„JAV yra strateginė Lietuvos partnerė, tačiau abiejų šalių prekyba ir investicijos nėra tokios didelės, kokių mes norėtume. Lietuva turi tikslą diversifikuoti savo prekybą ir aktyvinti ekonominius santykius su visais partneriais. Per pastaruosius metus sustiprinome savo pozicijas europinėse tiekimo grandinėse. O dabar atėjo laikas skirti daugiau dėmesio JAV“, – sakė Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

Šiuo tikslu Vašingtone ji susitiks su JAV komercijos sekretoriaus pavaduotoju Donu Gravesu bei JAV valstybės departamento pasekretoriumi, atsakingu už ekonomikos augimą bei energetiką, Jose W. Fernandezu.

Su JAV pareigūnais bus kalbama apie galimybes aktyvinti prekybą lietuviškais biotechnologijų produktais. Jungtinės Valstijos yra prioritetinė Lietuvos biotechnologijų ir farmacijos sektoriaus rinka. Lietuvai taip pat svarbu išnaudoti turimą konkurencinį pranašumą mokslinių lazerių srityje. Lietuvos įmonės jau dabar bendradarbiauja su verslu JAV, tačiau siekiama gilinti ryšius ir su JAV mokslo ir tyrimų institucijomis. Lietuva norėtų padidinti maisto produktų eksportą į JAV, tačiau, norint patekti į šios šalies rinkas, būtina gauti specialius sertifikatus.

Glaudesnį bendradarbiavimą su JAV biotechnologijų verslu ir galimas JAV investicijas šioje srityje ministrė aptars su organizacijos „Biotechnology Innovation Organization“ vykdomuoju viceprezidentu Josephu Damondu.

Apie JAV verslui palankų investicinį klimatą mūsų šalyje taip pat bus kalbama su Amerikos ir Lietuvos verslo tarybos prezidentu Ericu Stewartu. Susitikime bus aptariama planuojama JAV verslo kompanijų misija į Lietuvą.

Lietuvos eksportas į JAV praėjusiais metais sudarė 1,26 mlrd. eurų. Pagal šį rodiklį Jungtinės Valstijos yra aštunta Lietuvos prekybos partnerė. JAV tiesioginės investicijos Lietuvoje siekia 320 mln. eurų. Pagal šį rodiklį JAV užima 15 vietą. Lietuva planuoja artimiausiu metu skirti papildomų žmonių, kurie padėtų Lietuvos verslui įeiti į JAV rinką, taip pat skatintų investicijas į Lietuvą biotechnologijų, IT ir gamybos srityse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)