14 val. Šeimų sąjūdžio mitinge sostinės Katedros aikštėje preliminariai dalyvauja apie 5 000 žmonių, informavo policija.

Po 15 valandos pranešta, jog Katedros aikštėje buvo uždegta šiukšlių dėžę, bet ugniagesiai ją užgesino.

Apie 15.30 val. asociacijos Lietuvos šeimų sąjūdis pirmininkas R. Grinevičius ragino taikiai užbaigti protestą.

„Gražiai, taikiai, džiaugsmingai išsiskirstykime. mes parodysime, ko jie siekia, kad jiems naudingi neramumai“, – ragino jis.

Finalinei dainai buvo vėl pakviestas Romas Dambrauskas.

Delfi primena, kad su savivaldybe suderintame leidime renginį nurodyta baigti 16 valandą.

Žmonės iš Katedros aikštės pradėjo skirstytis apie 15.30 val.

Jie išeidami dar skandavo „Seimą lauk“.

Pasibaigus mitingui žmonės pajudėjo Gedimino prospektu. Kur jie eina, nėra aišku, bet keliauja Vyriausybės ir Seimo kryptimi.

Praėję Vyriausybę protesto dalyviai keliavo toliau Gedimino prospektu.

Dėl jų gausos eismas Gedimino prospekto ir Jogailės gatvės sankryžoje buvo sustabdytas.

Ragina nepasiduoti provokacijoms

10 valando ryto policija praneša, kad Katedros aikštėje yra apie 200 protestuotojų. Renginys kiek vėluoja, nors organizatoriai žadėjo akcijos pradžią 10 valandą ryto, tačiau 10.15 val. vis dar buvo laukiama protesto dalyvių.

Šeimų sąjūdžio atstovas Viktoras Jašinskas ragino nepasiduoti provokacijoms.

„Tikrai nėra mūsų tikslas kažkokios riaušės“, – sakė Šeimų sąjūdžio atstovas V. Jašinskas.

Plojo pareigūnams

Maždaug 10.40 val. ant scenos užlipo Artūras Orlauskas. Jis stebėjosi trukdžiais protesto organizavime – atsisakė dirbti apsaugos tarnyba, atsisakė atvežti biotualetus.

„Šita valdžiukė iš išgąsčio daro viską. Ir matote, kiek aplinkui yra angelų sargų. Vieni saugo kitus, save saugo“, – ironizavo jis.

A. Orlauskas susirinkusius informavo, kad visai šalia jų – Vidaus reikalų ministerija. Kurioje, anot vedėjo, „slaptosi Bilotaitė“.

Jis ragino protestuotojų paploti policijos pareigūnams. Po to protesto akcija buvo pradėta Lietuvos himnu.

Gagas: keli sulaikyti dėl turimos pirotechnikos

Vilniaus VPK viršininkas Saulius Gagas teigė, kad pareigūnai išsivedė du asmenis, pas vieną iš jų rasti pirotechnikos gaminiai.

„Policijos pareigūnai iš mitingo vietos išsivedė du asmenis. Pas vieną iš jų buvo pirotechnikos gaminiai – kokie dabar bus tikslinama ir vertinama. (…) Asmenys buvo išvesti į Vidaus reikalų ministerijos kiemą, ir ten bus atliekami veiksmai“, – sakė S. Gagas.

Vilniaus VPK vadovas teigė neturįs daugiau informacijos apie kitus sulaikytus asmenis.

„Bendrai šios dienos situaciją vertinu pakankamai gerai, organizuotai. Negavome jokių nusiskundimų nei iš mitingo dalyvių, nei iš miestiečių, neturėjome incidentų“, – sakė S. Gagas.

Vilniaus VPK vadovas paaiškino, kad įvažiavimuose į Vilnių pajėgos buvo pastatytos tam, kad stebėtų situaciją, atvykstančiųjų srautus, ar reikia reguliuoti eismą.

„Tame tarpe vykdo bendrąsias priemones: žiūrime, ar asmenys transporto priemonėse yra blaivūs ir pan.“, – sakė S. Gagas.

Taip pat policija vykdė patikrą įeinančių į Katedros aikštę asmenų.

„Pasirinktinai tų asmenų, kur kelia mums susirūpinimą, – gal yra krepšiai, kas juose yra? Kad nebūtų sužalojami mitingo dalyviai ar kiti asmenys, kurie nėra prisidėję prie to“, – teigė S. Gagas.

Reikalavimai valdžiai

Apie 15 valandą nuo scenos buvo perskaityta rezoliucija ir reikalavimai valdžiai.

Mitingo organizatoriai paskelbė rezoliuciją, kurioje išreiškė, kokie yra jų pagrindiniai reikalavimai.

„Mes, Lietuvos Respublikos piliečiai, 2021 m. rugsėjo 10 d. masinės protesto akcijos Vilniuje dalyviai priimame šią rezoliuciją:

1. Reikalaujame nedelsiant įvykdyti visus iki šiol priimtus protesto akcijų reikalavimus t. y. atšaukti galimybių pasą ir visus su juo susijusius antikonstitucinius, neteisėtus, piliečių segregaciją įvedančius Vyriausybės nutarimus ir poįstatyminius aktus.

2. Sustabdyti visas privalomojo pobūdžio medicinines intervencijas prieš žmonių valią, vykdant testavimą bei vakcinaciją ir atverti darbo paslaugų rinką ir transportą, mokyklas ir universitetus kontaktiniam mokymui be jokių išlygų. Vakcinacija taikant ekonominė ir institucinę prievartą yra nusikalstama. Ji gali būti vykdoma tik laisvu žmonių pasirinkimu.

3. Pašalinti iš Seimo darbotvarkės ir niekada nenagrinėti šių įstatymų projektų. Partnerystės įstatymų, Stambulo konvencijos ratifikavimo ir nustoti persekioti žmones dėl jų pažiūrų, nutraukti baudžiamąsias bylas, kurios remiasi nepagrįstais kaltinimais ir masinius atleidimus sustabdyti iš darbų už atsisakymą vakcinuotis.

4. Pašalinti iš pareigų valdžios atstovus ir pareigūnus, inicijavusius antikonstitucinių įstatymų ir kitų norminių aktų rengimą ir visuomenės supriešinimą, kurių veiksmai sukėlė šalyje politinę krizę. Tai yra Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska, Sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, Ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininką Tomą Vytautą Raskevičių.

