„Per paskutinę savaitę situacija (…) ženkliai pablogėjo. (...) Turint omenyje, kad mes turėjome tik pilną savaitę mokinių grįžimo, tai tikėtina (praeitais metais tai buvo vėliau), kad augimas dar įsibėgės“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų analitikas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje jau fiksuojami keturženkliai atvejų skaičiai per dieną, į ligonines kasdien dėl kovido patenka vos be po šimtą žmonių. Atvejų skaičiaus augimas – 20 procentų.

„Pagal skaičius mes esame, kaip praėjusiais metais buvome lapkričio pradžioje. Turint omenyje, kad eksponentinis augimas vis tiek anksčiau arba vėliau įsijungs, situacija yra labai bloga“, – pažymėjo V. Zemlys-Balevičius.

Turime neskiepytų žmonių epidemiją

Dabartinę situaciją duomenų mokslininkas apibrėžia, kad neskiepytų žmonių epidemiją. Dauguma žmonių, kurie užsikrečia COVID-19 ir patenka į ligonines yra neskiepyti.

Analitikas aiškino, kad į ligonines patenka maždaug dešimtadalis užsikrėtusiųjų.

„Jeigu paimsime praėjusios savaitės atvejų skaičius, ir padauginsime iš 10 proc., mes gana tiksliai žinosime, kiek šią savaitę bus hospitalizacijų. Tas dešimties procentų santykis išlieka. Jeigu atvejų skaičiai kyla, reiškia kitą savaitę turėsime 10 proc. tų žmonių bus hospitalizuoti.

Kadangi yra nevakcinuotų epidemija, tai natūraliai, kad jie bus hospitalizuoti ir sirgs sunkiai, tai jie ilgiau užtruks ligoninėse. Dėl to situacija jau dabar yra bloga“, – teigė V. Zemlys-Balevičius.

Pasak eksperto, jeigu situacija apsiverstų, ir mes Lietuvoje turėtume vakcinuotųjų epidemiją, reiškia, kad santykis tarp atvejų ir hospitalizacijos kristų, nes vakcinuoti žmonės serga ženkliai lengviau.

Nerimą kelia ir jaunų žmonių mirtys. Duomenų analitikas atkreipė dėmesį, kad rugsėjį nuo kovidu mirė keturi jaunesni kaip keturiasdešimties metų amžiaus žmonės.

„Tai yra nerimą keliantis ženklas, nes tai yra tie žmonės, kurie galėjo nemirti. Atrodo, kad jie visi buvo nevakcinuoti“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Situacija yra bloga

Duomenų analitikas vis kartojo, kad, nors nevakcinuotų žmonių Lietuvoje yra ženkliai mažiau nei pernai, bet situacija yra bloga.

Jis paminėjo, kad, pagal Statistikos departamento duomenis, turime milijoną žmonių, kurie nėra vakcinuoti. Tarp jų – apie 500 tūkst. vaikų, kurie yra nuo 0 iki 15 metų amžiaus, kurie nevakcinuojami. Lieka dar 500 tūkst. , kurių didžioji dalis galėtų skiepytis.

„Jei imsime 20 proc. augimą 10 savaičių į priekį, tai susirgs iš viso 120 tūkst. žmonių. Reiškia turime nevakcinuotų žmonių kiekį, kurie sirgs, ir mums ligonines užpildys. Jis yra pakankamai didelis, kad mums dar dešimt savaičių epidemijos ugnį kurstytų“, – sakė V. Zemlys Balevičius.

Duomenų analitikas taip pat atkreipė dėmesį, kad vakcinacija pas mus, lyginant penkių savaičių duomenis, yra nukritusi į žemumas.

„Dabar vakcinuojame mažiau kaip procentą žmonių per savaitę. Tai yra blogai. Reikia suprasti, kad su tokiu augimu, kokį dar turime, (…) esame tvirtame kelyje į blogą situaciją, kurią mes turėjome gruodį.

Tada pagalvokime: vyriausybė negali leisti toliau žmonėms sirgti. Dabar yra galimybių pasas, kuris tą stabdo, nes jis motyvuoja. (…) Kas bus toliau? Vyriausybei reikės imtis papildomų priemonių, kurios stabdys atvejų skaičių“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Siūlo grįžti į nuotolinį darbą

Pasak eksperto, iš tų priemonių vakcinacija yra pati švelniausia.

„Reikėtų grąžinti žmones į nuotolinį darbą, (…) nes didžiuosiuose miestuose, matome, kad – kamščiai, žmonės grįžta į ofisus, ir tai nėra gerai. Jeigu galima dirbti nuotoliu, tai ypač dabar geriau pasisaugoti, ir neiti į darbą“, – teigė V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų analitiko įsitikinimu, jau reikėtų pradėti žmonės kalbėti apie tai, kad: „nesivakcinuojame, laukia karantinas, ir tada kentėsime visi“.

„Čia mes šnekame apie žmogaus apsisprendimo laisvę, bet kai visos ligoninės užpildytos kovidiniais ligoniais, tai ką reikia galvoti apie medikus? Medikai antrus iš eilės dirba krizės sąlygomis, – kiek ilgai jie dar temps? (…) Nedarydami karantino, mes dabar gyvename medikų sąskaita. Kiek iš jų dar galima prašyti?“, – svarstė V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų analitikas teigiamai vertina tai, kad grąžinamas testavimas tam tikrose veiklose.

„Šiuo metu reikėtų testuoti ir vakcinuotus. Reikia ruoštis viskam, čia būtų aiškus signalas, kad galėtume pasakyti, kad vakcinuoti ženkliai mažiau platina virusą. Tai būtų komunikacinė strategija, pateisinanti galimybių pasą. Taip pat tai leidžia greičiau izoliuoti, kad neplatintų“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Pasak duomenų mokslininko, pagal dabartinius skaičius, nuotolinį darbą reikėtų įsivesti anksčiau.

„Ir reikėtų vakcinacijos kampanijos, konkretesnės strategijos, kaip pasiekti žmones, kurių nevakcinuojame. (…) Reikėtų ir kažkokio meduolio. Čia jau atsiranda psichologiniai dalykai, koks yra nenorinčio vakcinuoti žmogaus paveikslas. Juos reikia pasiekti“, – teigė V. Zemlys-Balevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1197)