J. Laucius informavo, kad šiuo metu įtarimai byloje dėl riaušių pateikti 34 vyrams ir 8 moterims. 4 asmenys įtariami ne tik dėl dalyvavimo riaušėse, tačiau ir dėl jų provokavimo.

Trečiadienį byloje sulaikyti dar du veikėjai: A. Kandrotas, prisistatinėjantis Celofano pravarde bei Andrius Lobovas.

„Vienas iš jų sulaikytas vakar, 17 val. 20 min., Ukmergės plente, išvažiavus iš Vilniaus. Šio asmens vairuojamas automobilis buvo dekoruotas valstybiniais numeriais, išoriškai panašiai į diplomatinius. Jis buvo vienas, prisistatė esantis diplomatas. Sulaikymo metu jis elgėsi korektiškai, nesipriešino, buvo mandagus, vykdė visus teisėtus reikalavimus, spec. priemonės sulaikymo metu naudotos nebuvo. Jam įteiktas įtarimas dėl provokavimo daryti riaušes ir dalyvavimo šiose riaušėse. Kitas iš įtarimų – dėl neteisėto informacijos apie asmenų privatų gyvenimą rinkimą“, – apie Celofano sulaikymą kalbėjo prokuroras Justas Laucius.

A. Kandrotas vienoje tiesioginėje transliacijoje siūlė 100 eurų atlygį tiems, kas atskleis riaušes malšinusių pareigūnų duomenis.

„Bylos duomenimis, galima teigti, kad tam tikrą informaciją apie pareigūnus, kurie atliko savo pareigą, šis asmuo yra surinkęs“, – paminėjo prokuroras.

Justas Laucius

Celofano šalininkai skelbė, kad automobilyje su A. Kandrotu važiavo jo žmona bei vaikai, tačiau prokuratūra kategoriškai tai paneigė: nepilnamečių kartu nebuvo.

Paklaustas, ar A. Kandrotas išties yra diplomatas, prokuroras sakė, kad neturi tokių duomenų.

„Tas prisistatymas yra mažai susijęs su tikrove“, – sakė J. Laucius. Jis pridūrė, kad automobilio numeriai „turi panašumų su vienos valstybės Rytuose diplomatiniais numeriais.“

J. Laucius paaiškino ir kodėl aktyviai riaušėse dalyvavęs A. Kandrotas sulaikytas tik dabar.

„Tiek įteikti įtarimą, tiek jį sulaikyti, reikia tam turėti pakankamai duomenų. Šiuo atveju, tų duomenų šaltiniai, kurių pagrindu konstruojami įtarimai, vienas iš šaltinių yra vaizdo įrašai. Jų yra labai daug, jų analizė, struktūrizavimas užima ganėtinai ilgą laiko tarpą. Kada buvo surinkti tie duomenys priimti tokį sprendimą, tada toks sprendimas ir buvo priimtas“, – sakė J. Laucius.

A. Lobovas sulaikytas buvo Jonavoje, jis taip pat sučiuptas savo automobilyje, o sulaikymo metu elgėsi ramiai.

Prokuroras tvirtino, kad šie sulaikymai niekaip nėra susijęs su rugsėjo 10-osios mitingu.

„Tai planinis, eilinis sulaikymas, planiniai atliekami veiksmai bendra tvarka, neišskiriant kažkokių asmenų iš kitų, kaip to ir reikalauja įstatymas“, – sakė J. Laucius.

Be Celofano ir A. Lobovo riaušių provokavimu įtariamos dvi moterys. Paklaustas, ar tai anksčiau byloje sulaikytos „Šeimų sąjūdžio“ aktyvistės, jis šios informacijos nekomentavo.

Prašo suimti ir skyrė namų areštą

Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovė Gintarė Vosyliūtė informavo, kad jau gautas kreipimasis dėl A. Lobovo suėmimo, jį prašoma įkalinti mėnesiui.

Taip pat kreiptasi ir dėl A. Kandroto, tiesa, prokurorai nesiekia jo uždaryti už grotų, jam norima skirti namų areštą.

Abu prašymai bus nagrinėjami šiandien nuotoliniu būdu.

Ketvirtadienio pavakarę G. Vosyliūtė pranešė, kad teismas tenkino prašymą skirti Celofanui namų areštą šešiems mėnesiams.

Jis įpareigotas neišeiti iš namų nuo 22 val. iki 6 val., taip pat jam skirtas draudimas bendrauti su 41 asmeniu.

„Ir jis įpareigotas nedalyvauti rengiamuose mitinguose prie Seimo, Prezidentūros ir Vyriausybės“, – sakė G. Vosyliūtė.

Įtariami 42 asmenys

Iki šiol įtarimai dėl rugpjūčio 10-ąją prie Seimo kilusių riaušių iš viso buvo pareikšti 42 asmenims.

Šiame tyrime nukentėjusiaisiais pripažinti 24 asmenys, vienas iš jų – Seimo narys Sergejus Jovaiša bei viena žurnalistė, visi kiti – riaušes malšinę pareigūnai.

