„Nuoskaudų jokių nėra, išskyrus tai, kad žmonės – tikriausiai ne vienas – naudojosi partija kaip tik galėjo ir kai jau nebetenkino kažkokių ambicijų, pradėjo ieškot kažko kito. Viskas tvarkoj, čia tik gaila rinkėjų, kuriuos šitie žmonės bus apgavę, nes dauguma jų išrinkti pagal sąrašą. Belieka tik viltis, kad jie vertybine prasme nepradės elgtis kažkaip kitaip“, – BNS antradienį sakė „valstiečių“ lyderis.

Jis pasakojo sulaukęs reikalavimo „suteikti garantijas“ buvusiam premjerui Sauliui Skverneliui.

„Galiu dabar pasakyti atvirai vieną dalyką, kurio aš nesakiau anksčiau – aš buvau pareikalautas suteikti S. Skverneliui garantijas, o garantijų suteikti aš negaliu. Yra partija, kuri suteikti kažkokių garantijų taip pat negali“, – teigė R. Karbauskis.

„Ką reiškia suteikti garantijas? Dabar aš tiesiog stebėsiu, kas tas garantijas suteiks ir kokiu būdu. Aš galiu pasakyti tik tiek, kad LVŽS nėra ta organizacija, kuri kažkokias garantijas suteikia ir aš net nelabai suprantu, ką tai reiškia“, – pridūrė jis.

Anot partijos pirmininko, skilimas buvo neišvengiamas.

„Tai turėjo įvykti neišvengiamai, nes aš jau suprantu, kad pirmas dalykas – kai mes kažką davėme ir tai buvo rinkimai į prezidentus, virš 500 tūkst. eurų buvo sumokėta už tą rinkimų kampaniją iš partijos sąskaitos, už kampaniją, prie kurios niekas partijos narių neprileido. Tada, matyt, mes buvome reikalingi. Dabar, matyt, esame ne tokie reikalingi, kažkas, matyt, kitas užtikrins tas garantijas“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Jis taip pat sakė, kad jį stebino bendražygių kalbos apie partijos radikalumą, nes „partija nekeitė savo vertybių ir jų nekeičia“.

R. Karbauskis, be kita ko, teigė, kad S. Skvernelis turėjo „aibę kartų“ galimybę stoti į LVŽS, tačiau to „sąmoningai nedarė galvodamas, kaip jam bus geriau“.

Širinskienė aiškino, kuo partija skiriasi nuo šutvės

LVŽS frakcijos atstovė Agnė Širinskienė feisbuke įvertino naujosios Seimo frakcijos susikūrimą. Joje dalyvaus 10 buvusių LVŽS frakcijos narių.

Politikė savo poziciją pradėjo sakiniu „kuo partija skiriasi nuo šutvės“.

„Reikėtų dėkoti išėjusiems, kad jie pagaliau garbingai pripažino, jog jiems su LVŽS puoselėjamomis tradicinėmis vertybėmis nėra pakeliui“, – feisbuke rašė politikė.

A. Širinskienė pabrėžė, jos vertybinius skirtumus pastebėti buvo galima dar 2016 metais, kai S. Skvernelis fotografavosi su plakatu „aš už Stambulo konvenciją“.

„2016 m. LVŽS rinkimų programoje buvo siekis saugoti lietuvių kalbą remiant Talkos iniciatyvą (užsieniečių pavardžių rašymas antrame paso numeryje). Šis projektas „numirė“ vien Skvernelio iniciatyva, nes tuoj po 2016 metų rinkimų jam pasirodė (su labai konkrečiais grasinimais, kad, frakcijai nepaklusus, jis išeis), jog reikia registruoti radikaliai priešingą projektą.

Tą vertybinę takoskyrą, paaiškėjusią jau po rinkimų, buvo sunku nuryti, kaip ir pasiaiškinti Talkos žmonėms bei savo rinkėjams, kodėl projekto negalėjome priimti. Juk negi sakysi, kad Premjeras šantažavo?“ – klausimą kėlė parlamentarė.

