„Visa šita situacija parodo, kad bandomas testuoti naujas migracijos kelias, pasinaudojant situacija Afganistane. Noriu patikinti, kad į Lietuvą yra galimybė patekti teisėtu būdu. Jeigu situacija Afganistane yra tokia, kad žmonės atsidurtų čia teisėtu būdu, Lietuva yra pasirengusi tiems žmonėms suteikti visą reikiamą pagalbą“, - teigė A. Bilotaitė žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį.

Paklausta apie penkis antradienį Lietuvoje sulaikytus afganistaniečius, ministrė sakė, kad į klausimus, ar jie ir prieš tai buvo Lietuvos teritorijoje turėtų atsakyti išsamus ikiteisminis tyrimas.

„Suprantu, kad jis gali atsirasti, nes tikrai yra daug įdomių aplinkybių. Manau, kad teisėsauga ir kitos tarnybos turėtų įdėmiai vertinti ir priimti atitinkamus sprendimus“, - sakė A. Bilotaitė.

Tikisi, kad EŽTT sprendimas bus peržiūrėtas

Lietuva tikisi, kad bus peržiūrėtas Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimas dėl laikinųjų apsaugos priemonių suteikimo minėtiems penkiems afganistaniečiams.

„Mūsų žiniomis, informacija, kuri buvo pateikta EŽTT, galėjo būti netiksli. Lietuva laikosi pozicijos, kad tas sprendimas turėtų būti peržiūrėtas“, - sakė A. Bilotaitė.

Ministrė tikino, kad šie asmenys turėjo galimybę teisėtu keliu patekti į Lietuvą.

„Jeigu tie asmenys turėtų asmens tapatybės dokumentus ir nesinaudotų Baltarusijos režimo sukurta nelegalia migrantų gabenimo sistema, tikrai būtų įmanoma tai padaryti. Kadangi tie asmenys, sakyčiau, dalyvauja nusikalstamoje veikoje, naudojasi migracijos neteisėtu keliu, kurį organizuoja Baltarusijos režimas, tai jie sutinka dalyvauti neteisėtoje veikoje, ir taip atsitinka. Jeigu tie asmenys nuoširdžiai norėtų atvykti į Lietuvą, čia gauti prieglobstį, jie rinktųsi kitą kelią, teisėtą kelią“, - sakė A. Bilotaitė.

Kol kas sprendimų dėl prieglobsčio suteikimo jiems nėra, tačiau ministrė atkreipė dėmesį, kad tie asmenys atvyko į Baltarusijos Respubliką gerokai iki tų įvykių, kurie įvyko Afganistane.

„Atvyko su vizomis. Atvyko į saugią jiems šalį. Man panašu, kad yra bandymai atidaryti dar vieną kelią. Baltarusijos režimas desperatiškai bando tų kelių ieškoti, ir dabar vyksta testavimas“, - kalbėjo A. Bilotaitė.

Liubajevas: penki afganistaniečiai prieglobsčio neprašė, radome jų paliktą brydę iš Baltarusijos

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas trečiadienio rytą pateikė daugiau informacijos apie antradienio vakarą Lietuvos teritorijoje sulaikytus 5 afganistaniečius.

Spaudos konferencijoje R. Liubajevas teigė, jog ši detektyvinė istorija antradienį pasipildė nauju epizodu. Anot VSAT vado, visa ši istorija yra spektaklis, kurio režisierius yra Baltarusijoje.

„Šiame spektaklyje, deja, pakankamai svarbų vaidmenį atlieka ir kai kurie Lietuvos piliečiai“, – kalbėjo jis.

„Tiesioginiame eteryje buvo pranešta apie tai, kad tie neteisėti migrantai yra Lietuvos teritorijoje, buvo vykdomas reportažas gyvai. Mums pavyko nuvykti į įvykio vietą, tie neteisėti migrantai tikrai buvo sulaikyti prie valstybės sienos. Buvo sulaikyti apie 250 metrų nuo valstybės sienos. Tuo metu, kai VSAT pareigūnai priėjo prie šitų 5 asmenų, kurie deklaruoja, kad yra Afganistano piliečiai, jie neturėjo asmens tapatybės dokumentų, kaip ir praėjusią savaitę, tik kopijas telefonuose.