Jeigu to nebus padaryta, pareiškiame, kad antikonstitucinius įstatymus ir nutarimus priimantys Seimas ir Vyriausybė prarado daugumos piliečių pasitikėjimą ir tautos įgaliojimus, todėl reikalaujame surengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Šalies Konstitucijos garantas yra Lietuvos Respublikos prezidentas. Todėl reikalaujame JE LR Prezidentą Gitaną Nausėdą kreiptis į konstitucinį teismą dėl visų antikonstitucinių prigimtinės šeimos tradicinių vertybių griovimą ir žmonių segregaciją įvedančių norminių teisės aktų pripažinimo prieštaraujančiais LR Konstitucijai.

Pareikšti politinį nepasitikėjimą LR ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei. Vykdant paties prezidento viešai pareikštą iniciatyvą nedelsiant sušaukti nacionalinę piliečių asamblėją, pakviečiant visas visuomenes grupes ir regionus atstovaujančias organizacijas, bažnyčią, teisininkų bendruomenę, įstatyminiu būdu išspręsti klausimą dėl valstybės stabilumo, pilietinės taikos ir valstybės ateities.

Kviečiame prie šios mitingo rezoliucijos jungtis visus piliečius ir visuomenines jėgas, atmesti tarpusavio nesutarimus ir pradėti bendrą darbą dėl Lietuvos valstybės ateities. Pagal Konstituciją tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos konstitucinę santvarką.“

Grinevičius apie Seimą: mes nesiruošiam tenai

Asociacijos „Lietuvos šeimų sąjūdžio“ pirmininkas Raimondas Grinevičius aiškino, jog reikia suvaldyti susipriešinimą dėl Galimybių paso.

Jis teigė, jog prie Vyriausybės ir Seimo nesiruošiama.

„Mes žinome, kad Lietuvos šeimų sąjūdį palaiko supratingi žmonės, taikūs. Ir tokie dalykai, kaip stovi Seime tanketės ir tankai. Jos tikrai nebūtinos šiandien. Ir visų dar paprašau – nekreipkite dėmesio, kad tvora aptverta Vyriausybė, Seimas. Mes nesiruošiam tenai“, – aiškino R. Grinevičius.

„Jokių provokacijų ar eisenų nėra suderinta. Mūsų mitingas yra taikus“, – dar kartą pakartojo R. Grinevičius.

Asociacijos pirmininkas teigė, jog rugpjūčio 10 dienos įvykiai pakenkė jų įvaizdžiui.

„Nuo šito darbo reikia pradėti norint nuraminti aistras, nes kitą mitingą šitie žmonės gali netilpti ir Gedimino prospekte“, – sakė jis.

„Mes vis tiek pasiekėme Partnerystės įstatymo užblokavimą, pasiekėme Stambulo konvencijos į stalčių numetimą. Būtent šiandien, rugsėjo 10–ąją, mes pasirinkome, kad pamatytų Seimo nariai, kad mes nuo jų nesitrauksime, mes pasieksime dar daugiau“, – mitinguotojams kalbėjo R. Grinevičius.


Istorikė Čepaitienė: mes patys leidome užaugti šiam pūliniui

Istorikė ir mokslų daktarė Rasa Čepaitienė kalbėjo, kad yra labai laiminga ir pagerbta, būdama Šeimų sąjūdžio mitinge.

„Jūs čia susirinkote, visų pirma, apginti savo orumo, apginti savo laisvės. Tie, kurie pasivadino laisvės gynėjais, Laisvės partija, jų koalicijos partneriai kiekvieną dieną prigalvoja vis naujų ir naujų laisvės ribojimų. Pačių absurdiškiausių ir kvailiausių, neturinčių nieko bendro su pandemijos valdymu.

Mes šiandien atsiduriame padėtyje, kur viskas apversta. Mes gyvename apverstame pasaulyje. Mes su jumis čia esame „buduliai“ kaip vakare tikriausiai parodys didžiosios žiniasklaidos priemonės, o jie ten yra tautos atstovai. Matote, apsitvėrę tvorelėmis“, – sakė ji.

Jos teigimu, valdantieji truputį apsiriko, nes tvorelė turėjo būti už keliasdešimt kilometrų prie Baltarusijos sienos.

„Vienas nedidelis faktas, kuris mane pačią nustebino, kuris, beje, kai buvo paskelbtas vasario mėnesį, mūsų žiniasklaidoje taip tyliai tyliai praslinko. <...>. Yra pasaulinis demokratijos indeksas, sudaromas kasmet ir štai 2019 m. Lietuva pasaulyje pagal šitą indeksą buvo 36 vietoje ir priklaus4 demokratijų su trūkumais grupei. Pernai metais Lietuva jau buvo 42 vietoje t. y. nukrito iš 36 į 42 per metus.

Kadangi nėra šių metų rezultatų, šie metai dar nesibaigė, aš tik bijau prognozuoti, kad kitais metais, matyt, tas mūsų indeksas kris dar žymiai žemiau. Kodėl taip atsitiko? Kodėl mes šiandien čia turime susirinkti iš visos Lietuvos ir ginti savo orumą?“.

Pasak R. Čepaitienės, verta kelti klausimus ir kodėl Lietuvoje toks silpnas prezidentas ir parlamentinė opozicija.

„Tada patys piliečiai – mes su jumis – esame priversti išeiti į gatvę ir ginti savo teises. <...>. Tai yra vienintelis kelias apginti save ir apginti savo vaikų ateitį. <...>. Jie šiandien mus segreguoja į gerus pasiskiepijusius ir nepasiskiepijusius. Sąžiningas medikas pasakytų, kad tai kiekvieno žmogaus apsisprendimo teisė pačiam nuspręsti“, – iš tribūnos tikino ji. Jos nuomone, dabar po sovietmečio totalitarizmo Lietuvoje formuojasi naujasis totalitarizmas.

„Mes patys leidome užaugti šitam pūliniui ir dabar gatvės politika ir gatvės demokratija yra vienintelis kelias mums susigrąžinti savo laisvę“, – akcentavo istorikė.

R. Čepaitienė pridūrė, kad šiandien yra įkurta naujoji Helsinkio grupė piliečių teisėms ginti.

Kunigas: valdantieji laikosi tik jėgos struktūrų dėka, jie nebeatovauja daugumai

Kalbą mitinge sakė ir kunigas Robertas Grigas. Šis negailėjo kritikos valdžiai ir žiniasklaidai. „Prieš 30 su puse metų šioje aikštėje rinkosi mano kartos žmonės į tokį patį gausų, kaip dabar matome, mitingą, daugelį mitingų, užpildančių visą aikštę“, – sako kunigas. Anot jo, mitingai prieš 30 metų ir dabar turi tuos pačius reikalavimus: atsižvelgti į tautos valią, į tautos teises, vykdyti mūsų tautos suverenumo, lietuvybės, kalbos, žmogaus teisių gynimo valią, politiką.

