Pasak jo, po vėsesnės praėjusios savaitės pabaigos, kada į Lietuvą plūstelėjo arktinis oras sulaukėme žvarbesnių dienų, o naktimis daug kur dirvos paviršiuje suspindo rimtesnės šalnos.

„Šiomis dienomis ši šalta oro masė trauksis ir iš pietų prasprūs šiluma. Pagal dabartinius duomenis, tikėtina, kad didesnė temperatūra laikysis iki pat savaitės pabaigos ir net kitos savaitės pradžioje dar stipriai neatšals, nors šiluma jau bus mažesnė“, – prognozavo jis.

K. Petkevičaus teigimu, trečiadienį termometrų stulpeliai stiebsis dar aukščiau nei savaitės pradžioje. Nakties valandomis vyraus 5–10 laipsnių šiluma, tik prie jūros laipsniu kitu bus šilčiau.

„Dienos metu numatoma 18–23 laipsnių šiluma, vyraus daugiausia saulėtas dangus, išsilaikys vidutinio stiprumo pietvakarių krypties vėjas. Vilniuje ir Šiauliuose oras šils iki 20, Kaune ir Panevėžyje iki 21 laipsnio. Klaipėdoje bus apie 19 laipsnių šilumos.

Tiek ketvirtadienį, tiek penktadienį žymesnių kritulių nenumatoma, o šilumos bus dar daugiau. Naktimis temperatūra svyruos apie 8–15 laipsnių (šilčiausia prie jūros). Dienomis oras šils iki 19–24, pietvakariniuose šalies rajonuose iki 25 laipsnių“, – nurodė Gismeteo.lt direktorius.

Kalbėdamas apie savaitgalį, nurodė, kad pirmoje jo pusėje vasarą primenanti šiluma išsilaikys dar daugelyje šalies vietovių, o sekmadienį galimi krituliai, temperatūra dieną taip drąsiai virš 20 laipsnių jau nekils, tačiau šalta nebus.

„Dabartinė besivystanti situacija yra labai panaši, kuri galėtų sufleruoti apie bobų vasarą. Visgi, ne kiekvienais metais Lietuva sulaukia šio reiškinio arba ta šiluma gražiai įsipina į malonias rugsėjo dienas, kad žmonės net nepajaučia, jog tai yra būtent bobų vasara.

Įprastai bobų vasara Lietuvą aplanko tarp rugsėjo vidurio ir spalio pradžios, tačiau tai nutinka ne kiekvienais metais. Ji gali trukti vos kelias dienas arba savaitę ir ilgiau.

Šis procesas yra susijęs su atmosferinės cirkuliacijos pokyčiais, todėl iš anksto jį numatyti yra sunku. Taip pat būdingas bruožas prieš bobų vasaros apsilankymą yra žymesnis atvėsimas ir šalnos“, – komentavo K. Petkevičius.

Taip pat pasakojo, kad toks bobų vasaros reiškinys yra būdingas ne tik Lietuvai ir tai didelio masto procesas, kada anticiklonas nuo Azorų salų nutįsta per Europą ir pasiekia Lietuvą.

„Stebint paskutiniu metu besivystančią situaciją ji yra panaši į išvardintas sąlygas, reikalingas bobų vasarai. Iš pietų plūstanti šiluma pirmiausiai palepins vakarines Europos vietoves ir sparčiai skindamasi kelią keliaus į rytines Europos dalis.

Įsivyraujantis anticiklonas leis mėgautis gražiais, saulėtais ir šiltais orais. O dabartiniai prognozių modeliai demonstruoja, kad rugsėjo ir spalio sandūra gali atnešti atvėsimą.

Tad kad ir kaip bepavadintum šį šiltų orų pliūpsnį, ko gero, kad kiekvienam jis bus labai malonus, ypač po vėsaus rugpjūčio. Tuo ir pasimėgaukime.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)