Politikas taip atsakė į pastarųjų mėnesių mitinguose skelbiamus reikalavimus – „lauk Vyriausybę ir visą Seimą“.

„Opozicija stengiasi neatsilikti nuo šiandieninių radikalų mitingų ir pastoviai kartoja savo tezę – tokios silpnos Vyriausybės Lietuva dar nėra mačiusi. Tariami politikos ekspertai taip pat stengiasi įsilieti į šį chorą ir vis stengiasi išvardinti kuriuos ministrus Premjerė Ingrida Šimonytė turėtų nedelsiant pakeisti. Verta pažymėti, kad tokiame „būtinai keistinų“ ministrų sąraše dažniausiai yra vardijami tie ministrai (Arūnas Dulkys, Agnė Bilotaitė), kurie yra labiausiai įsitraukę į kovas su Lietuva ištikusiomis sudėtingomis krizėmis“, – viešojoje erdvėje skambančius raginimus įvertino politikas.

A. Kubilius pažymėjo, jog dabartinei Vyriausybei visai neblogai sekasi tvarkytis ir kovoti su pagrindinėmis krizėmis ir iššūkiais.

„Visi suprantame, kad opozicijos vardijami ministrai gerai tvarkėsi ir tvarkosi su jiems tekusiais iššūkiais, todėl kyla natūralus klausimas kodėl šiandien opozicija tiek daug energijos skiria beviltiškiems pareiškimams, kad šiuos ministrus reikia keisti ir kad tokios, tariamai, silpnos Vyriausybės Lietuva dar nėra turėjusi“, – klausimą kėlė politikas.

Iš karto pateikė ir savo vertinimu dvi pagrindines tokio kalbėjimo priežastis.

„Matau, dvi pagrindines tokio opozicijos elgesio ir retorikos priežastis: a) opozicija nuoširdžiai baiminasi, kad tokia dešiniųjų Vyriausybė su tokiais veiklos rezultatais gali realiai pretenduoti į antrą kadenciją; b) opozicija yra tiek nusilpusi, kad natūraliai atsiduoda radikaliai retorikai, klaidingai tikėdamiesi, kad tai jiems padės“, – rašė politikas.

Aptardamas pirmąją galimą tokio kalbėjimo priežastį, A. Kubilius dėstė, jog dar nei vienai Vyriausybei nuo pat 1990–ųjų nėra pavykę išbūti dvi kadencijas iš eilės.

„Tiesa, iki 2008 metų nei viena Vyriausybė nesugebėdavo išbūti ir visos 4–ių metų kadencijos. Nuo 2008 metų ši politinė tradicija pasikeitė, atsirado daugiau stabilumo: net trys iš eilės Vyriausybės su tais pačiais Premjerais sugebėjo nesugriūdamos dirbti visą ketverių metų kadenciją, bet nelaimėdavo sekančių rinkimų (taip buvo su konservatorių Vyriausybe 2008–2012 metais (premjeras A .Kubilius); su socialdemokratų Vyriausybe 2012–2016 metais (premjeras A. Butkevičius); su valstiečių Vyriausybe 2016–2020 metais (premjeras S. Skvernelis)“, – priminė politikas.

Jis darė išvadą, jog nepaisant visų protestų, riaušių ir reikalavimų „paleisti Vyriausybę su visu Seimu“, ateina metas naujai europietiškai tradicijai Lietuvoje.

„Gerai dirbanti Vyriausybė turi visas galimybes valdyti kraštą dvi kadencijas iš eilės, laimėdama ir eilinius parlamentinius rinkimus. Ir svarbiausia yra tai, kad visas galimybes tokią tradiciją pradėti kurti Lietuvoje turi ši Ingridos Šimonytės Vyriausybė“, – feisbuke savo požiūrį dėstė A. Kubilius.

EP narys A. Kubilius rašė, jog kai kam tokia mintis gali pasirodyti netikėta, nes šiai Vyriausybei tenka kovoti iš karto su dvejomis krizėmis: pandemija ir neteisėtų migrantų krize.

„Paskutinės apklausos rodo, kad Vyriausybės populiarumas smunka; konservatoriai reitinguose užima tik trečiąją vietą; riaušėse ir mitinguose skamba raginimai išvaikyti Seimą ir rengti neeilinius Seimo rinkimus. Kai kam gali atrodyti, kad tokiomis aplinkybėmis kalbėti apie šios Vyriausybės „antrą kadenciją“ yra visai neišmintinga.