„Ir tuo metu tai buvo įgyvendinta. Dabar mes esame tie patys žmonės arba jų ainiai, palikuoniai su tais pačiais reikalavimais, simboliais, bet kažkodėl vyraujanti žiniasklaida ir valdančioji grupuotė sako, kad mes esame kiti, mes neginame Lietuvos, mes jos neatstovaujame.

Turbūt labiausiai tai, kas vyksta tikrovėje, geriausiai išreiškia menki, bet buitiniai simboliai ir tos tvoros, kurios dabar atsirado aplink Seimą, Vyriausybę ir kad valdančiųjų atstovų nėra čia, kur yra tautos nuomonė, valią išreiškianti žmonių dauguma, parodo turbūt tą realų tragišką ryšį tarp valdančiųjų ir Lietuvos“, – sako kunigas. Anot jo, ši dabar valdžia vėl nebeatstovauja tautos valios, interesų, o atstovauja save ar savo partijų interesus.

„Vyraujanti žiniasklaida ir valdančiųjų vadovai, politikai, vadovai žiūrėdami į mus jau mėnesių mėnesius klausia – ko jie nori? Kuo jie nepatenkinti? Dėl praktiškai prievartinių skiepų, dėl kurių grasoma tiesiog eliminuoti iš gyvenimo, dėl ideologinių pažiūrų ir elgsenos diktatą primenančios Stambulo konvencijos, dėl prigimtinės vyro ir moters kuriamos šeimos, tai yra ir kuriamos tautos, ateitį pakertančių vienalyčių partnerysčių, dėl narkotikų, svaigalų propagandos, dėl to jie renkasi ir yra nepatenkinti ar protestuoja prieš valdžią“, – sako kun. R. Grigas. Anot jo, visa tai yra prievarta, diktatūra, kurią vykto valdžia ir žiniasklaida.

„Sakyčiau, mes protestuojame,esame nepatenkinti netgi ne dėl šitų išvardytų dalykų. Svarbiausia, kodėl nuo gegužės 15 dienos Vingio parko protesto iki dabar yra svarbesni dalykai – tas visuomenės ir tautos santykis su valdžia ar jos santykis su mumis. Skiepai nėra pagrindinis dalykas. Aš pats esu du kartus skiepytas, nereklamuosiu, kokia vakcina, turiu tą kortelę. Bet iš solidarumo su diskriminuojama visuomenės dalimi, siūlomo Galimybių paso neimsiu“, – sakė kunigas, šiuos žodžius nulydėjo gausios ovacijos.

Anot jo, svarbiausias protesto momentas – valdžios santykis su visuomenė. Esą – santykis su didžiąja visuomenės dalimi yra terorizuojantis, ignoruojantis ir besityčiojantis. Jis pabrėžia, kad su žmonėmis tokiame pačiame santykyje yra ir žiniasklaida.

„Mano visose paminėtose kiekvieno kasdienį gyvenimą ir buitį, šeimą paliečiančiose srityse vėl sugrįžta svetima sovietų priespaudos metais mus gniuždžiusi būsena, gniuždantis jausmas, kad valdžios sprendimų tu niekaip, nei kaip asmuo, nei telkdamasis į pozicinę grupę, negali pakreipti, įtakoti“, – sako kun. R. Grigas. Anot jo, atstovaujama ne žmonių valia, o kišamos neomarksistinės programos.

Adelinai Sabaliauskaitei pritaikytos apsaugos priemonės: mane kaltina riaušių organizavimu

Sveikinimo žodį protesto dalyviams perdavė Lietuvos Šeimos sąjūdžio aktyvistė Adelina Sabaliauskaitė.

„Kreipiuosi į jus, nes negaliu būti su jumis. Man uždrausta atvykti į mitingą, todėl kalbu iš ekrano. Aš bandau studijuoti Baudžiamąjį kodeksą, nes mane kaltina – riaušių organizavimu, policijos pareigūnų sumušimu, policijos automobilinių suniokojimu, narkotinių medžiagų laikymu, asmens duomenų rinkimu. Suprantu, kad šių kaltinimų neliktų, jei tapčiau „spalvota“, – kalbėjo A. Sabaliauskaitė.

Mitingo dalyviai pergyvena dėl užsienio politikos

Mitinge yra įvairaus amžiaus asmenų. Štai dvi senyvo amžiaus moterys sutiko pabendrauti su žurnalistais. Pasiteiravus, ką jos mano apie renginį, viena moteris sako, kad viskas priklauso nuo to, kokie yra reikalavimai valdžiai. „Man konkrečiai rūpi migrantai, Kinija, Taivanas, užsienio politika. Aš, pavyzdžiui, turiu Galimybių pasą, esu pasiskiepijusi ir už skiepus“, – kalbėjo moteris.

Ją neramina tai, kad nutraukti ryšiai su Kinija dėl Taivano. „Ekonomistai sako, kad Lietuva nukentės. Kam daryti tai, nuo ko Lietuva kentės?“, – rūpinasi ji.

Apie užsienio politiką pasisakyti turėjo ką ir kita moteris. „Sankcijos Rusijai, sankcijos Baltarusijai – noras kariauti“, – teigia pensininkė.

Moterų požiūris į raginimus skiepytis išsiskyrė: viena prieš, o kita sako, kad taip daro visas pasaulis. „Nežinau, ką galima padaryti kitaip“, – sako viena iš moterų.

„Mes turime pastoviai priešintis“

Kalbą mitinge sakė ir Seimo Lietuvos regionų frakcijos narė Beata Petkevič.

„Man yra didelė garbė kaip jaunai politikei kalbėti šiandien į jūsų minią, į tikrus Lietuvos patriotus, kurie eis iki pergalės, eis su savo nuomone, su savo siekiais iki galo. O jeigu mes nepasieksime savo tikslo, mes turime pastoviai priešintis. Tikrai. Mūsų pasipriešinimas turi būti pastovus. Mielieji, kažkas yra pasakęs, kad kai tironija tampa norma – pasipriešinimas yra mūsų pareiga. O pasipriešinimo valdantieji bijo, jie bijo tautos. Ir apie tai galime ir skaityti, ir matyti. Ir šiandien matome: Vilnius aptvertas Vyriausybė aptverta, Seimas aptvertas. Čia irgi tai labai daug pasako apie mūsų valdančiuosius“, – susirinkusiai tūkstantiniai miniai sakė B. Petkevič.