A. Širinskienė rašė, jog šią Seimo kadenciją „pasipylė asmeniškumai su prezidentu“.

„Kurį laiką šypseną kėlė tai, kaip berniukiškai Skvernelis stengiasi „įkąsti“ Prezidentui registruodamas antikonstitucinius (tai pripažino Teisės departamentas) įstatymus, kuriuose siekiama leisti tarnyboms sekti valstybės vadovą! Paskui tas noras prieštarauti Prezidentui visur ir visada jau tapo nejuokingu ir ėmė trukdyti konstruktyviam dialogui tarp valstybės valdžių. Svarstant kandidatūras, frakcijos kolegoms dažnai dar iki svarstymo buvo aišku, kad jei jas teikia Prezidentas – Seimo narys Skvernelis prieštaraus.

Tas pats ir su Europos Vadovų Taryba. Suprantu, kad nuoskaudų būna visokių ir gal sunku perlipti per pralaimėjimą Prezidento rinkimuose ar nesutarimus būnant Vyriausybės vadovu. Bet „perlipimas“ ir pirmiausiai valstybės, o ne asmeninių nuoskaudų matymas, yra politiko duona“, – savo vertinimą feisbuke dėstė Seimo narė A. Širinskienė.

Ji aiškino, jog šią vasarą išryškėjo, jog S. Skvernelis „linksta paremti kolegos Raskevičiaus Partnerystės įstatymą“.

„ O LVŽS frakcijos registruotąjį, kurį ne kartą anksčiau viešai yra skatinęs priimti kaip tinkamą kompromisą, vadina „neoriu“, nes juo neįteisinamos homoseksualų šeimos. Galbūt ne veltui kolega Raškevičius džiaugiasi portalams naujos frakcijos atsiradimu, nes žino, kad savo idėjoms ras atramą naujoje Skvernelio frakcijoje ir Seime bus daugiau dar vienais liberalais, kurie kaip ir socialdemokratai apsimeta, kad yra opozicijoje, o balsuoja kaip reikia valdantiesiems“, – kritikos žodžių negailėjo LVŽS atstovė A. Širinskienė.

Parlamentarė feisbuke aiškino, kuo skiriasi „valdžios ištroškusi šutvė“ nuo partijos.

„Bet partija ir skiriasi nuo šutvės valdžios ištroškusių žmonių tuo, kad vienija vienminčius žmones, turi savo vertybes, ideologiją ir įsitikinimus, kurių nekeičia jau kitą rytą po rinkimų, kai pavyksta pagaliau „prasmukti“ į Seimą, ar kokia kita proga, kai liberalais tampa būti naudingiau – arčiau prie postų ir prie „lovio“. Turint ne partijos, o šutvės mentalitetą, lengva pakeisti vieną, antrą, trečią partiją, kas realiai šiandien ir įvyko, nes ne vertybės, o postai, keliukai ir pinigai tampa mato vienetu“, – rašė politikė.

„Suprantu, kad politikoje pakankamai daug savimylos ir visi nori būti dideliais paukščiais. Bet dideliu baltu paukščiu gali būti ir gulbė, ir žąsis. Tad linkiu pasitraukusiems kolegoms panašėti su gulbėmis, o ne su žąsimis, kurios eina iš paskos kiekvienam, kas duoda gardesnį ar lengviau pasiekiamą kąsnį“, – savo įrašą feisbuke užbaigė A. Širinskienė.

LVŽS frakciją Seime antradienį paskelbė paliekantys 10 parlamentarų, tarp kurių – ekspremjeras Saulius Skvernelis, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, buvusi Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė.

Demokratų frakcijoje „Vardan Lietuvos“ taip pat dirbs Vytautas Bakas, Domas Griškevičius, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus, Tomas Tomilinas ir Algirdas Butkevičius.