„Kubiliaus vertinimas yra labai perdėtai optimistinis“

Štai politologės Ainės Ramonaitės nuomone, kai kurios rinkėjų grupės turėtų nusivilti dabartine Vyriausybe. Ir prielaidų daugiau nusivylimui, o ne paramos augimui.

„Nes, tarkime, konservatorių elektoratą sudaro kelios skirtingos grupės. Viena iš jų – toks krikščioniškas elektoratas, nors dabartinė partijos valdžia labiau liberali, bet yra tas flangas. Jis yra ryškiai nepatenkintas pačia koalicija ir iš ten ateinančiomis iniciatyvomis, kaip Stambulo konvencijos ratifikavimas, Partnerystės įstatymas ir panašūs dalykai“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo politologė A. Ramonaitė.

Ji teigė, jog būtent ši dalis gali „atkristi“ iš partijos rėmėjų gretų, nes partija dabar labiau siejama su Laisvės partija.

„O kita dalis – labiau verslo grupė. Kuri tikisi palankesnių verslui sąlygų, racionalių sprendimų ir panašiai. Matosi, kad labai daug nepasitenkinimo šioje grupėje irgi yra. Ir dėl ribojimų, Galimybių paso sukeliamų problemų. Ir galbūt nepateisintais lūkesčiais dėl tos krizės valdymo“, – savo poziciją dėstė A. Ramonaitė.

Andrius Kubilius

Politologė teigė, jog ši dvi išvardintos grupės kituose rinkimuose nuo valdančiųjų „turėtų atkristi“.

„Na ir lieka tokie ištikimiausi rinkėjai, kurie kol kas tyli vien dėl to, jog supranta, kad Vyriausybės kritika gali būti palanki Rusijai. Bet irgi yra klausimas, kiek tas tylėjimas ir ta kantrybė tęsis. Čia daug kas priklausys nuo tolimesnių veiksmų, nes iki rinkimų dar yra daug laiko“, – laidoje sakė A. Ramonaitė.

Apibendrindama savo teiginius politologė sakė, jog A. Kubiliaus pareiškimas ne tik perdėtai optimistinis, bet gal net utopinis.

„Ir galiausiai, jaunimas, kuris pasiskirstęs tarp Laisvės partijos ir Tėvynės sąjungos, kuriems daro įtaką socialinių tinklų influenceriai, ta visa didinama skirtis tarp dviejų stovyklų, ji gal išlaiko tą elektoratą. Bet nemanau, kad ji gali padidinti iki kitų rinkimų. Tai manau, kad A. Kubiliaus toks vertinimas yra labai perdėtai optimistinis, gal net utopinis“, – laidoje „Dienos klausimas“ sakė politologė A. Ramonaitė.

Prognozuoja, kad primins krizę

Politologė Rima Urbonaitė nebuvo nustebusi tokiais A. Kubiliaus pareiškimais. Laidos pašnekovė tikino, jog visai nekeista, kad valdančiosios daugumos atstovas bando įpiršti mintį apie dar vieną kadenciją.

„Kitaip tariant, komunikacine prasme čia nėra jau tokia bloga žinutė, vien dėl to, kad preziumuoju, jog tokie planai yra, tai neatmestinas variantas“, – sakė ji.

Tačiau dabartinių valdančiųjų reitingai „neblizga“. Anot politologės R. Urbonaitės, ši Vyriausybė žmonėms asocijuojasi su krizėmis.

„Bet negali šiandien ignoruoti ir to fakto, kad bendrai Vyriausybės ir viso kabineto reitingai nėra labai geri. Vyriausybė ši vienaip ar kitaip žmonėms asocijuosis su su krizėmis. Net ne viena, o keliomis. (…) Kitas dalykas, mes matome lenda ausys ir to, kad žmonės pradėjo daugiau kalbėti apie kainų kilimą, kuris irgi nėra labai geras dalykas, visada neigiamai priimamas“, – sakė R. Urbonaitė.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

Politologė laidoje teigė, jog dabartinė situacija nesudaro labai daug prielaidų šiai valdžiai išsilaikyti antrą kadenciją.