Ji pabrėžė, kad būtent Katedros aikštėje prasidės tautos atgimimas. Ji sakė, kad visi kartu kovos prieš leftizmo ir genderizmo idėjas.

Organizatoriai protesto metu parodė ir vaizdo įrašą – sumontuotą užsienio reikalų ministro Gabrielių Landsbergio kalbą, kurią jis sakė visuomenininko Andriaus Tapino proteste prie Seimo dėl Mindaugo Basčio.

Dabartinio ministro žodžiai buvo sumontuoti į sakiniai „šitas Seimas turi eiti lauk“.

Po šio vaizdelio A. Orlauskas protestuotojus taip pat skanduoti šią eilutę.

Scena papuošta plakatais, skelbiančiais: „Mažiau Briuselio, daugiau sveiko proto!“, „Seimo narys be sąžinės, Tauta be ateities“, „STOP illegal immigration“, „Stop diktatūrai Lietuvoje“, „Sugrąžinkime LIETUVĄ tautai“, „Dž. Sorošą lauk iš Lietuvos!“.

„Ar tos galimybės atitinka Konstituciją?“

„Kai kurie mitingo dalyviai sako atvykę sužinoti, kokias jie turi galimybes ir ar jos atitinka Konstituciją. „Mes atvykome, kad pasiklausyti, pamąstyti apie tai, kokias galimybes turime iš tikrųjų šiandien. Ar tos galimybės atitinka Konstituciją, mūsų teisę“, – sako vienas iš mitingo dalyvių.

Pasiteiravus, kokius mitingo reikalavimus palaiko vyras, šis atsako, kad jį labiausiai domina teisingas biudžeto paskirstymas „Čia buvo paminėta, kad rezidentai negauna lėšų. Mūsų šeimai tai irgi aktualu, nes mes turime tokį vaikiną, kuris jau kitais metais turi tapti rezidentu“, – sako pašnekovas.

„1998 metais kaip tik gyvenau senamiestyje, ėjau per šitą aikštę ir labai nustebau. Ir esu liudininkas, kaip viskas pasikeitė. Bet mūsų tauta šiek tiek užmigo, nedalyvauja rinkimuose. Susikaups visa šita medžiaga ir žmonės galės daryti išvadas“, – pasiteiravus, ar jo nuomone mitingas gali ką nors pakeisti, teigė vyras.

Mitingo metu vėl užsipulta žiniasklaida

Mitingo metu pasisakė ir humoristas Valdas Vižinis. Jis teigė, kad visuomenė nepasitiki žiniasklaida dėl to, kad pastarosios tikslas ne informuoti, o kompromituoti.

„Ko jūs čia atėjote? Kokiu tikslu? Vardan ko? Rinkti informaciją, faktus ar provokuoti? Objektyviai bandysite informuoti apie mūsų protestą ar bandysite kompromituoti? Žiniasklaida dabar nepasitiki tik 35 proc. Lietuvos žmonių ir tai yra visiškai objektyvus skaičius. Ne dėl to, kad jie daro puikius reportažus, nebesvarbu, kaip ir ką jie rašo. Esminė nepasitikėjimo žiniasklaida priežastis yra ta, kad žiniasklaida iš demokratijos sarginio šuns, iš tų, kurie privalo saugoti mūsų teises ir laisves, tapo valdžios tarnu“, – teigė V. Vižinis

Marijampolietis: pagrindinė dalyvavimo priežastis – pirmadienį turintys įsigalioti ribojimai

Marijampolietis Rimas į mitingą atvyko palaikyti Šeimos sąjūdžio keliamas idėjas. Vyras teigia, jog protesto dalyviai nusiteikę taikiai, agresyvių veiksmų imtis neplanuoja.

„Pažiūrėkite, koks geras oras, kaip šiandien šviečia saulė. Tai reiškia tik vieną – Dievas mus palaiko, jis mums šypsosi. Neplanuojame kelti riaušių ar veržtis į Seimą, prašau nemaišykite mūsų su rugpjūčio 10–osios mitingo dalyviais. Mes čia atėjome taikiai, atėjome išreikšti savo idėjas, atėjome, kad būtųme išgirsti – tokią teisę turi kiekvienas demokratiškos valstybės pilietis ir mes esame kariai už demokratiją“, – teigia mitingo dalyvis.

Vyras pasakoja, kad pagrindinis tikslas, dėl kurio jis stovi čia, Katedros aikštėje, yra pirmadienį turintys įsigalioti ribojimai Galimybių paso neturintiems.

„Gegužės 15 dienos mitingas padarė didelę įtaką Vyriausybės sprendimams: nebuvo priimtas Partnerystės įstatymas, atidėta Stambulo konvencija, šiandien esu čia, nes noriu, kad valdžia persvarstytų „Vergų paso“ idėją.

Kritikavo ir valdžią, ir žiniasklaidą

Ponas Kęstutis iš Vilniaus tikėjosi būti pastebėtu žurnalistų, ir į mitingą atėjo tiksliai pasiruošęs, ką nori pasakyti, atsispausdinęs savo komentaro gaires.

Jis rėžė kritikos žiniasklaidai. „Aš jūsų nelaikau žurnalistais, todėl, kad jūs nevykdote, kaip priklauso, penkių savo funkcijų. Tie kiti žurnalistai vykdo tik vieną, na – dvi funkcijas, – propagandą varote ir linksminate, ir nesivadovaujate tomis dešimt gairių, kuriomis turi vadovautis žurnalistas“, – kalbėjo ponas Kęstutis.

Pašnekovas vardijo, kad, jo vertinimu, žurnalistai turėtų teikti visuomenei informaciją, kontroliuoti valdžią, užtarti nuskriaustuosius, siekti teisybės, linksminti.

„Šitą tai jūs veikiate, Bunkes ir visokius ten rodote“, – aiškino ponas Kęstutis.

Jo nuomone, „kai kurios priemonės“ atlieka politinės propagandos funkciją. Vyro nuomone, pagrindinės žiniasklaidos priemonės yra valdžios pusėje.

„Vakar „Dienos temoje“ kalba su E. Gentvilu, ir E. Gentvilas pasako tokią mintį, kad mes (…) turime padaryti išvadas, kodėl jie su mumis nesikalba. Tai Jūs matote, kaip viskas – aukštyn kojomis, – taigi jie turi padaryti išvadas, kodėl mes čia turime rinktis lyg neturime ką veikti?

