„Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė (…) „Žinių radijuje“ priminė, kad nelegalių migrantų krizės metu šią vasarą Vyriausybė ne iš karto ėmėsi ryžtingų priemonių jai suvaldyti. Prezidentas birželio 4 d. susitikęs su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite ir su valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu Rustamu Liubajevu gavo patikinimus, kad yra paruošti algoritmai ir sprendimo būdai suvaldyti augančius nelegalios migracijos srautus.

Birželio 21 d. Prezidentas sukvietė Valstybės gynimo tarybą, kurioje buvo svarstomas Vidaus reikalų sistemos institucijų pasirengimas reaguoti į hibridines grėsmes ir sąveika su Lietuvos kariuomene.

Tik valstybės sienos apsaugai buvo skirtas dar vienas Prezidento inicijuotas, liepos 12 d. Valstybės gynimo tarybos posėdis. Jo metu Prezidentas pabrėžė būtinybę nedelsiant įrengti fizinį barjerą pasienyje, skirti pakankamai žmogiškųjų ir techninių išteklių sienos apsaugai. Kartu Prezidentas akcentavo, kad nelegalios migracijos stabdymas privalo vykti laikantis tarptautinių Lietuvos įsipareigojimų. Deja, skubant Seimui buvo pateikti VRM rengti įstatymai, kuriuos dabar reikia skubiai taisyti.

Valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijų vadovės A.Bilotaitės pavedimas institucijoms imtis visų įstatymais leidžiamų priemonių, kad neteisėti migrantai nepatektų į Lietuvos valstybės teritoriją buvo paskelbtas rugpjūčio 2 d.

Valstybės kontroliuojama energetikos grupė „Epso-G“ sutartį dėl pirmojo tvoros pasienyje su Baltarusija įrengimo etapo pasirašė rugsėjo 14 d.“, – raštu į „Delfi“ užduotus klausimus atsakė prezidento Komunikacijos grupės patarėjas Ridas Jasiulionis.

Prezidentūra išreiškė apgailestavimą, kad, reaguojant į A. Skaisgirytės žodžius, buvo paskleistas melas.

„Apgailestaujame, kad reaguojant patarėjos A.Skaisgirytės žodžius buvo paskleistas melas, jog Prezidento institucija neva yra raginusi neskubėti su apgręžimo sprendimų priėmimu. Priešingai, Prezidentas ir jo patarėjai nuo pat šios krizės pradžios siekė, kad ji būtų sprendžiama kuo operatyviau ir efektyviau“, – teigiama R. Jasiulionio perduotame atsakyme.

Pasisakymas sukėlė vertinimų bangą

Antradienio rytą ELTA rašė, jog Prezidentūra įvertino I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės veiksmus nelegalių migrantų krizės metu. Prezidento vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės teigimu, krizės pradžioje prastai besitvarkę valdantieji tik po sušauktos Valstybės gynimo tarybos (VGT) ir aiškaus pokalbio su prezidentu ėmėsi rezultatą duodančių ryžtingų veiksmų.

„Pačioje pradžioje matėme, kad sekasi tvarkytis gana prastai, o maždaug po mėnesio situacija pagerėjo, kai po sušauktos Valstybės gynimo tarybos ir aiškaus prezidento pokalbio su premjere, vidaus reikalų ministre ir kitais ministrais buvo imtasi ryžtingų priemonių“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė prezidento vyriausioji patarėja.

Šie žodžiai sukėlė didelę reakcijų audrą Seime ir Vyriausybėje.

„Bandau prisiminti tą „aiškų pokalbį“. Gal be reikalo tikiuosi, kad kiti politikai, o ypač jų vardu kalbantys, irgi vertina savo nuopelnus su tinkamu saiku. Bet norėčiau vis dar tikėtis“, – feisbuke parašė I. Šimonytė.

Į Prezidentūros žinutę sureagavo ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Laurynas Kasčiūnas. Parlamentaras pastebėjo, kad, „kalbėdama apie pačią įvykių chronologiją prezidento patarėja, švelniai tariant, nėra tiksli“.

Seimo NSGK pirmininkas teigė, kad jam teko dalyvauti svarstant ir tariantis Vyriausybėje pas premjerę, kaip suvaldyti krizę. Taip pat Seime rengiant bei priimant tiek hibridinę agresiją įvardijančią rezoliuciją, tiek Vyriausybės pateiktus įstatymų projektus.

„Puikiai pamenu ir tą lemiamą pasitarimą Vyriausybės rūmuose, kurio metu buvo apsispręsta dėl ryžtingų veiksmų ir duotas nurodymas Vidaus reikalų ministerijai jį įgyvendinti. Deja, tuo metu Prezidento institucija ragino neskubėti priimti sprendimus, susijusius su apgręžimu, ir vėliau rimtai leido suprasti, kad svarsto vetuoti tam būtinas Užsieniečių teisinės registracijos įstatymo pataisas. Gerai, kad Prezidentas vis dėlto įsiklausė į Seimo ir Vyriausybės argumentus ir įstatymo nevetavo. Tai buvo itin svarbus valstybės vadovo žingsnis, nes nepraradome laiko, parodėme vieningumą tiek tarptautinei bendruomenei, tiek Minskui.

Lietuva ryžtingai atlaikė Baltarusijos režimo hibridinę agresiją bendromis visų valdžios šakų ir institucijų sutelktomis pastangomis, todėl būtų gerai tą sutelktumą išlaikyti ir toliau beprasmiškai nesivaržant institucijoms tarpusavyje. Mūsų tikrieji „varžovai“ – už sienos“, – rašė L. Kasčiūnas.

A. Skaisgirytės poziciją, esą Vyriausybė ryžtingų veiksmų suvaldant nelegalių migrantų krizę ėmėsi tik po sušauktos Valstybės gynimo tarybos (VGT) ir aiškaus pokalbio su šalies vadovu, vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė įvertino kaip norą „pasišildyti kitų pasiektoje šlovėje“.
„Tai tik parodo, kad mūsų Vyriausybė suvaldė šią krizę ir, panašu, kad šioje šlovėje nori, matyt, pasišildyti ir kitos institucijos“, – antradienį Seimo tribūnoje atsakydama į parlamentarų klausimus teigė A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (618)