„Yra serologinis tyrimas, kai galbūt nežinojome, kad sirgome, bet atlikus serologinį antikūnų tyrimą matome, kad pakankamas yra titras ir turime tokį įrodantį dokumentą, kuris galioja 60 dienų“, – komentavo sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Bilietu patekti į prekybos centrą gali būti neigiamas PGR ar greitasis antigenų testas.

„Dažniausiai atsineša Galimybių pasus, dalis atsineša Europos Sąjungos (ES), mažai, kas jų apskritai neatsineša“, – komentavo parduotuvės direktorė Dovilė Stravinskienė.

Vis dėlto LNK žurnalistams teko sutikti asmenų, kurie neturėjo reikiamo dokumento.

„Neturiu dokumento, bet neseniai prieš valandą esu pasidaręs PGR tyrimą, bet nesu sulaukęs rezultato“, – sakė jaunas vyras.

PGR tyrimo rezultatų gali tekti laukti ir parą, todėl vaikinas turėjo iš parduotuvės išeiti. Greitojo antigenų testo rezultatas e-sveikatos puslapyje gali atsirasti ir po dvidešimties minučių. Nors nemokamai mobiliajame punkte testuotis Galimybių pasui negalima, bet kai kurie žmonės neslėpė, kad tyrėsi būtent dėl jo.

„Stovėti su vaiku čia yra nesąmonė, <...>, gaila žiūrėti iš tikrųjų, kad mūsų Lietuva iki to nusirito“, – komentavo eilėje laukianti jauna mama.

„Šiaip tikrai daug laiko prarasta bus tiems visiems dalykams. <...>. Gerai ir skiepytis, bet dėl šalutinių visokiausių poveikių gal truputėlį ir baisoka. Tai vat laukiu vizito pas daktarę ir tik 16 d. kol kas paskirta“, – teigė dar viena eilėje stovėjusi moteris.

Artūras sakė testą atliekantis dėl darbo, o ne dėl Galimybių paso.

„Man į kirpyklą nereikia, apsikerpu, apsiskutu pats, o į parduotuvę žmona nueis“, – tikino vyras.

Tačiau Vilniaus visuomenės sveikatos centras sako, kad ir darbui skirtu testu žmogus gali pasinaudoti eidamas į parduotuvę.

„Tikėtina, kad asmuo, tas, kuris tą darė antigenų mobiliajame punkte, jis puikiai gali parodyti tą atliktą antigeno testą, kuris būtent yra neigiamas ir tokiu atveju, ar tai būtų laisvalaikio praleidimo kažkokia įstaiga, ar restoranas, kavinė“, – komentavo centro vadovė Guoda Ropaitė-Beigė.

Marius neslėpė, kad su mokamu darbui reikalingu testu prasisuks ir parduotuvėje.

„Į kavinę man ir šito užteks testo 48 val. Aš geriau dešimt kartų nueisiu negu vakcinuosiuosi“, – tikino jis.

Galimybių pasų išdavimas „Eurovaistinės“ vaistinėje

Visuomenės sveikatos biuro atstovė spėja, kad norintys nemokamai išsitirti, kad gautų pažymą nemokamai patekti į parduotuvę ar kitą įstaigą, nurodo, kad turi koronaviruso požymių. Nežinia, ar dėl tokių gudruolių, ar dėl to, kad daugėja sergančių, užsiregistruoti testui mobiliajame punkte vietų bent jau sostinėje kitai dienai beveik nebūna.

Sveikatos priežiūros įstaigose – paslaugos visiems

Dėl Galimybių paso daug sunerimusių gyventojų skambučių sulaukia medikai. Baiminamasi, kad patekti pas gydytoją dabar bus dar sunkiau. Sveikatos priežiūros įstaigos sako, kad tvarka čia nesikeičia, paslaugos teikiamos visiems.

„Nieko niekas neprašė, bet man reikėjo paimti tik atsakymą“, „Turbūt lengviau, žmonių ženkliai mažiau negu buvo prieš“, – taip apie galimybių pasą ir patekimą į gydymo įstaigas kalbėjo LNK žurnalistams sutikti žmonės.

Pacientai neslepia nuostabos – kitaip nei parduotuvėse ar maitinimo įstaigose, poliklinikose galimybių paso niekas neprašo. Nors nerimo buvo.

Per pirmąjį karantiną užsidariusios poliklinikos į normalias vėžes grįžo tik po metų – baimintasi, kad ir dabar durys pas gydytojus užsivers, ypač galimybių paso neturintiems.

„Klausimų daug gauname į mūsų skambučių centrą“, – kalbėjo poliklinikos vadovas Paulius Kibiša ir užtikrino, kad sveikatos paslaugos, būtinoji pagalba, specialistų konsultacijos teikiamos visiems.

„Žiūrime, kad pacientas būtų registruotas, visą laiką laikomės tos tvarkos ir žiūrime, kad neturėtų temperatūros. Turime automatizuotą patekimo sistemą, kuri fiksuoja temperatūrą ir fiksuoja, ar yra veido kaukė“, – teigė P. Kibiša.

Nesiregistravę pas gydytojus, bet turintys sveikatos problemų bus nukreipiami į neplanines pagalbos kabinetus – tokie veikia visose didžiosiose poliklinikose.

Patekti į ligonines galimybių paso nereikia, tačiau daugėjant sergančiųjų kovidu gali tekti ilgiau laukti suplanuotų operacijų. Šiaulių ligoninė dar praeitą savaitę pranešė, kad planines operacijas išvis stabdo ir sutelkia jėgas kovido ligoniams gydyti.

Didžiosios Kauno ir Santaros klinikos planinių operacijų nestabdo, bet artimiausiu situacija gali keistis, mat po planinių operacijų prireikia reanimacijos, o čia vietų sparčiai mažėja.

„Šiuo metu Santaros klinikose yra užimta 90 proc. visų reanimacinių lovų“, – per spaudos konferenciją sakė Santaros klinikų direktorė valdymui Jolita Jakutienė.

Kovido ligoniams gydyti skyrius įsirengę Vilniaus klinikinė, Alytaus, Druskininkų ligoninės. Taigi, ne kovido pacientams ligoninėse vietos mažėja.

„Vadinasi, jeigu mes reanimacinių lovų pakankamai daug užimsime, tai turėsime galvoti apie visą vykdomą planą. Tokiu atveju, neabejotina, kai kuriems asmenims gali tekti laukti ilgėliau“, – aiškino sveikatos apsaugos viceministrė.

Patekusiems į ligonines dėl suplanuotos procedūros – galimybių paso nereikia.

„Į asmens sveikatos priežiūros įstaigas visi asmenys papuola be galimybių paso. Jeigu papuola į ligonines, jie yra vietoje testuojami arba tikrinama jų imunizacija – ar tai yra persirgęs, ar vakcinuotas asmuo“, – pridūrė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Galimybių paso gali prireikti lankant ligonius – Santaros klinikos jis yra rekomenduotinas, o Kauno klinikose ir kitose ligoninėse yra privalomas. Būtinas ir gydytojo leidimas.

Pas odontologus – be galimybių paso. Čia svarbu išankstinė registracija ir ateinant pas odontologą yra privaloma kaukė.