Jie griauna konstitucinę santvarką, ir mes dar turime kažkokias išvadas daryti. Tai mes turime reikalauti“, – sakė ponas Kęstutis.

Tarp dešimties punktų, ką turėtų veikti žiniasklaidai, vyras minėjo, kad „turi skelbti tiesą; likti ištikimi piliečiams; patikrinti informaciją; išlaikyti nepriklausomybę nuo tų, apie kuriuos skelbia informaciją; (…) sukurti aplinką visuomeninei kritikai ir susitarimui; (…) pateikti naujienas įvairiapusiškai ir proporcingai; (…) žurnalistas privalo vadovautis asmenine sąžine“.

„Jūsų sąžinė tai yra redaktoriaus arba akcininko politika“, – apie savo matymą kalbėjo ponas Kęstutis.

Atsisako kalbėti su žiniasklaida

Su tradicine žiniasklaida kalbėti dauguma nenori. „Mūsų nuomonė yra tokia, kad mes čia jau esame. Daugiau nieko nesakysime. Pletkus rašo žiniasklaida“, – sakė vieni iš mitinguotojų.

Kiti du vyrai, kurie nepatikslino, iš kurio miesto atvyko, pasakojo, kad yra šiek tiek nusivylę – mitinge per mažai žmonių.

„Mažokai žmonių, tikėjomės, kad daugiau bus. Aišku, kiti dirba, kiti vėl... Bet susirinks daugiau. Žiauru, tiek policijos. Prievarta labiausiai nepatinka. Dėl skiepų. Nesiskiepijau ir nesiskiepysiu, neprivers niekaip. Tegu išmeta iš tų darbų. Dabar taip nesako, bet spaudimas darbe jaučiamas. Nenoriu kalbėti, po to parašysite, kad mes ten kokie kaimiečiai visi. Tegu eina valdžia namo, kol nevėlu. Ne visus žmones iš valdžios norėčiau atstatydinti, yra protingų ten, bet juos užtildo ir viskas. Vergų mąstymas pas kitus, nuleidę galvas eina skiepytis“, – pasakojo kalbintas vyras.

Aikštės šone pastatytas stalas, prie kurio rikiuojasi žmonės. Pasirodo, ten renkami parašai už tai, kad referendumas būtų lengviau įvykdomas.

„Renkame parašus, kad būtų pakeistas Konstitucijos 9 ir 147 straipsniai, kurie sako, kad reikia surinkti 300 tūkstančių parašų, kad įvyktų referendumas. Mes renkame parašus, kad būtų galima surinkti 100 tūkstančių parašų, kad būtų galima iškelti referendumą. O tada jau dauguma žmonių žiūrės, kokių reikia klausimų. Dabar valdžia pridarė labai daug nesąmonių, kurias reikia keisti. Kad daugiau būtų galimybių žmonėms pasisakyti. Noriai žmonės pasirašinėja“, – pasakojo vyras, rinkęs parašus.

„Dar Šventą Jurgį turėjom, bet nebeatsinešėm“

Priėjus prie grupelės moterų ir bandžius jas pakalbinti, jų nuomonės išsiskyrė. Viena iš jų sakė, kad nepasitiki žiniasklaida, todėl tikrai nešnekės. Kita moteris nebuvo nusiteikusi taip kategoriškai ir savo nuomonę, paprieštaravusi draugei, vis dėlto išsakė.

„Ne, kartais galima pasitikėti, kartais būna, kad gerai parašo. Jei nori kalbėtis, išgirsti mūsų nuomonę, tai galima pakalbėti. Žiniasklaida yra nupirkta, dėl to žiūrim viską iš „YouTube“, nes ten žmonės materialiai nesuinteresuoti. Norim, kad Galimybių pasą panaikintų ir tie priverstiniai skiepai, kad jų nebūtų“, – sakė pašnekovė iki tol, kol šalia buvusi draugė patraukė moterį ir pasakė: „Net nešnekėk“.

Į mitingą atvyko ir Kaune maldas per LGBTQ eitynes organizavęs vyras. Kaunietis atvyko ne vienas – kartu su žmona ir jauniausia dukra, taip pat susitiko su bendraminčiu iš Šiaulių. Į aikštę jie atėjo nešini Marijos paveikslu ir plakatu su Popiežiaus žodžiais.

„Dar Šventą Jurgį turėjom, bet nebeatsinešėm“, – sakė vyrai.

Jų teigimu, Marija yra karalienė ir šeimos globėja, tad jos pagalbos šiandien ir prašo. Kaip pasakojo pašnekovai, labiausiai jiems nepatinka liberali valdžia, o vietoje jų labiausiai norėtų matyti Nacionalinį susivienijimą, Lietuvos lenkų rinkimų akciją arba, blogiausiu atveju, Lietuvos valstiečių ir Žaliųjų sąjungą.

„Atėjom parodyti savo nepritarimą liberaliai valstybinei santvarkai, valstybė turi būti katalikiška, reikia pabaigti dabar visas tas nesąmones. Kaip programa „minimum“ turėtų būti nauji Seimo rinkimai. Visos laisvės partijos, konservatoriai, visi suvedžiojo žmones, apgavo, jie visi ir prabalsavo už juos. Labiausiai nepatinka liberalizmo idealogija. Visi Galimybių pasai, homoseksualų teisės gimsta iš liberalizmo“, – mandagiai pasakojo vyrai.

„Svarbiausia, norime išreikšti savo nepritarimą liberalizmui. Valstybė ne tik gali, bet privalo savo santvarka būti katalikiša. Įstatymai, kariuomenė, švietimo sistema“, – kalbėjo kaunietis.

Dagys: toks dialogas – netinkamas

Mitinguotojų palaikyti atėjo ir buvęs konservatorius, Krikščionių sąjungos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys.

„Atėjau palaikyti žmonių, kurie turi savo aiškią nuomonę, ir savo poziciją. Daugeliu klausimų mano pozicija yra panaši, kodėl turėčiau jų nepalaikyti? Tikiuosi, kad mitingas praeis korektiškai, visi išmoko savo pamokas – turiu mintyje ne tik mitingų organizatorius, bet ir žmones, kurie užtikrina tvarką.

O žmonės demokratinėje valstybėje turi teisę būti išklausyti. Dialogas iš valdančiųjų, kuris prasideda, pirmiausia, fraze: „ei, durniai, einam kalbėtis!“, tai – netinkamas dialogas“, – sakė R. J. Dagys.

