janšo teigimu, kiekviena šalis turi teisę plėtoti santykius su Taivanu, nors Kinija jį laiko savo dalimi, o kitų valstybių santykius su juo – „vienos Kinijos principo“ pažeidimu.

„Net ir laikantis ilgalaikės „Vienos Kinijos“ politikos, Taivanas tebėra svarbus mūsų partneris. To nereikėtų neigti. Lietuva, kaip ir visos ES valstybės narės, yra suvereni šalis ir turi teisę plėtoti santykius su Taivanu. Turime parodyti aktyvesnį ir ryžtingesnį solidarumą su Lietuva. Privalome parodyti Kinijai, kad palaikome vieni kitus ir neleisime Kinijai grasinti nė vienam iš mūsų“, – rašoma laiške.

„Labai laukiu mūsų pasikeitimo nuomonėmis apie Kiniją per spalio 5 dieną Slovėnijoje vyksiančią neoficialią vadovų vakarienę, kurios metu, tikiuosi, numatysime konkrečius žingsnius dėl mūsų būsimos politikos Kinijos atžvilgiu“, – savo kreipimąsi apibendrina Slovėnijos premjeras.

Kinija ėmė spausti Lietuvą dėl politikos Taivano atžvilgiu

Lietuvai ėmus megzti glaudesnius ryšius su Taivanu, ėmė blogėti santykiai su Kinija. Kinija šią vasarą konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių Vilniuje ir paragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine. Lietuvos ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjį. Kinijos užsienio reikalų ministerija tokį sprendimą argumentavo Vilniaus ketinimais Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę. Kinijos atstovų teigimu, toks Lietuvos ketinimas „įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo“. Pekinas Taivaną laiko dar viena savo provincija, todėl bet kokius kitų valstybių santykius su Taivanu vertina kaip prieštaraujančius pačios propaguojamam „vienos Kinijos principui“.

Todėl Pekinas stengiasi, kad Taivanas būtų izoliuotas pasaulio arenoje, ir trukdo bet kokiam oficialiam žodžio „Taivanas“ vartojimui, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio teisėtumo jausmo.

Reikšdama savo nepasitenkinimą dėl sprendimo Vilniuje steigiamai atstovybei suteikti „Taivano“, o ne „Taipėjaus“ pavadinimą, Kinija Lietuvos atžvilgiu ėmėsi ir ekonominio spaudimo priemonių. Pekinas sustabdė krovininius traukinius į Lietuvą, taip pat sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus bei pakėlė kainas.

Santykius su Kinija aptemdė Vilniaus sprendimas trauktis iš 17+1 formato

Lietuva taip pat yra pasitraukusi iš Kinijos bendradarbiavimo su Vidurio ir Rytų Europos valstybėmis forumo „17+1“. Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio, šis dalies ES narių bendradarbiavimo formatas su Pekinu „skaldo“ ES. Jo teigimu, santykių su Kinija formate Lietuva galėtų dalyvauti, jei į jį būtų įtrauktos visos Europos Sąjungos šalys.

JAV atstovų parama Lietuvai dėl Kinijos išsakyta ne vieną kartą

Kiniją piktinančią poziciją dėl Taivano užėmusią Lietuvą užstoja JAV.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas dar rugpjūčio pabaigoje išreiškė paramą Lietuvai dėl Kinijos daromo spaudimo.

Vašingtono parama Lietuvai išsakyta ir šią savaitę. JAV prezidento Joe Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas po pokalbio telefonu su premjere Ingrida Šimonyte pažymėjo, kad JAV palaiko Lietuvą diplomatiniame ginče su „prievartą taikančia“ Kinija.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)