Tačiau kaip tik tokios sudėtingos aplinkybės ir leidžia patikrinti svarbiausias šios Vyriausybės savybes. Ir taip pat padaryti pagrindinę išvadą: ši Vyriausybė turi visas galimybes užsitarnauti rinkėjų pasitikėjimą ir antrai kadencijai.

Dvi kadencijas (aštuonerius metus) iš eilės turėti protingą ir efektyvią valdžią būtų didelis privalumas Lietuvai, kas ne tik pozityviai įtakotų Lietuvos viešąjį gyvenimą, bet ir leistų pastatyti ant bėgių daug naujų svarbių ilgalaikių projektų: pradedant nuo ilgalaikės švietimo strategijos ir baigiant inovatyvia ekonomika miestuose, protinga regionų vystymo politika bei tinkama telkiančia lyderyste, rūpinantis demokratijos plėtra mūsų rytinėje kaimynystėje“, – rašė A. Kubilius.

Ingrida Šimonytė, Ramūnas Karbauskis

TS–LKD atstovas ir buvęs premjeras A. Kubilius rašė, jog dvi pagrindinės aplinkybės leidžia rimtai svarstyti antros šios valdžios kadencijos scenarijaus galimybes. Anot o, tai pozityvios ir ypatingos savybės, kurios atsiskleidė per šį dviejų krizių laiką ir idėjinė bei struktūrinė sumaištis opozicijoje.

O tai, anot A. Kubliaus, ilgainiui gali opoziciją paversti triukšminga radikalų stovykla, negebančia įrodyti pasirengimo valstybės valdymui.

Politikas rašė, jog nepaisant visų opozicinių šauksmų apie tai, kokia ši Vyriausybė yra nepatyrusi ir nekvalifikuota, „šiai Vyriausybei pavyksta labai profesionaliai tvarkytis su didžiuliais iššūkiais, ją užklupusiais nuo pat pirmųjų dienų“.

„Pandemijos banga suvaldyta; skiepijimo tempai auga pakankamai sparčiai; situacija su pabėgėliais Baltarusijos pasienyje stabilizuota ir kontroliuojama; Lietuvai talkinę afganai saugiai pargabenti į Lietuvą; Lietuvos užsienio politikos kryptis – nenuolaidžiauti net ir labai dideliems, bandantiems gąsdinti Lietuvą, – susilaukia pagarbos ir paramos visame Vakarų pasaulyje; ekonomika ir toliau auga, nepaisant visų pandemijos stabdžių; per trumpą laiką parengta nauja ir skaidri „Naujos kartos Lietuva“ programa, skirta ES Atsigavimo Fondo lėšų įsisavinimui; planuojamas reikšmingas pensijų bei atlyginimų valstybės tarnyboje augimas; su visomis parlamentinėmis partijomis suderintas ir pasirašytas Nacionalinis Švietimo Susitarimas“, – Vyriausybės nuopelnus ir nuveiktus darbus vardijo A. Kubilius.

Politikas pažymėjo, jog tokiomis sudėtingomis aplinkybėmis Vyriausybė nesuklupo ties kokiu nors asmeniniu ar kolektyviniu skandalu.

„Štai tokiomis aplinkybėmis vis labiau stebina tas pastovus isteriškas opozicijos kartojimas, kad Vyriausybė yra, tariamai, labai silpna ir, kad reikia keisti ministrus, kurie sėkmingai tvarkosi su krizių iššūkiais“, – rašė jis.

A. Kubilius rašė, jog matant realų šios Vyriausybės veiklos ir pasiektų rezultatų paveikslą, gal ir galima suprasti viešai neskelbiamą opozicijos baimę – „tokia Vyriausybė tikrai turi galimybę pelnyti rinkėjų pasitikėjimą ir mandatą antrai kadencijai“.

„Tai ir Kremliaus natūrali baimė. Todėl ir nesustoja mitingai, riaušės, reikalavimai paleisti Seimą, keisti Vyriausybę ar bent ministrus, kurie sėkmingai kovoja su krizėmis ir iššūkiais“, – rašė A. Kubilius.

Politikas prisiminė, jog ir 2008–2012 metais, jam būnant premjeru, buvo panašių reiškinių.

„Garliavos protestai, viešas opozicijos pasipriešinimas energetikos sektoriaus reformoms ir pasipriešinimas LNG terminalo statyboms bei Vyriausybės kovoms prieš Gazprom monopolį, interpeliacijos Energetikos ministrui A. Sekmokui, referendumas prieš Visagino AE. Tuo metu labai gerai supratome kur randasi pagrindiniai dirigentai, vadovaujantys tokioms tariamai „lietuviškoms“ kovoms prieš to meto Vyriausybės įgyvendinamą energetinės nepriklausomybės politiką“, – tuomečius įvykius vardijo A. Kubilius.