Politikas mano, kad žmonių mases įsiūbavo konkretūs projektai, apie kuriuos buvo diskutuojama Seime.

„Tie žmonės pajuto realią grėsmę savo šeimoms, artimiesiems. Krikščioniška bendruomenė pajuto grėsmę religijos laisvei. O dalis žmonių pajuto grėsmę demokratijai kaip tokiai. Žmonės čia susirinko dėl labai įvairių motyvų, bet juos vienija tai, kad nėra realaus dialogo tarp valdžios. Kažkas uzurpavo tiesos monopolį, ir visi, kurie galvoja kitaip, yra niekinami, žeminami“, – kalbėjo R. J. Dagys.

Mitinge apsilankė ir Darbo frakcijos atstovas Mindaugas Puidokas. Taip pat ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Dainius Kepenis.

Negailėjo kritikos

„Aš esu už nuomonių įvairovę, aš turiu savo nuomonę. Mano šeima buvo išvežta, senelis buvo smetoninio Seimo narys“, – „Delfi“ žurnalistui sakė vienas iš sutiktų mitinguotojų.

Jo nuomone, žiniasklaida yra melagiai ir parsidavėliai Sorošui, tokie pat okupantai kaip buvo rusai.

„Čia ne žiniasklaida, žiniasklaida yra ta, kuri verčia valdžią, o ne ta, kuri palaiko. Valdžia jums moka didelius pinigus <...>, Žiniasklaidos Lietuvoje nėra ir žiniasklaida yra parsidavusi“, – tikino mitingo dalyvis.

Biomedicinos mokslu daktaru prisistatęs protestuotojas sakė, kad atėjo čia dėl „fašistinės chuntos“.

„Visą laiką „Delfi“ skleidžia dezinformaciją apie koronavirusą, melą gryną. Absoliučiai ne tai, kas yra iš tikrųjų. Aš užsiiminėjau genų inžineriją, aš šitą savo rankom virusą čiupinėjau. Čia yra tikras melas. <...>. Aš atėjau todėl, kad čia yra fašistinė chunta, kuri vykdo lietuvių tautos genocidą“, – tikino jis.

Jo teigimu, „fašistinė chunta“ vykdo antilietuvišką politiką ir sužlugdė visus tarptautinius santykius.

„Su Kinija, kur 1,2 mlrd. apyvarta buvo, sužlugdė su Baltarusija. Dabar ką mes vakar matome? Su Putinu glėbesčiuojasi Lukašenka. Vat mūsų užsienio politikos rezultatai. Sugriauta medicina, švietimo sistema, baigęs VGTU studentas ateina į laboratoriją ir nemoka normaliai paruošti <...> tirpalo. Tai yra gėda ir plintusas“, – tikino biomedicinos mokslu daktaru prisistatęs vyras.

Jis tikino, kad viską pakeisti galima tik pakeitus dabartinę valdžią.

„Neteisėtai atėjo ta Laisvės partija – gryniausių iškrypėlių partija, kuri diegia krikščioniškai Lietuvai savo šitas „antro galo“ vertybes. Tokia padėtis, tai yra tragedija. Aš jau senas žmogus, man greitai bus 70–imt metų, aš to negaliu matyti“, – tikino mitinguotojas.

Šeimų sąjūdžio mitinge taip pat buvo sutikta ir mokslininkė, kuri renka informaciją, kas žmones paskatino čia susirinkti.

„Mėginame kalbinti ir tikrai turiu pasakyti, kad mums sekasi labai sunkiai, nes pasitikėjimas yra sugriautas. Žmonės labai pabrėžia, kad jaučia didelį nepasitikėjimą ir dar kitas aspektas, kad jie pabrėžia, kiek daug čia policijos pajėgų sutelkta ir kaip jie jaučia prievartinį spaudimą“, – pasakojo ji.

Mokslininkės nuomone, vis tiek yra svarbu suprasti, kodėl žmonės nepasitiki valdžia, intelektualais, mokslininkais ir žiniasklaida.

„Jie mano, kad mokslininkai suvaidino labai svarbų visoje toje bendroje politikoje, kuri yra dabar įgyvendinama.“

Pasak jos, susiskaldymą galbūt būtų galima įveikti tik kantriai norint kalbėtis, klausyti ir išgirsti.

Aikštėje yra matyti miesto vėliavų išsikėlusių ir net iš Biržų atvykusių žmonių, tačiau dėl jų nepasitikėjimo žiniasklaida, negalime sužinoti, kokios priežastys juos paskatino atvykti tokį ilgą kelią net iki Vilniaus. Kalbėti su „Delfi“ jie atsisakė.

Protestas prie Katedros.

Minioje galima matyti įvairių dabartiniams valdantiesiems nepalankių plakatų, pavyzdžiui, „Lauk, landsberginį gaivalą“. Pabandžius paklausti prieš ką konkrečiai žmogus protestuoja ir prisistačius, žmogus pradėjo piktintis ir aiškinti, kad „delfi yra landsberginiai propagandosai“.

Mitinguotojai kol kas neužpildė Katedros aikštės. Vaikštant po aikštę buvo galima girdėti atvykusiuosius tarpusavyje kalbant, kad nedaug žmonių, „o gal taip atrodo, nes aikštė didelė“.

Protestuotojai džiaugėsi, kad renginio vietoje yra tvarkingų biotualetų, prie jų driekėsi laukiančiųjų eilė.

Reikšmingą dėmesį saugumui renginio metu skyrė policija. Apie 10 val. netoli scenos buvo galima matyti vietoje vaikštinėjant net policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą.

Pirminis reikalavimas – spręsti dėl galimybių paso

Asociacijos „Lietuvos Šeimų Sąjūdis“ vadovas Raimondas Grinevičius prieš renginį buvo paskendęs rūpesčiuose, kad į vietą atvyktų biotualetai, ir kitais organizaciniais rūpesčiais.

„Sakė, kad tualetai atvežti, eičiau pažiūrėti. (…) Pagrindinis – tai gi matėt rugpjūčio 10 dieną, nei vieno tualeto nebuvo“, – aiškino R. Grinevičius.

Dėl saugumo užtikrinimo jis klausimą nukreipė policijai.

„Klauskite policijos, tai – ne man klausimas. (…) Aš žinau, kad policija pasiruošusi, mes irgi pasiruošę. Yra trisdešimt savanorių, savanorių vadovas yra visus veiksmus suderinęs su policija. Šitoje aikštėje yra pastatyta papildomų filmavimo kamerų, vienos – mūsų, kitos – policijos“, - sakė R. Grinevičius.

