Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad visos Lietuvos mastu iš viso šalyje yra imunizuota 84,6 proc. įvairiose švietimo įstaigose dirbančių darbuotojų. Daugiausiai tokių yra dirbančių aukštajame moksle – 90,6 proc., mažiausiai – ikimokykliniame ugdyme, kur tokių yra 80 proc. Šiek tiek daugiau yra pradiniame ugdyme, kur imunizuoti 81,1 proc., o viduriniame – 86,2 proc.

Iš didžiųjų Lietuvos miestų labiausiai išsiskiria Klaipėda – joje iš viso yra imunizuoti 76,6 proc. Taip pat ten mažiausiai yra imunizuotų darbuotojų pradiniame ugdyme – tik 66 proc., ikimokykliniame – 71,8 proc., o viduriniame – 79,6 proc.

Vilniuje iš viso švietimo įstaigos darbuotojų imunizuota – 86 proc., Kaune – 87,7 proc., Šiauliuose – 84,7 proc.

Kelioms savivaldybėms pavyko pasiekti, kad geri rezultatai būtų pasiekti ne tik aukštosiose mokyklose, bet ir, pavyzdžiui, pradiniame ugdyme. Birštono, Druskininkų, Varėnos r. ir Joniškio r. savivaldybėse, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, tokių imunizuotų yra 100 proc.

Vis dėlto kai kur švietimo įstaigų darbuotojų imunizacijos skaičiai šlubuoja. Nors ir iš viso Akmenės r. jų yra 87,5 proc., tačiau pradiniame ugdyme imunizuotų yra tik 66,7 proc. Kupiškio r. savivaldybėje iš viso imunizuota 78,5 proc., bet pradiniame ugdyme – tik 66,7 proc.

Skuodo r. iš viso imunizuota 78,1 proc., bet ikimokykliniame ugdyme – tik 59,2 proc.

Prasčiausia situacija Šalčininkų r., kur iš viso imunizuota 69,3 proc. švietimo įstaigos darbuotojų, ikimokykliniame – 65 proc., pradiniame – 55,6 proc., o viduriniame – 71,3 proc.

Savivaldybių atstovai: duomenys ne visai sutampa

Šalčininkų r. Švietimo skyriaus vedėja Regina Markevič „Delfi“ komentavo, kad Lietuvos statistikos departamento ir jų duomenys tikrai neatitinka.

„Aš turiu penktadienio (rugsėjo 10 d. – „Delfi“) duomenis, kurie buvo surinkti iš mokyklų, ir jie skirtingi yra skirtingi. Mes nežinome, kokia ten informacija yra ir pagal ką skaičiuojama“, – sakė ji.

Savivaldybės duomenimis, iš viso švietimo sektoriuje yra paskiepyta 59 proc., o antikūnų turi 24 proc.

„Taigi, iš viso yra imunizuota 83 proc. šių darbuotojų. Tai nėra taip blogai ir nemanau, kad kažkur yra daug geriau. Tai yra tikrai duomenys surinkti iš kiekvienos įstaigos, paskaičiuota pagal žmones ir pagal procentus“, – teigė švietimo skyriaus vedėja.

R. Markevič akcentavo, kad jie atidžiai renka ir analizuoja duomenis, kokia yra situacija atskiroje jų savivaldybės ugdymo įstaigoje, todėl jai sunkiai suprantami departamento skelbiami duomenys.

Skuodo r. meras kalbėjo Petras Pušinskas kalbėjo, kad buvo išsitraukęs visus duomenis pagal atskiras ugdymo įstaigas, registruotas jų rajone.

„Ten lyg ir truputį buvo kiti duomenys. Mano žiniomis, dalis švietimo sektoriaus darbuotojų turėjo antikūnų, todėl po 80 dienų darėsi antikūnų testus, kurių buvo dar rasta, todėl jie neskubėjo skiepytis.

Dabar žiūriu, kad Ylakių ir Skuodo darželyje imunizuotų asmenų yra 70-79 proc. Tiesa, buvo Skuodo darželyje pavasarį kilę neramumai, kai prasidėjo skiepijimas. Tarp darbuotojų buvo kilusi panika, kada buvo pradėta skiepyti su „Astra Zeneca“, ir jie išgirdo apie šalutinius poveikius“, – prisiminė jis.

Pasak mero, šiuo metu dalis persigalvojo ir pasiskiepijo, o apskritai tos ugdymo įstaigos kažkiek jam kelia nerimą, bet darbuotojai yra nuolat testuojami, remiantis visais operacijų centro vadovo nurodymais. Jis patvirtino, kad dalis kol kas renkasi testavimą.

„Jie yra prisiklausę daug įvairių nuomonių ir toks jų pasirinkimas, o priversti skiepytis neleidžia etika, todėl geriau tai lieka žmogaus asmeniniu apsisprendimu“, – kalbėjo P. Pušinskas.

Jis taip pat kritikavo šalies komunikaciją, kai pirmiausia buvo kalbama apie šalutinius poveikius, o tik paskui apie naudą.

„Žinote, žmogus pirmiausia išgirsta pirmą žinutę, o paskui jau jam sakyk nesakęs, jis vis tiek labiau remsis pirmine informacija“, – apibendrino meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)