„Nuvažiuok iki Panevėžio, nuvažiuosi, parvažiuosi ir kokie 6 eurai bus. Tai kam man mokėti už tą pasą? O ką daryti...“ – LNK sakė vietinė gyventoja.

Kita moteris klausė, kas gydymo įstaigai leido taip savivaliauti.

4 eurų 70 centų mokestį už išspausdintą europinį COVID-19 pažymėjimą nusprendė imti Pasvalio poliklinika. Esą to įstatymai nedraudžia, o gyventi reikia.

Įstaigos vadovas filmuotis atsisakė ir aiškino, jog pažymos išdavimas – nei gydymas, nei profilaktika, tik daug laiko atimantis papildomas darbas. O pramogų už dyką nebūna.

„Jeigu gerai sistema veikia, tai labai greitai čia viskas vyksta“, – aiškino Pumpėnų bendruomenės slaugytoja.

Ji įsitikinusi, kad neteisinga iš kaimo žmogaus už išspausdintą popierių imti pinigus.

„Labai nesmagu, aš čia jau daug metų dirbu, visi žmonės pažįstami, žinau, kaip kas gyvena“, – LNK kalbėjo vietos slaugytoja Rita Kirkilienė.

Ne visiems kaimo gyventojams pinigų pažymoms gaila.

„Dėl 4 eurų gal nieko. Tegul tik duoda tą pasą, kad nereikėtų niekur“, – kalbėjo viena moteris.

Žmonės nori žinoti, ką pinigais remia.

„Nesuprantu, ką mes remiam? Jeigu niekur nereikia, o mes čia remiam“, – pečiais gūžčiojo kitas vyras.

Savivaldybė jai priklausančios poliklinikos įvesto mokesčio nekritikuoja.

„Nežinau, šiuo atveju, iš vienos pusės, atrodo daug, popierius lyg mažiau kainuoja. Bet, iš kitos pusės, jei kam nors to paso būtinai reikia, tai tie 4 eurai yra 3 litrai benzino“, – LNK aiškino Pasvalio savivaldybės administracijos vadovas Povilas Balčiūnas.

Pasak kaimo žmonių, jiems reikia ne europinių COVID-19 pažymėjimų, o paprastų galimybių pasų, nes niekur toli nevažiuoja. Tačiau jo ambulatorijos neišduoda, mat nėra prieigų prie duomenų.

Dėl nemokamų galimybių pasų kaimiečiai priversti važiuoti į rajono centrą.

„Močiutė sena, ar jai reikalingas tas europinis pažymėjimas? Juk nereikalingas. Ir ji nevažiuos niekur. Jai iš pensijos mokėti tuos eurus... Po dviejų mėnesių gal 8 eurus kainuos“, – klausimus kėlė vietinė gyventoja.

Per dieną kaimo ambulatorijos išduoda arba parduoda vidutiniškai po kelis europinius COVID-19 pažymėjimus.

„Yra, kaip yra. Susitaikiau su tuo, kaip įsakyta“, – LNK sakė slaugytoja Lina Mikelaitienė.

Savivaldybės teigimu, jeigu Registrų centras duos leidimą prieigai prie duomenų, seniūnijos pasiruošusios galimybių pasus kaimo žmonėms išduoti už dyką, kaip ir rajono centrų pašte, vaistinėse, pas šeimos gydytojus.