Tokių renginių reikalavimai, pasak jo, nesikeičia nuo gegužės 15 dienos. Kadangi į juos neatsižvelgiama, organizatoriai rengiasi tolimesniems veiksmams.

„Nuo startinio momento, nuo gegužės 15 dienos, yra keliami tam tikri reikalavimai prašymai, bet į juos niekas nekreipia dėmesio, ir mitingai toliau tęsiasi. (…) Jau ir dabar vyksta pasirengimas politiniam streikui“, – teigė R. Grinevičius.

Jis tikino, kad jie nėra politinė organizacija, ir tikina, kad siekių būsimiems Seimo rinkimams jie neturi.

„Čia yra nepolitinė organizacija, o asociacija. (…) 25 kartus pasakėme, kad tai yra raudona linija, ir apie jokias politikas niekas negalvoja“, – aiškino R. Grinevičius.

Paklaustas, apie tai, iš ko yra finansuojami renginiai jis atsakė: „iš šitų Lietuvos žmonių, kurie suvažiuos šiandien“. Organizatorius tikina, kad jokios asociacijos ir politinės partijos prie to neprisideda.

Dabartinių valdančiųjų jie nepalaiko, o dėl opozicijos nuomonė nevienareikšmė.

„Tas politikas, kuris gerą darbą padaro, arba mums palankiame balsavime balsuoja pagal mūsų įsitikinimus, tai mes galime palaikyti tokį politiką“, – sakė R. Grinevičius.

Paklaustas, o ką valdantieji daro blogai, jis atsakė: „viską – nuo pradžios iki pabaigos“, tačiau pirminis klausimas, kurį jie ragina spręsti – dėl galimybių paso.

„Galimybių pasas iškeltas Seimo pirmininkei. Tai yra vienintelė situacija šiai minutei, kad nuraminti visas bangas Lietuvoje. Tai yra tai, kas dabar žmonėms aktualiausia, ir kur yra didžiausias pasipiktinimas sukeltas. Kad nuramintum aistras, reikia su tuo galimybių pasu kažką spręst. O toliau jau galima diskutuoti visais likusiais klausimais – nuo partnerystės, Stambulo konvencijos iki dabartinių problemų. Dabartinės problemos – ir migracija, ir Sorošas“, – kalbėjo R. Grinevičius.

Erzina liberalizmas

Mitinge buvo galima sutikti ir daugiau kraštutinių dešinių pažiūrų žmonių. Į mitingą atvykęs 38 metų kaunietis Algimantas teigė dalyvaująs, kad parodytų solidarumą su tautiškumu. Dabartinės valdžios jis nepalaiko. Paklaustas, ar turi už ką balsuoti rinkimuose, jis atsakė: „Sinica, Radžvilas ir „Nacionalinis susivienijimas“.

„Labai nepatinka konservatorių valdžia, kuri uzurpavo, ir jų pakalikai – „Laisvės partija“ ir liberalai. Aš politikoje nedalyvauju, bet domiuosi ja, ir sako, kad yra norima UAB'inti Klaipėdos uostą. Tai juk yra visų mūsų nacionalinis turtas. Tas nepatinka.

Paskui – „Laisvės partijos“ užmojai. (…) Dar prieš baigiantis Seimo sesijai jie prastūmė narkotikų liberalizavimą. Aš – prieš.

Dar – nesusitvarkymas su nelegaliais migrantais. (…). Jeigu jie yra, pavyzdžiui, sirai, tada iš tikrųjų jiems reikia prieglobstį duoti, o ekonominius migrantus reikia vyti lauk“, – sakė pašnekovas.

Liberalios vertybės šiam žmogui – svetimos.

„Aš nekenčiu liberalizmo, nekenčiu paleistuvystės, – tos subkultūros. Ji yra importuojama iš Vakarų“, – apie savo pažiūras kalbėjo vyras.

„Dėl anūkės bijau“

Kai kurie iš mitinguotojų į Katedros aikštę atsinešė būgnus, kiti atvyko su Lietuvos vėliavomis ir vyčiu. Iš scenos nuo pat ryto skamba lietuviškos estrados dainos. Visi sako, kad nuotaika gera ir laukia, kol susirinks daugiau bendraminčių.

Taip pat pasakojo ir prieš 9 valandą ryte iš Vilniaus rajono atvykusi moteris, kuri savo vardo pasakyti nepanoro. Moteris teigė, kad kol kas atvyko viena, bet laukia ir kitų pažįstamų prisijungiant. Prieš išvykstant į mitingą ji nuvyko į darbą ir pasakė, kad šiandien jame nebus, nes turi išreikšti savo nuomonę. Ji pasakojo, kad dirba kirpėja pagal patentą, tad bėdų dėl nebuvimo darbe nekilo, o ir salono savininkė palaikė jos norą.

Moters teigimu, ši valdžia turėtų atsistatydinti ir kuo greičiau panaikinti Galimybių pasą.

„Nepatinka, ką daro mūsų valdžia, ypač dėl Galimybių paso. Su skiepais dar tegu, kiekvienas kaip nori, bet su Galimybių pasu tai ypač. Ir prievarta, ir žmonių skirstymas. Ten leisiu, ten neleisiu. Taip negalima“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, didžiausia problema, kad ši valdžia negirdi žmonių.

„Jie net nenori girdėti, jie gyvena kitame pasaulyje. Norėčiau, kad atsistatydintų šita valdžia, visi konservatoriai. Po to darysim referendumą ir ten žmonės jau tikrai eis ir rinks, tikrai rinks, o ne kaip buvo. Žmonių nebuvo pusės šituose rinkimuose. Dėl to ir išrinko konservatorius. Dabar žmonės jau suprato, kad reikia eiti į rinkimus, nereikia namuose sėdėti.

Nepasitikiu „Delfi“. Dabar labai meluoja mūsų žiniasklaida viską. Tik vieną pusę pateikia, o reikia abiejų. Dabar sulaikė Kandrotą, tas pats, kaip Baltarusijoje. Jei žmogus nori pasakyti savo tiesą, o jį sulaiko. Čia mus visus gali sulaikyti. Bet gi žiniasklaida nepasakys to. Man tai jau 50–imt, jūs dar jauna. Palaukit, kai turėsit savo vaikų, gal kitaip suprasit. Man tas pats, aš išgyvensiu, bet kaip vaikams bus? Dėl anūkės bijau. Vaikai irgi gal ateis į mitingą. Dabar čia kaip Lukašenkos režimas, jie negirdi žmonių“, – kalbėjo moteris.