Kai VSAT pareigūnai priėjo prie šitų asmenų, ten buvo ir Delfi žurnalistai, vėliau prie jų prisijungė ir daugiau žurnalistų. Noriu apsakyti, kad dauguma šitų žurnalistų turėjo teisę būti valstybės sienos apsaugos zonoje, turėjo atitinkamus leidimus, kurie buvo išduoti VSAT. Mūsų pareigūnai iškvietė nedelsiant medikus, kurie atvyko į įvykio vietą, apžiūrėjo tuos neteisėtus migrantus.

Nes vienas iš jų skundėsi sveikata. Po medicininės apžiūros buvo konstatuota, kad pavojaus sveikatai negresia. Buvo nustatytas kojų nutrynimas. Ir neteisėti migrantai buvo išgabenti į Puškų pasienio užkardą, ten jie dabar ir yra“, – sakė VSAT vadas.

R. Liubajevas teigė, jog VSAT pareigūnai rado brydę iš Baltarusijos. Panaudotas ir tarnybinis šuo, jis nuo valstybės sienos pažeidimo vietos atvedė VSAT pareigūnus ten, kur buvo sulaikyti neteisėti migrantai.

„Tai leidžia mums teigti, kad neteisėti migrantai atvyko į Lietuvos teritoriją pažeisdami valstybės sieną nustatytoje vietoje“, – sakė VSAT vadas.

Jis kalbėjo, jog šiuo metu vyksta tyrimas dėl šio fakto. VSAT vadas teigė, jog 5 neteisėti migrantai prieglobsčio dar neprašė.

„Jų likimas bus toks – pirmiausia jiems bus suteikta galimybė kreiptis ir prašytis prieglobsčio. Koks bus jų sprendimas, mes nežinome. Jeigu jų sprendimas bus kreiptis, bus pradėta prieglobsčio nagrinėjimo procedūra, neteisėti migrantai bus perkelti į apgyvendinimo vietą. Ir migracijos departamentas nagrinės klausimą dėl prieglobsčio suteikimo šiems migrantams“, – sakė R. Liubajevas.

Jis teigė, jog šiuos neteisėtus migrantus VSAT pareigūnai sulaiko jau ne pirmą kartą.

„Fiziškai visi neteisėti migrantai, kurie bando nelegaliai atvykti į Lietuvą yra sulaikomi mūsų šalies teritorijoje, prie valstybės sienos. Jų atžvilgiu taikomos visos priemonės, kurios numatytos mūsų įstatymuose ir Operacijų vadovės sprendime. O tuo atveju, kurį jūs paminėjote, tai rugsėjo 9 dieną tie neteisėti migrantai taip pat buvo sulaikyti prie valstybės sienos, jie buvo Lietuvos teritorijoje.

Noriu pasakyti, nes niekada neteigėme, jog jie nebuvo įleisti į Lietuvos teritoriją, jie buvo Lietuvoje. Jie buvo grąžinti, kadangi buvo priimtas sprendimas dėl to, kad jie neteisėtai bandė vykti į Lietuvą ir buvo grąžinti“, – aiškino VSAT vadas R. Liubajevas.

VSAT vadas kalbėjo, jog visa ši istorija jau apaugo „įvairiais faktais ir faktinėmis aplinkybėmis“.

„Ar jie Lietuvos teritorijoje, ar ne, jie būna, ar nėra. VSAT pastatoma į tokią situaciją, kai mes neturėdami galimybių įrodyti jų buvimą Lietuvos teritorijoje, esame labai sudėtingoje situacijoje“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo R. Liubajevas.

Užfiksavo žiniasklaida

Primename, jog antradienio vakarą Delfi ir naujienų portalo 15min.lt žurnalistai užfiksavo penkis afganistaniečius, kurie per Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) siekia likti šalies teritorijoje.

Žurnalistai susitiko su migrantais Ignalinos rajone, netoli valstybės sienos su Baltarusija.

Neteisėti migrantai buvo išgabenti į pasienio Puškų užkardą, kur jiems buvo suteikta reikalinga medicininė, kita pagalba. O vėiau pareigūnai turėjo spręsti, ar migrantai bus siunčiami atgal į Baltarusiją, ar palikti Lietuvoje.

Pritaikęs laikinąsias apsaugos afganistaniečių byloje prieš Lietuvą, EŽTT praėjusią savaitę neleido šalies pasieniečiams išsiųsti jų atgal į Baltarusiją.

Tačiau Lietuvos institucijos tvirtina, jog nėra objektyvių duomenų, kad afganistaniečiai iki EŽTT sprendimo būtų buvę Lietuvoje. Migrantų advokatė sako, kad jie šalies teritorijoje buvo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)