Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigia, kad atlyginimai mokytojams bus keliami bent 10 proc., o nuo kada, bus aišku baigus formuoti biudžetą.

„Derybos dėl kolektyvinės sutarties dar nėra baigtos, kol kas ministerijos siūlymas yra nuo kitų metų rugsėjo pirmos (kelti) vidutiniškai 10 procentų, profesinės sąjungos šitas ministerijos pasiūlymas netenkina“, – antradienį spaudos konferencijoje Seime sakė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Kindurienė teigė, kad „Vyriausybė šiuo atveju gudrauja“, o nepakėlus atlyginimų nuo sausio vargiai bus pasiektas nacionaliniame susitarime įrašytas pažadas, kad iki 2024 metų pabaigos mokytojų vidutinis darbo užmokestis sudarys 130 proc. šalies vidurkio.

„Kai sakoma, kad mokytojams bus pakelta nuo kitų metų rugsėjo mėnesio, mes deramės su ŠMSM dėl kolektyvinės sutarties, reikalaujame, kad būtų pakelta nuo sausio mėnesio, nes Vyriausybė yra skolinga mokytojams už tą didžiulį didžiulį papildomą darbą, įdėtą per nuotolinį ugdymą“, – sakė A. Kindurienė.

„Jei pažiūrėti, ar mes tikrai pasieksime tą 2024 metais žadamą 130 proc. VDU, kyla didelių abejonių, mes žinome, kiek mokytojas šiandien vidutiniškai uždirba – tai yra nuo 800 iki 900 eurų, o pažiūrėti Statistikos departamento duomenis, vidurkis yra 1566, mokytojų vidurkis iš tiesų dar ir mažesnis“, – teigė „Solidarumo“ vadovė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė teigia, kad vyksta derybų procesas dėl biudžeto ir „dešimt procentų yra tai, ką mes esame sutarę, bet situacija galbūt gali keistis ir dar į geresnę pusę“.

„Tikrai klausimas yra atviras, ir diskutuojame šiuo metu, nuo kada ir kokiu procentu. Šiuo metu vyksta biudžeto formavimo procesas, (jį baigus) mes galėsime tiksliai pasakyti, koks galėtų būti procentas ir nuo kada“, – pažymėjo ministrė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia, kad mokytojų ir akademinių darbuotojų atlyginimus kitąmet numatoma didinti ne mažiau kaip dešimtadaliu. Nacionaliniame susitarime dėl švietimo numatyta, kad iki 2024 metų mokytojų darbo užmokestis sudarytų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio, o akademinių darbuotojų – ne mažiau 150 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Sigitas Vaitkevičius pažymi, kad atlyginimus didinant nuo rugsėjo pakėlimas iš esmės atidedamas metams.

„Ką reiškia nuo rugsėjo mėnesio – kad metų pačioje pabaigoje bus keliamas darbo užmokestis. Požiūris yra toks – ne nuo metų pradžios, o nuo pabaigos, dar metus atidėkime darbo užmokesčio pakėlimą. Ko mes iš tikrųjų norėtume, jeigu jau mes tariamės dėl 2022 metų, tariamės dėl sausio mėnesio, o ne kad pralaukite 2022 metus, pakelkime pačioje pabaigoje, užsirašydami, kad pakėlėme 2022-aisiais, bet išmokėdami 2023-aisiais“, – kalbėjo S. Vaitkevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)