Gyvens ne tik moterys su vaikais, bet ir jų vyrai

Rukla tampa geresnio gyvenimo ieškančių migrantų centru. Jau seniai veikiančiame pabėgėlių priėmimo centre šiuo metu gyvena virš 300 migrantų, dar 500 žmonių apsigyvens centro pašonėje baigiamoje įrengti stovykloje. Jis bus aptverta tvora, gyventojai privalės likti viduje. Stovyklą saugos Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, policija bei kariškiai, nuolatinėje parengtyje budės greitojo reagavimo kuopa.

Jau žinoma, kad ši stovyklavietė pirmuosius pabėgėlius priims jau kitą savaitę. Artėjant šaltajam metų laikui nameliuose bus apgyvendinamos moterys su vaikais, besilaukiančios, o taip pat suaugusiųjų nelydimi nepilnamečiai.

Vidaus reikalų bei Socialinių reikalų ir darbo ministerijoms paskelbus apie planus Rukloje steigti migrantų stovyklą buvo minima, jog apgyvendinus pakankamai didelį atvykėlių skaičių stovykloje neramumų kilti neturėtų. Esą čia gyvens moterys su vaikais bei paaugliai, nebus jaunų vyrų, kurie dažniausiai ir kelia sumaištį, nevengia konfrontuoti su juos saugančiais pareigūnais.

Portalo „Delfi“ žurnalistui lankantis Rukloje paaiškėjo, kad tai nėra absoliuti tiesa. Čia gyvens ir vyrai, jeigu jie į mūsų šalį atvyko, neteisėtai valstybės sieną kirto kartu su savo vaikais. Tiesiog būtų nehumaniška išskirti šeimas – moteris su vaikais apgyvendinti vienoje stovykloje, o jų vyrus – kitoje.

Jau kitą savaitę veikti pradėsiančią migrantų stovyklą sudarys 125 nameliai. Juose, priklausomai nuo dydžio galės gyventi 4 arba 6 žmonės.

Nemaža dalis namelių jau įrengta, kita – baigiama įrengti. Pabėgėlių priėmimo centro vadovė B. Bernotienė džiaugėsi, kad stovyklavietę ruošiant migrantų apgyvendinimui talkina ir nuteistieji, kuriems leidžiama dirbti laisvėje. Kaliniai atlieka pagalbinius darbus, į vidų neša baldus bei kitą įrangą, talkina darbininkams.

Sąlygos kuklios, iki tualetų ir dušų teks eiti lauku

Lankantis nameliuose, kuriuose jau netrukus bus apgyvendinti migrantai, į akis krinta gana kuklios gyvenimo sąlygos. Dviaukštės metalo konstrukcijų lovos, berods jau kažkur naudoti, o kitur nauji čiužiniai, kelios metalinės spintelės rūbams, stalas, kėdės, šiukšliadėžė, gesintuvas ir nedidelis šaldytuvas. Štai tokie reikmenys laukia stovyklos gyventojų. Reikia pripažinti, jog ir vietos keturių asmenų šeimai tokiame namelyje nėra itin daug.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centro pašonėje ruošiama stovyklavietė migrantams

Pabėgėlių priėmimo centro direktorė B. Bernotienė pripažįsta, kad bene didžiausias naujųjų gyventojų lauksiantis nepatogumas yra tai, kad tualetai ir dušai įrengti atskiruose moduliuose. Norint į juos patekti, reikės eiti į lauką ir žingsniuoti iki stovyklos pakraščio.

Mažus vaikus auginančioms šeimoms tai nebus itin patogu, tačiau kitos išeities nėra, artėjant šaltajam metų laikui migrantams skubama suteikti geresnes gyvenimo sąlygas.

Pasak B. Bernotienės, stovykloje migrantai bus apgyvendinti atsižvelgiant į jų tautybę bei išpažįstamą religiją ar konfesiją. Tai daroma tam, kad nekiltų bereikalingų įtampų tarp gyventojų.

