Būtų išėjęs vis tiek

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis Delfi eteryje antradienį pažėrė kritikos iš LVŽS frakcijos su dar 9 kolegomis išėjusiam buvusiam premjerui S. Skverneliui.

R. Karbauskis teigė, jog naujoji frakcija yra sudaryta iš tų buvusių kolegų, kurie tiesiog trokšta valdžios. O konkrečiai S. Skvernelis pasinaudojo LVŽS.

Buvęs premjeras dėkojo partijai ir jos pirmininkui už nuveiktus darbus. Tačiau kartu kėlė ir istorinį klausimą – kiek LVŽS 2016 metais mandatų Seime būtų gavę, jei ne S. Skvernelis ir jo atsivesta komanda.

„Sunku būtų polemizuoti. Reikėtų padėkoti ir Ramūnui ir frakcijos nariams, su jais daug padarėme, taip netikėtai gavę valdžią. Noriu palinkėti jiems sėkmės, politinė jėga pasirinko savo kryptį labai aiškiai. Tai yra jų pozicija, ją gerbiu. O visa kita jau yra istorija. Mes dabar galime svarstyti, kas būtų 2016 metais, jei ne tie žmonės, kartu su manim, ne aš vienas, atėjome ir įsiliejome, ieškojome bendrų sąlyčio tikslų. Jei jų nebūtų buvę, kiek ta politinė jėga būtų turėjusi narių? Tiek, kiek 2012 metais, ar dar anksčiau“, – klausimą kėlė S. Skvernelis.

Paklaustas, kodėl LVŽS vadovas taip lengvai paleido profesionalius žmones, S. Skvernelis teigė, jog ši situacija jau brendo ilgai.

„O kodėl lengvai paleido? Tai juk nėra šios dienos situacija, ji brendo ilgai. Partija pasirinko aiškią poziciją ir aiškią kryptį. Tai yra Ramūno pasirinkimas, jis partijos pirmininkas. Bet tie žmonės, kurie turi tam tikrų dvejonių, nori tos diskusijos, kuri būdavo praeitoje kadencijoje, gal ir nebuvo labai reikalingi. Nemanau, kad čia didelis praradimas valstiečiams mūsų naujos frakcijos“, – aiškino Seimo narys S. Skvernelis.

Jis aiškino, jog jei ši frakcija nebūtų sukurta, augtų Mišri Seimo narių grupė.

„Ir aš ten būčiau. Nes turbūt tas galutinis atskirties taškas įvyko rugpjūčio 10 dieną, kada vyko riaušės. Ir tos pozicijos ir prieš, ir po, man, kaip visą gyvenimą dirbusiam ir tarnavusiam valstybei irgi privertė susimąstyti dar kartą“, – aiškino S. Skvernelis.

Politikos apžvalgininkai sako, kad šia nauja frakcija ypatingai džiaugtis turėtų valdantieji. S. Skvernelis laidoje aiškino, jog tai nėra teisinga interpretacija.

„Nematau net ir, kad koalicijai reikėtų mūsų paramos dabar, nieko neišreiškė. Mes būsime opozicija, kuri mato politinį oponentą. Ir būsime tikrai stiprūs oponentai, tiek konservatoriams, tiek abejoms liberalioms partijoms. Bet žiūrėjimas į politinius oponentus kaip į mirtiną priešą, yra kelias į niekur“, – savo poziciją dėstė parlamentaras S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Trys didžiausios Vyriausybės klaidos

Seimo nariui S. Skverneliui teko įvardinti ir 3 didžiausias dabartinės Vyriausybės klaidas.

Pirmoji – ministrų kabineto formavimo klaidos.

„Kalbėjome tada apie galimybę plaukti audringu vandenynu, dabar net ramiu vandenynu nebeplaukčiau. Tikrai labai silpnas kabinetas. Ir ministrė pirmininkė ant savo pečių ir savo iniciatyvomis neištrauks 4 metus vežimo įklimpusio. Jai bus labai sunku, tai didžiausia klaida. Ir tie žmonės, kurie gražiai kalbėjo iki to, neturėdami patirties ypatingai tose specifinėse srityse, pasirodė, kad rizikos buvo pagrįstos“, – aiškino politikas.

Antroji – nesugebėjimas suvaldyti iškylančias krizes.

„Mes matome, kad tai chaosas, tai ne krizių valdymas“, – savo kritiką dėstė S. Skvernelis.

Jis teigė, jog šis chaosas padidino ir visuomenės susipriešinimą, pradėjo protestus.

„O trečias dalykas. Tikrai norisi konstruktyviai oponuoti, bet darbotvarkės iš Vyriausybės Seimui nėra. Laukiame tų žadėtų esminių struktūrinių reformų, bet iš esmės nėra turinio“, – teigė S. Skvernelis.

Parlamentaras teigė, jog vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei tvarkytis sunku, kaip ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pasigenda S. Skvernelis ir žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, energetikos ministro Dainiaus Kreivio.

„Dar ir užsienio politika, tiek frontų atsidarėme. Ar tikrai jie mums reikalingi? Ar tikrai Lietuvoje turi būti pirmose gretose, kalbant apie tuos pačius sprendimus dėl Kinijos“, – klausimus bėrė S. Skvernelis.

Pilna sudėtis

Pateikiame naujosios Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ sąrašą, o skliaustuose – frakciją, kuriai politikai iki šiol priklausė.

Saulius Skvernelis (LVŽS)
Algirdas Stončaitis (LVŽS)
Lukas Savickas (LVŽS)
Rūta Miliūtė (LVŽS)
Tomas Tomilinas (LVŽS)
Linas Kukuraitis (LVŽS)
Laima Mogenienė (LVŽS)
Laima Nagienė (LVŽS)
Rima Baškienė (LVŽS)
Zenonas Streikus (LVŽS)
Vytautas Bakas (Mišri Seimo narių grupė)
Algirdas Butkevičius (Mišri Seimo narių grupė)
Domas Griškevičius (Mišri Seimo narių grupė).

Iš viso frakciją sudarys 13 narių ir ji bus didesnė nei valdančiosios Laisvės (11 narių) ir Liberalų sąjūdžio (12 narių) frakcijos. Taip pat dydžiu aplenks opozicines Lietuvos regionų (9 nariai), Darbo partijos (10 narių) frakcijas. Naujoji frakcija bus tolygi dydžiu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai.

Didesnės už naują frakciją bus tik valdančioji Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) ir LVŽS frakcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (396)