„Bet iš kitos pusės, mes dar neturime iki galo pasibaigusių krizių. Ir negalime iki galo įvertinti finalinio etapo, suvaldant jas“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo politologė R. Urbonaitė.

Žemesnis nei Šimonytės reitingas buvo tik paties Kubiliaus

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys laidoje teigė, jog jog prastas šios Vyriausybės vertinimas prilygsta buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus ministrų kabineto reitingui paskutiniais mėnesiais.

„Aš galiu remtis visuomenės nuomonės rezultatais. Ar čia gali taip būti. Jeigu apie Vyriausybę kalbėti, tai panašus reitingas buvo ne visai geras, blogas, 2016 metų rugsėjo mėnesį, tai buvo A. Butkevičiaus Vyriausybė. Ji vėliau pralošė rinkimus. Vienas iš faktorių buvo – Darbo kodeksas. Tie dalykai ten gana viską sutrikdė“, – prisiminė jis.

Krenta ir ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės reitingas. Žemesnis, anot V. Gaidžio, buvo tik paties A. Kubiliaus.

„O jeigu kalbėti apie premjerės reitingą, tai jis irgi dabar labai sumažėjo. Žemesnis buvo to paties A. Kubiliaus 2009, 2010, 2011 metais. Atrodo, kad čia susišaukia laike. Bet noriu pabrėžti, jog tie reitingai žemi tikrai daugelio institucijų. Sumažėjo ir politikų. Labai mažai tų politikų beliko iš sąrašo, kuris reitinguojamas ir būtų su pliusu“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo sociologas V. Gaidys.

Jis kalbėjo, jog nemato pagrindo manyti, jog reitingai dar blogėtų.

„Manyčiau, kad jie turėtų pasitaisyti. Jie nėra aukšti, bet turėtų pasitaisyti. Praeitas kartas buvo ypatingai nepalankus“, – teigė „Vilmorus“ direktorius V. Gaidys.

Laidos pašnekovas V. Gaidys teigė, jog reikėtų dar gerai paieškoti, kada žmonės buvo patenkinti tuomete valdžia.

Vyriausybės posėdis

Situacija neeilinė

Komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas pažymėjo, jog situacija tenkanti dabartinei valdžiai yra tikrai neeilinė.

„Tiek ir koronaviruso antroji banga su daugybe mirčių, tiek skiepijimosi kampanija, tiek ir nesutarimai tarp valdžių – Prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo. Tiek ir ta migrantų krizė, kylantys susirgimų skaičiai, Galimybių pasas. Tai supuolė į vieną krūvą. Ir mes paskutinius porą metų nieko kito nedarome, tik kalbame apie pandemiją, o dabar kalbame apie migrantus“, – problemas laidoje vardijo pašnekovas A. Katauskas.

Komunikacijos ekspertas per klaidas sunku pamatyti teigiamus darbus.

„Ir atsižvelgiant į tai, kad tiek valdančioji dauguma, tiek Vyriausybė yra tiesiogiai atsakingi ir viešojoje erdvėje kritikuojami labai stipriai, dar ir komunikacinės klaidos, kurių buvo pakankamai daug per šį laikotarpį. Ir visa tai lemia, kad viešojoje erdvėje mes turime didelį srautą neigiamos informacijos apie Vyriausybę. Ir nematome jos teigiamų darbų“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo A. Katauskas.

Komunikacijos ekspertas laidoje kalbėjo, jog visada ieškoma kaltųjų. O lengviausia yra atsisukti į valdančiuosius.

„Tai yra visiškai logiška. Ir manau, kad reakcijos visuomenės į Vyriausybę ir valdančiąją daugumą visiškai suprantamos“, – teigė A. Katauskas.