R. Karbauskis aiškino, jog su iš frakcijos pasitraukusiais kolegomis išsiskyrė vertybiniai požiūriai.

„Mes skiriamės su tais žmonėmis, kurie priėmė tokį sprendimą tuo, kad valdžia jiems yra tikslas. Mums LVŽS tikslu buvo mūsų vertybių atstovavimas, priemonė buvo valdžia. Tai čia pozicija skiriasi nuo pat pradžių, nuo 2016 metų su kai kuriais žmonėmis, su Sauliumi Skverneliu. Tai nebuvo pagrindas nedirbti kartu. Dabar reikia pasakyti paprastai – mes nesugebėjome Sauliui suteikti tų garantijų, kurių jis norėjo.

Kokių garantijų jis norėjo, nelabai suprantu. Ar norėjo, kad mes jam atiduotume partiją, ar kažko kito, negaliu pasakyti. Bet tai dalykai, kurie priklauso ne nuo manęs, o nuo partijos narių sprendimo“, – Delfi aiškino LVŽS partijos vadovas R. Karbauskis.

LVŽS vadovas teigė, jog buvęs premjeras S. Skvernelis LVŽS sukurtą šešėlinę Vyriausybę kritikavo nuo pat pradžių.

„Belieka nusivilti, kad kai kurie žmonės pasinaudojo partija, paėmė iš jos 500 tūkst. eurų prezidento rinkimų kampanijai. Kėlė savo žinomumą ir reitingą, o dabar esame nebereikalingi. O šypsena mano veide dėl to, kad nieko neatsitiko. Aš norėjau, kad išsiskyrimo nebūtų, mūsų frakcijoje daug daugiau kolegų buvo, kad tas išsiskyrimas įvyktų.

Nes dirbti taip, kad opozicijos lyderis kritikuoja mus labiau nei valdžia, yra nelabai suprantamas. Tie planai buvo brandinami kurį laiką. Atitinkamai šiandien turime rezultatą“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS vadovas tikino, jog dėjo pastangas pasikalbėti su ilgamete kolege Rima Baškiene.

Politikas teigė, jog su S. Skverneliu šnekėjosi šią ir praėjusią savaitę.

„Aš jau minėjau, Saulius kėlė klausimą dėl garantijų jam. Kai žmogus kalba apie garantijas jam, ar jo komandai, bandau suprasti, kas čia turima galvoje. (…) Mes esame organizacija, kuri gina vertybes. Negaliu įlįsti į galvą Sauliui ir sužinoti, kokios yra jo asmeninės ambicijos. Bet matyt, kad tų ambicijų patenkinti su LVŽS frakcija ir taip dirbanti, jis nebegalėjo. Nes buvo opozicijos lyderis, aukščiausios pareigos, kurias jis galėjo turėti opozicijoje.

Dabar baigiasi jo buvimas opozicijos lyderiu, kitą savaitę juo turėjo tapti iš Darbo partijos frakcijos. Bet esmė tame, kad šitoje situacijoje buvo pasinaudota tuo pusmečio opozicijos lyderio pozicijoje, pasididinti matomumą mūsų balsais. Ir kadangi tos pozicijos nebėra, pranešta apie naujai kuriamą frakciją“, – teigė LVŽS vadovas.

Jis Delfi eteryje svarstė, jog Darbo partijos frakcija ir LVŽS tikriausiai nenorės bendradarbiauti su naująja frakcija.

„Nebent būtų kažkokios aplinkybės, kai ne pats S. Skvernelis pretenduos tapti opozicijos lyderiu“, – aiškino jis.

Politikas aiškino, jog LVŽS dėl tokio buvusių kolegų sprendimo tik sustiprėjo, o frakcija išsigrynino.

„Jeigu jūs paklaustumėte tų žmonių, kurie niekur (iš LVŽS, aut. p.,) neišeina, tai jie šio išsiskyrimo norėjo labiau nei aš. Tai nulemta būtent psichologinių atmosferų. Nereikia manyti, kad LVŽS kažkokie išprotėję žmonės. Pakartosiu, sunku buvo suprasti, kaip opozicijos lyderis, išrinktas mūsų balsais, labiau kritikuoja mus, o ne valdžią“, – dar kartą kartojo LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

LVŽS lyderis aiškino, jog naujosios Seimo frakcijos narių vertybinės nuostatos kardinaliai skiriasi.

R. Karbauskis interviu Delfi taip pat perdavė žinutę ir buvusiam bendražygiui S. Skverneliui.

„Mes nieko griauti nenorime, o norime išsaugoti tai, kas jau padaryta kartu su S. Skverneliu ir tais žmonėmis, kurie šiandien iš mūsų frakcijos pasitraukėme. Ir šiandien girdėjau tai, ką sakė S. Skvernelis apie tai, kad jis nori išlaikyti gerus santykius ir visą kitą. Bet Sauliui noriu perduoti paprasčiausią žinią – valdžia niekada nebus tikslas. Niekada neatsitiks taip, kad mes dėl valdžios pakeistume savo vertybes ar pažiūras. To neatsitiks. Ir tikėtis, kad LVŽS pradės šnekėti liberalaus kažką, kas pradėtų patikti miestų gyventojams, jaunesniems miestų gyventojams...“, – Delfi laidoje aiškino LVŽS vadovas R. Karbauskis.

Pilna sudėtis

Pateikiame naujosios Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ sąrašą, o skliaustuose – frakciją, kuriai politikai iki šiol priklausė.

Saulius Skvernelis (LVŽS)
Algirdas Stončaitis (LVŽS)
Lukas Savickas (LVŽS)
Rūta Miliūtė (LVŽS)
Tomas Tomilinas (LVŽS)
Linas Kukuraitis (LVŽS)
Laima Mogenienė (LVŽS)
Laima Nagienė (LVŽS)
Rima Baškienė (LVŽS)
Zenonas Streikus (LVŽS)
Vytautas Bakas (Mišri Seimo narių grupė)
Algirdas Butkevičius (Mišri Seimo narių grupė)
Domas Griškevičius (Mišri Seimo narių grupė).

Iš viso frakciją sudarys 13 narių ir ji bus didesnė nei valdančiosios Laisvės (11 narių) ir Liberalų sąjūdžio (12 narių) frakcijos. Taip pat dydžiu aplenks opozicines Lietuvos regionų (9 nariai), Darbo partijos (10 narių) frakcijas. Naujoji frakcija bus tolygi dydžiu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai.

Didesnės už naują frakciją bus tik valdančioji Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) ir LVŽS frakcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (676)