Intensyviai vykstančiame ikiteisminiame tyrime analizuojami turimi vaizdo įrašai, yra paskirtos užduotys specialistams, atliekami kiti suplanuoti procesiniai veiksmai. Tyrimo metu aiškinamasi įvykių aplinkybes, vertinami visų nusikalstamoje veikloje dalyvavusių asmenų veiksmai, siekiant atsakyti į visuomenei kylančius klausimus.

Ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 283 str. 2 d. buvo pradėtas š. m. rugpjūčio 10 d., kai po mitingo prie Seimo kilo riaušės. Tuomet buvo sulaikyti 26 asmenys, jiems pareikšti įtarimai dėl galimo riaušių organizavimo, vienam iš jų – ir dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti (pagal Baudžiamojo kodekso 259 str. 1 d.).

Ikiteisminis tyrimas atliekamas ir dėl nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 167 straipsnyje (Neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas). Jis pradėtas reaguojant į socialiniuose tinkluose pasirodžiusius siūlymus už atlygį atskleisti riaušes malšinusių pareigūnų asmens duomenis.

Tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, jį atlieka Vilniaus AVPK policijos pareigūnai.

Lobovas išgarsėjo per Garliavos įvykius

Apie liberalfašistinę valdžią mitinge garsiai rėkavęs ir riaušininkus audrinęs Andrius Lobovas pats ant telefono yra užsiklijavęs nacistinį lipduką, o ant peties išsitatuiravęs Adolfo Hitlerio atvaizdą.

Visą dieną prasisukiojęs mitinge, kilus riaušėms jis paėmė garsiakalbį į rankas ir toliau kurstė aistras.

Jaunystėje dukart teistas už automobilių vagystes ir iš kalėjimo 2000-aisiais išėjęs A. Lobovas tapo tatuiruočių meistru. Pats jis didžiuojasi, kad savo veikla užsiima nemokėdamas jokių mokesčių.

Į viešumą šis veikėjas iškilo per Garliavos skandalą, tapęs vienu aktyviausiu Drąsiaus Kedžio ir Neringos Venckienės šalininkų.

Andrius Lobovas

Surengęs mitingą prie Kėdainių teismo jis buvo nuteistas dėl trukdymo teisėjų darbui ir teismo įžeidimo. Už tai gavo 13 tūkst. litų baudą.

A. Lobovas ne vienerius aktyviai skleidė melus, esą skiepai luošina žmones, tačiau jo idėjos populiarumo sulaukė tik kilus koronaviruso pandemijai.

Jis neigė COVID-19 pavojų, , skiepus vadino „mirties ir ligų kokteiliu“. Paskelbus karantiną, viešai rodė, kaip pažeidinėja įvestus ribojimus bei toliau tatuiravo žmones.

Celofanasteistas ir teisiamas

Kitas trečiadienį sulaikytas įtariamasis – A. Kandrotas, pats prisistatinėjantis Celofano pravarde.

Praėjusiais metais šis kaunietis sulaikė netikėtos šlovės. Jo sukurtus filmukus feisbuke peržiūrėjo šimtai tūkstančių žmonių, jis pats turėjo ambicijų patekti į Seimą, o vėliau prisidėjo prie „Šeimų gynimo maršo“ organizavimo.

Itin aktyvus jis buvo ir per rugpjūčio 10 dieną vykusį mitingą, susirinkusiesiems sakė kalbą, o kilus riaušėms viešai ragino žmones skubėti prie Seimo.

Seimo apgultis. Protestuotojai nesitraukia

A. Kandrotas jau greitu metu turėjo atsidurti už grotų dėl finansinių nusikaltimų, šiuo metu jam paskirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė už padėjimą iššvaistyti turtą, tačiau nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs ir skundas nagrinėjamas Lietuvos apeliaciniame teisme. Artimiausias posėdis šioje byloje numatytas spalio 15 dieną.

Dar viena byla iki šiol nagrinėjama Kauno apygardos teisme. Čia Celofanas teisiamas dėl mokesčių vengimo schemos. FNTT įtaria, kad iš kelių Vokietijos įmonių buvo įsigyta kiek daugiau nei 5 tūkst. tonos degalų. Oficialiai naftos produktai turėjo būti parduodami Rumunijoje, pritaikant nulinį PVM tarifą. Tačiau manoma, kad iš tiesų jie buvo realizuoti Lietuvoje, taip nesumokant beveik 733 tūkst. eurų mokesčių. Šioje byloje posėdis vyks rugsėjo 21 dieną.

Anksčiau A, Kandrotas 3 kartus dėl finansinių aferų teistas vyras dėl stambaus sukčiavimo yra atsidūręs ir Pravieniškių pataisos namuose. Daugiau apie jo įvykdytus nusikaltimus galite paskaityti šioje publikacijoje: Žaibiškai išpopuliarėjusio veikėjo biografijoje – neįtikėtino įžūlumo milijoninės aferos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1281)