„Manau, kad policija šįkart pasiruošusi keliskart geriau, dirbs keliskart daugiau pajėgų. Manau, kad renginys tikrai praeis taikiai ir, jei asmenys bandys pažeidinėti viešąją tvarką ar kurstyti neramumus, esame pasiruošę pakankamai griežtai į tai reaguoti“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo R. Matonis.

Jo teigimu, trijų asmenų sulaikymai trečiadienį su artėjančiu renginiu nesusiję. Tačiau keliolika asmenų įspėti dėl neapykantos kurstimo virtualioje erdvėje.

„Matėmė prieš renginį, kad virtualioje erdvėje neapykantos kurstymo netrūko, tai keliolika asmenų buvo įspėti dėl neleistinų veiksmų“, – sakė R. Matonis.

Pasak policijos atstovo, penktadienį sostinėje gali būti ribojamas eismas ir patekimas į kai vietas. Prie Seimo ribojimai gali atsirasti dar ketvirtadienio vakarą.

„Kalbant apie miestiečių saugumą, kaip ir minėjo generalinis komisaras, tikrai policijos bus tiek, kad Vilnius galės jaustis saugiausiu miestu. Bet vėlgi miestiečiams tam tikrų nepatogumų gali būti, todėl ragintume žmones, kurie neturi kažkokių skubių reikalų į miesto centrą, Katedros aikštę, Gedimino prospektą nevykti“, – sakė R. Matonis.

„Tikėtina, kad einant į Katedros aikštę bus kažkokie patikros postai, jei žmonės nešis kažkokius įtartinus daiktus, jų kuprinės ar kiti nešuliai gali būti patikrinti“, – įspėjo jis.

Žemaitaitis: planuoja važiuoti 5–10 tūkst. žmonių

Po regionus šią savaitę važinėjantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis teigia, kad žmonės planuoja važiuoti į mitingą. Jis mano, kad gali susirinkti apie 5–10 tūkst. žmonių.

„Žmonės reiškia akivaizdžiai, kad rytoj tikrai važiuos ir rinksis. Žmonės važiuoja iš asmeninių paskatų dėl vykstančių procesų“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

„Mes patys kažkiek esame kalti, kad šitie žmonės, šita dalis visuomenės renkasi“, – pridūrė jis.

R. Žemaitaitis pabrėžė, kad grasinimai ir retorika, kuria mitinguoti ketinantys žmonės kalba su Seimo nariais jam visiškai nepriimtina, tačiau teigė, kad valdantieji turėtų kalbėtis su šiais žmonėmis.

„Nereikia bijoti išeiti šnekėti, matau, kad policija padarė išvadas, skyrė pakankamai pajėgų, kad būtų izoliuoti žmonės, kurie bus piktybiškai nusiteikę. Tarp 5000 susirinkusių žmonių, manau, ir šį kartą bus 50–100 žmonių nusiteikusių agresyviai.

Jeigu bus kviečiama premjerė, Seimo pirmininkė, tikrai patarčiau joms dvyliktą ar pirmą valandą nuvykti ir su bendruomene pašnekėti. Taip – keiks, kolios, nebus patenkinti, galbūt šauks ant jų, bet tai yra visuomenės dalis, su kuria jos privalo bendrauti. Nuomonės gali nesutapti, bet tu kaip politikas turi ten susitikti“, – sakė Seimo narys.

„Reikia nepamiršti, kad ir prezidentas šioje vietoje turi prisiimti atsakomybę, o ne įvykus įvykiams išleisti keletą spaudos pranešimų, kurie skiriasi vienas nuo kito“, – kalbėjo jis.

Eugenijus Gentvilas

Gentvilas specialiai eiti kalbėtis neketina

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sakė specialiai eiti kalbėtis su mitinguotojais neketinantis.

„Specialiai neisiu. Man atstumas iki Katedros aikštės yra pakankamai didelis“, – laidoje sakė politikas.

„Kaip tradicinės šeimos atstovas aš visiškai nebijočiau kalbėtis su tais žmonėmis, bet tegu tie žmonės daro išvadas, kodėl kai kurie žmonės nenori su jais kalbėti. Ir tarp jų esu ir aš“, – pridūrė jis.

Seimo narys sutiko, kad valdantieji turėtų kalbėtis su mitinguotojais, tačiau teigė, jog politikai privalo daryti tai, ką pažadėjo savo rinkėjams.

„Ar mes turime kalbėtis? Turbūt, bet, atleiskite, aš specialiai neisiu, kad mane iškeiktų ar pakartų, ar prasivardžiuotų. Nesinori kalbėti su chamais, kurie elgiasi chamiškai. Ar mes turime įsiklausyti ką jie sako? Įsiklausyti turime, bet daryti mes privalome tai, ką esame įsipareigoję rinkėjams. Aš nesu įsipareigojęs toje minioje šnekantiems ar palaikantiems Radžvilą, Juozaitį ir t. t.

Aš esu įsipareigojęs savo rinkėjams. Jums, nepykite, aš nesu įsipareigojęs. Aš galiu su jumis kalbėti, tačiau daryti aš privalau tai, kas buvo mūsų partijos ir mano rinkimų programoje. Kitokiu atveju gatvės demokratija nušluos parlamentinę ir rinkiminę demokratiją“, – sakė E. Gentvilas.

Jo nuomone, penktadienio mitingas pasibaigs „niekuo“. „Kas nori gauti nuo policijos į sprandą, tas gaus, o dauguma žmonių, tikiuosi, nenori pažeidinėti įstatymų ir elgsis kultūringai.“

Kasčiūnas: dalis mūsų visuomenės gyvena paralelinėje realybėje

Tuo metu konservatorius Laurynas Kasčiūnas sako, jog esant reikalui kalbėtųsi su mitinge dalyvausiančiais asmenimis. Jis taip pas teigė nemanantis, kad šį kartą vėl kils riaušės.

„Nemanau, kad rytoj kartosis tas scenarijus, kuris buvo rugpjūčio 10-ąją. Aš tikrai tuo tikras. Girdime ir iš organizatorių, kad jie nori, jog tai būtų taikus mitingas. Manau, ir pareigūnai visiškai kitaip matys situaciją“, – viliasi Seimo narys.

Laurynas Kasčiūnas, Eugenijus Gentvilas

Jis atkreipė dėmesį, kad panašūs protestai šiuo laikotarpiu vyksta ir kitur Europoje.

„Dabar mes gyvename COVID epochoje ir per visą Vakarų Europą nuvilnija protesto banga. Berlyne kas savaitę irgi vyksta protestai žmonių prieš ribojimus, vakcinaciją, testavimą ir kitus dalykus. Tai natūralūs procesai būtent šioje epochoje, kurioje mes gyvename“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Tačiau, anot jo, Lietuvoje dar įsijungia kitos idėjos. L. Kasčiūno teigimu, ir ilguoju laikotarpiu reikės ieškoti dialogo su šia dalimi visuomenės.

„Turime pripažinti, kad dalis mūsų visuomenės gyvena tokioje paralelinėje realybėje – jie nepasitiki žiniasklaida, politikais, nepasitiki netgi oficialia informacija. Jie gyvena socialiniuose burbuluose, kuriuose esanti informacija jie galvoja, kad yra realybė. Aš visiškai sutinku, kad reikės ieškoti būdų ne tik rytoj, bet ilgą laiką po to, kaip tuos burbulus atverti ir žmones grąžinti į visuomenę. Ir tai nebus paprasta. Čia visų mūsų pareiga ir misija tą padaryti“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ sakė Seimo narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1762)