Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas informavo, kad savivaldybė bendru sutarimu su policija nusprendė, kad Katedros aikštėje mitingas vykti galės.

„Iš principo matome, kad organizatoriai atsižvelgė į savivaldybės ir policijos pastebėjimus dėl praėjusio renginio, kuriam leidimą mes atšaukėme. Yra pakeista renginio vieta. Katedros aikštė yra daug dėkingesnė saugumo užtikrinimo atžvilgiu. Tai yra daug didesnė vieta, kur telpa daug daugiau žmonių. Ir tam tikrų provokacijų atžvilgiu pareigūnams bus daug lengviau užtikrinti saugumą“, - sakė A. Bužinskas.

Pasak savivaldybės atstovo, organizatoriai sumažino maksimalų dalyvių skaičių nuo penkiolikos iki dešimties tūkstančių.

„Trečias dalykas, kuris mums šiek tiek kėlė nerimą prieš tai, buvo pačios akcijos laikas .Vienu metu buvo lūkestis iki 22 val. jį daryti. Šiuo metu jis bus iki 16 valandos. Saugumo prasme tas laikas yra daug dėkingesnis“, - kalbėjo A. Bužinskas.

Renginio pradžia 10.30 val.

Pasak savivaldybės atstovo, provokacijų rizika išlieka tokia pati ar tai būtų Seimas, ar Katedra.

„Tiesiog pareigūnų ir savivaldybės darbas Katedros aikštėje (…) bus daug sklandesnis. Ir mes manome, kad tam mitingui galime duoti leidimą“, - sakė A. Bužinskas.

Savivaldybės atstovas perspėjo, kad didesni kaip 15 žmonių susibūrimai kitose vietose, pagal šios dienos sprendimus, būtų vertintini kaip įstatymo pažeidimas.

„Natūralu, kad sankcionuotas mitingas šį penktadienį vyks Katedros aikštėje, visi kiti didesni kaip 15 žmonių susidūrimai šiai dienai yra nesankcionuoti. Negalime spekuliuoti, koks bus teismo sprendimas. O nesankcionuoti mitingai yra įstatymo pažeidimas, ko mes kaip savivaldybė tikrai nerekomenduojame daryti“, - sakė A. Bužinskas.

Vilniaus miesto savivaldybės Delfi pateiktoje informacijoje rašoma, kad iki trečiadienio savivaldybė gavo 5 pranešimus apie akcijas iki 15 žmonių prie Seimo. Bet tikslus susirinkimų laikas pranešimuose nėra nurodytas. Visa informacija, anot savivaldybės atstovo, perduota policijai, kuri užtikrins saugumą prie parlamento.

Kaip rašo BNS, didžiajame renginyje, organizatorių teigimu, numato dalyvauti nuo 5 iki 10 tūkst. žmonių.

Neleido mitinguoti prie Seimo

ELTA primena, kad praėjusį antradienį Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė nesuteikti leidimo Lietuvos šeimų sąjūdžio prie Seimo rugsėjo 10 d. organizuotam mitingui. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas išskyrė tris tokio sprendimo priežastis.

„Visų pirma – vieta. Leidimas prašomas iki 15 tūkst. žmonių, ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps. Saugus atstumas iki Seimo yra 75 metrai. Taip pat gavome Martyno Mažvydo bibliotekos atskirą kreipimąsi, kad yra trikdomas jų darbas ir jų sklype mes turime užtikrinti praėjimą. Todėl tas plotas dar labiau mažėja“, – aiškino A. Bužinskas.

„Antra priežastis – laikas. Buvo prašoma pratęsti renginio leidimą iki 22 val. Manome, kad pati aikštė yra pakankamai prastai apšviesta ir pareigūnų darbą tai apsunkins grynai iš saugumo pusės“, – tęsė jis.

„Trečia priežastis – Valstybės saugumo departamentas išviešino dalį pažymos, kurioje aiškiai nurodoma, kad šiuo metu yra padidėjusi įvairių susirinkimų rizika, kurie gali pasibaigti tam tikrais smurtiniais veiksmais“, – tvirtino Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Organizatoriai kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą ir apskundė tokį savivaldybės sprendimą.

„Kreipimosi tikslas – panaikinti paskutinį savivaldybės sprendimą“, – Eltai tuomet teigė Šeimų sąjūdžio pirmininkas Raimondas Grinevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (498)