Vienoje pusėje gyvens Irako kurdai, sudarysiantys didžiąją dalį migrantų, kitoje – afrikiečiai, kitų šalių piliečiai. Bus stengiamasi krikščionis, musulmonus sunitus bei šiitus apgyvendinti atskirose stovyklos dalyse.

Tačiau skirtingų tautybių migrantai nebus vieni nuo kitų atskirti vidinėmis tvoromis, jie galės netrukdomi judėti aptvertoje teritorijoje, bendrauti.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centro pašonėje ruošiama stovyklavietė migrantams

Maistą galės gaminti patys

Pabėgėlių priėmimo centro vadovė minėjo, kad migrantų stovyklose daugiausia nepasitenkinimo kildavo dėl jiems neįtinkančio maisto. Rukloje šią problemą ketinama išspręsti įrengiant virtuvės patalpas, kur patys migrantai galės gaminti norimus patiekalus.

Maisto produktų jie galės įsigyti čia pat veiksiančioje parduotuvėje, į kurią prekes tieks tebevykstantį konkursą laimėsianti įmonė.

„Maisto prekių asortimentą formuosime pagal pačių gyventojų pageidavimus“, – portalui „Delfi“ sakė centro vadovė B. Bernotienė.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė

Vaikus lankys pedagogai, mokins ir lietuvių kalbos

Didžiąją dalį stovyklavietės gyventojų sudarysiantys vaikai, pasak pabėgėlių priėmimo centro vadovės, galės laisvalaikį leisti jiems įrengtose patalpose. Panašu, kad jiems bus sudarytos sąlygos ir naudotis šalia esančiu stadionu, žaisti futbolą, krepšinį ar kitus žaidimus.

Nors didžioji migrantų dalis savo ateities su Lietuva nesieja, jų vaikams bus organizuojamas mokymas, stovykloje lankysis pedagogai, vyks pamokos. Tai daryti įpareigoja mūsų šalies įstatymai.

„Numatytos patalpos vaikų užimtumui. Pasitelkus savanorius ir mūsų darbuotojus organizuosime ir vaikų ugdymą. Nuo spalio 1 dienos atvyks mokytojai ir pabėgėlių vaikus mokins lietuvių kalbos“, – sakė centro vadovė B. Bernotienė.

Migrantų stovyklos gyventojams žadama teikti ir jiems ypač aktualią paslaugą – įrengti bevielio interneto prieigos taškus.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centro pašonėje ruošiama stovyklavietė migrantams

Dirbs arabiškai kalbantis gydytojas – buvęs pabėgėlis

Pabėgėlių priėmimo centro vadovė pripažino, kad rengiama nauja stovyklavietė – gana didelis iššūkis, nes tokio didelio migrantų skaičiaus centre iki šiol nėra buvę.

Jau pasirūpinta vertėjais iš pagrindinių kalbų, kuriomis kalba atvykėliai. Padedant užsienio partneriams čia dirbs vertėjai iš pagrindinių kurdų kalbos dialektų, arabų kalbos.

Be to visi centro darbuotojai kalba angliškai bei rusiškai, yra mokančių ir prancūzų kalbą, kuria dažniausia bendrauja iš buvusių Prancūzijos kolonijų atvykę afrikiečiai.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centro pašonėje ruošiama stovyklavietė migrantams

B. Bernotienė džiaugėsi, jog pavyko surasti bei į centrą pakviesti tiek arabiškai, tiek lietuviškai laisvai kalbantį mediką. Tai buvęs pabėgėlis iš Afganistano, Lietuvoje įgijęs išsilavinimą ir gavęs mediko licenciją. Taip pat čia dirbs ir slaugytoja iš Pakistano.

„Stengsimės išklausyti visus migrantus, kalbėsimės apie jų rūpesčius. Stovykloje dirbs mūsų socialiniai darbuotojai, bus ir psichologas. Manau, kad bendravimas su žmonėmis, visos jiems rūpimos informacijos teikimas padės sumažinti įtampas“, – vylėsi Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorė B. Bernotienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)