„Mums daug ką pavyko pasiekti, bet kai kur ir pralaimėjome prieš Kremliaus hibridinio karo pajėgumus. Tada pagrindinis tokių hibridinių karų tikslas buvo sustabdyti Lietuvos energetikos pertvarką. Drįstu teigti, kad dabar tokių karų pagrindinis tikslas – neleisti antros dešiniųjų kadencijos“, – savo požiūrį feisbuke dėstė politikas.

A. Kubilius rašė, jog teks priprasti prie garsių, niekuo nepagrįstų klyksmų iki pat 2024 metų.

„Yra daug priežasčių, kodėl toks tikslas yra svarbus ne tik lietuviškai opozicijai (kas demokratijoje yra natūralu), bet tampa ir pagrindiniu strateginiu Kremliaus tikslu. Todėl galima prognozuoti, kad ką bedarytų ši Vyriausybė, jos veiklą iki pat 2024 m. Seimo rinkimų pastoviai lydės triukšmingi protesto mitingai. (...) Turėsime prie to priprasti. Ir priprasti prie pastovių, niekuo nepagrįstų klyksmų, kad Seimas turi būti nedelsiant išvaikytas, o ministrai (pagal mitingo sudarytą ir vis besikeičiantį sąrašą) turi būti atleisti. Taip pat turėsime priprasti prie to, kad kitą dieną po mitingo tokius pat reikalavimus įgarsins parlamentinė opozicija“, – feisbuke rašė A. Kubilius.

Politikas tame pačiame tekste įvertino ir nusilpusią opoziciją ir jos radikalizaciją.

A. Kubilius pasinaudojo anksčiau Sauliaus Skvernelio išsakytais žodžiais šių metų vasarį.

„Politinę centro kairę yra ištikusi krizė. Ir jei viskas toliau vyks taip, kaip vyksta dabar, tai dešinieji – Tėvynės sąjunga ir liberalai – turės dar ne vieną [valdžios] kadenciją. <…> Įdomu tai, kad net ne jie, o centro kairė dabar daro viską, kad taip ir būtų“, – Delfi tada kalbėjo S. Skvernelis.

A. Kubilius rašė, jog S. Skvernelio ir Ramūno Karbauskio skyrybos nepadės opozicijai įgauti daugiau jėgos.

„Net ir opozicijai palankūs apklausų reitingai nelabai padės. Šiais laikais, reitingai tampa labai dinamiškais ir per kelis mėnesius gali radikaliai pasikeisti. Užtenka vien tik pasižiūrėti į paskutinių kelių mėnesių politinių partijų reitingų „pasiutpolkę“ Vokietijoje, kur artėjant Bundestago rinkimams praktiškai kas mėnesį radikaliai keičiasi jų tendencijos“, – rašė politikas.

Ingrida Šimonytė

Jis teigė, jog opozicijos didžioji problema yra ne reitingai, bet tai, jog jie negali pasiūlyti jokios įtikinančios „nei idėjinės, nei personalinės alternatyvos dabartinei I. Šimonytės Vyriausybei“.

„Dabartiniai reitingai atspindi tik šių dienų visuomenės, iškankintos pandeminių kovų išbandymais, nuotaikas. Ir norą protestuoti prieš viską. Taip yra visame pasaulyje. Tačiau 2024 metais bus kitaip. Ne tik su pandemija. Žmonėms teks rinktis tarp atsakingos dabartinės Vyriausybės ir dabartinės triukšmingos opozicijos, kuri savo retorika nedaug kuo skiriasi nuo pastarojo meto radikalių mitingų retorikos“, – prognozavo TS–LKD atstovas.

A. Kubilius rašė, jog visai nėra sudėtinga spėti, jog šiame pasirinkime dabartinė Vyriausybė „turės daug pranašumų“.
„Todėl ir sakau, kad Lietuva turi ruoštis antrai dešiniųjų Vyriausybės kadencijai. Tai bus didelė sėkmė Lietuvai. Kai kam (ne tik Lietuvoje) tai bus didelis nusivylimas, bet ką padarysi. Tuo pačiu raginu opoziciją ir toliau susitapatinti su visais būsimais radikaliais protesto mitingais ir būsimomis riaušėmis. Nes Saulius Skvernelis buvo visiškai teisus apie šiandieninę centro–kairės krizę. Ir to pasekmę – neišvengiamą antrą dešiniųjų kadenciją“, – feisbuke rašė TS–LKD atstovas A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1620)