Sako, kad jie tiesiog – paprasti žmonės

Prieš mitingą jau buvo galima sutiktų žmonių, atvykusių iš skirtingų šalies regionų. Iš Suvalkijos atvykęs vyras, nepaisant žmonos nepritarimo, sutiko paaiškinti, kodėl jie atvyko į šį protestą.

„Nesame mes iškalbūs žmonės, esame paprasti žmonės. Pakalbėti gali, bet reikia ir pasiruošti“, – sakė vyras.

Prakalbintas jis paaiškino, kad jį netenkina bendra politinė situacija.

„Aplamai – ir šitie vakcinavimai, ir visi bendri dalykai, kurie šiuo metu vyksta. Manau, kad ir pasauliniu mastu yra tragedija. Tiesiog žmonės mato visą tą betvarkę“, – sakė vyras.

Kalbant apie pandemijos valdymą ir vakcinacijos skatinimą, labiausiai pašnekovą piktina prievarta.

„Reikėtų, kad žmonės tiesiog priimtų sprendimą patys be kažkokių vertimų“, – sakė jis.

Jis asmeniškai teigė pastebėjęs, kad darbo rinkoje darbuotojai patiria spaudimą.

„Dėl darbų, dėl kažko, – vyksta tas reikalavimas, kad be vakcinacijos (negalėsi dirbti). Yra tokių dalykų“, – sakė jis.

Pirmieji mitinguotojai jau laukia

Pirmieji būsimi mitinguotojai Katedros aikštėje ant suolelio laukė nuo ankstyvo ryto. Kaip ir rugpjūčio mitingo metu, buvo justi nepasitikėjimas žiniasklaida.

Dar prieš aštuonias ant suolelio sėdėjo Žemaitijos vėliavą iškėlęs vyras. Pabandžius paklausti, kodėl žemaičiai šiuose mitinguose tokie aktyvūs, jis teatsakė: „todėl, kad mes žemaičiai“. Būsimasis protestuotojas su Delfi bendrauti mandagiai atsisakė.

„Kad būtumėt iš kitur kur nors, tai aš pašnekėčiau, o dabar – ne“, – žemaičiavo būsimas protestuotojas, žurnalistei prisistačius, kam atstovauja.

Taip pat prieš aštuntą valandą Katedros aikštėje buvo įrenginėjama scena. Ant jos buvo sukabinti plakatai, kurie anglų kalba ragina stabdyti nelegalią migraciją, reiškė nepasitenkinimą Seimu ir Dž. Sorošu. „Seimo narys be sąžinės, Tauta be ateities“, – skelbė vienas iš ant scenos pakabintų plakatų.

Prieš aštuntą valandą prie Katedros aikštės atvyko policijos vadavietė.

Žada miestą žadinti būgnais

Lietuvos Šeimų sąjūdis (LŠS) savo internetiniame puslapyje skelbia, jog Vilniaus miestą penktadienį pažadins „būgnų dundėjimas“.

Renginyje, organizatorių teigimu, turėtų dalyvauti nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. žmonių. Vilniaus miesto savivaldybė leidimą renginiui davė nuo 10.30 iki 16 valandos.

„LŠS kviečia prisijungti visas opozicines partijas, visuomeninius judėjimus, grupes ir atskirus žmones iš visos Lietuvos bei visos Europos visuomeninius judėjimus. Miestą pažadins būgnų griaudėjimas – jų dundėjimas primins valdantiesiems, kad Lietuva dar gyva ir paprastai pasiduoti nežada!“ – rašo renginio organizatoriai.

Mitingo reikalavimai valdžiai bus paskelbti protesto akcijos metu.

Mitingą organizuojantis Šeimų sąjūdis yra paraginęs atvyksiančiuosius į mitingą Katedros aikštėje laikytis įstatymų ir protestuoti taikiai.

Dirbs ne tik Vilniaus pareigūnai

Ketvirtadienį Policijos departamentas dar nenorėjo atskleisti, kiek pareigūnų dirbs penktadienio mitinge Katedros aikštėje. Pasak departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis Delfi sakė, kad sunku įvardyti tikslų skaičių, nes nemažai policijos pajėgų bus rezerve, pasiruošę akimirksniu ateiti į pagalbą aikštėje esantiems kolegoms.

Pasak R. Matonio, aikštėje ir jos apylinkėse bus šimtai policininkų. Dirbs ne tik Vilniaus pareigūnai – į pagalbą atvyks kolegos iš kitų miestų.

Be to, čia dirbs ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Anksčiau buvo skelbta, jog protestą Katedros aikštėje lydės eitynės link Seimo. Tačiau po to, kai policija pareiškė, jog toks renginys vykti neturėtų, informacija apie tai, kad bus einame Seimo link dingo iš organizatorių interneto svetainės.

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas LRT televizijai teigė, jog policija neleis protestuotojams žygiuoti Gedimino prospektu, jie bus stabdomi.

Pranešama, kad gali būti tikrinami kai kurių renginio dalyvių asmeniniai daiktai.

Seimo narys Arvyas Nekrošius ketvirtadienį feisbuke pasidalino nuotraukomis technikos, kuri išrikiuota Seimo vidiniame kieme.

Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius Delfi sakė, kad jo vadovaujama tarnyba penktadienį dirba su Vadovybės apsaugos tarnyba – kartu saugo Prezidentūrą, Seimą ir Vyriausybę.

Dirba 41 kovinė VST grupė su ypatingų situacijų valdymo, antiriaušinėmis ir kitomis specialiosiomis priemonėmis bei sistemomis. Jei bus paskelbtas planas „Vėtra“ (riaušės), VST pareigūnai vyks į pagalbą policijai.

Protestas peraugo į riaušes

Lygiai prieš mėnesį mokytojos Astros Astrauskaitės organizuotas mitingas peraugo į riaušes.

Seimo įėjimus užblokavusius mitinguotojus nustūmė į įvykio vietą atvykusi riaušių policija.

Prieš protestuotojus riaušių policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, piktybiškiausiai nusiteikę protestuotojai buvo išvesti.

Policijos pareigūnai mitingo dalyvius nustūmė nuo Seimo vartų, taip sudarydami galimybę iš Seimo išvykti parlamentarams.

42 įtariamiesiems riaušių prie Seimo byloje pateikti įtarimai dėl dalyvavimo riaušėse, keturi jų dar kaltinami ir riaušių provokavimu.

75 metrų atstumas nuo Seimo dar ketvirtadienį buvo aptverta tvora.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5688)