„Mes neverčiame žmogaus skiepytis. Bet tam, kam kviečia ekonomistai ir aš kviečiu, tiesiog nešti pasekmes savo pasirinkimo. Mes dar darželyje žinome, kad jei padarei blogą pasirinkimą, eisi pasėdėti ant nusiraminimo kėdutės“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo ekonomistas.

Jis ragino įsivaizduoti situaciją, kai visos kovidinės lovos šalyje yra užpildytos. Ir ką tada daryti – į paskutinę lovą gydymui guldyti skiepą gavusį ar jo atsisakiusį asmenį.

„Praktinis dalykas, kuris gali iškilti. Įsivaizduokime, kad šalyje yra 1000 kovidinių lovų ir jos staiga tampa perpildytos, nes mes visi žaidžiam demokratiją ir vieni skiepijasi, o kiti – ne. Ir yra viena lova ir į jį reikia vežti paskiepytą žmogų, kuris susirgo, tikimybė tam nėra nulinė. Ir neskiepytą žmogų, kuris susirgo.

Tai kuri žmogų vežtumėte? Ar tas, kuris saugojosi? Ar tas, kuris sakė, jog netiki iš viso šita liga. Ir staiga jis apsigalvoja ir pradeda tikėti liga, nes jam jau pabaigėlė ateina, oro trūksta ir visa kita“, – Žinių radijo laidoje „Verslo pozicija“ pirmadienį klausimą kėlė ekonomistas R. Kuodis.

Augant COVID–19 pacientų srautams, Vilniaus regione didinamas šiems pacientams skirtų lovų skaičius.

„Pastarąsias tris savaites covido situacija buvo pakankamai stabili, tačiau jau nuo praėjusios savaitės vidurio stebime stabiliai didėjančius skaičius: hospitalizuojamų pacientų srautas ir lovų užimtumas, deja, didėja“, – žurnalistams pirmadienį sakė Santaros klinikų direktorius medicinai Valdas Pečeliūnas.

„Jeigu pavyko išlaikyti nepadidintą lovų skaičių nuo rugpjūčio vidurio, tai šią savaitę jau, deja, teks lovų skaičių, dedikuotų COVID–19 pacientų gydymui, didinti ir reanimacijos skyriuose ir aktyvaus gydymo skyriuose“, – kalbėjo jis.

Santaros klinikų duomenimis, pavasario bangos metu COVID–19 pacientams gydyti vien Vilniaus regione buvo skirta per 900 aktyvaus gydymo lovų, šiuo metu – 245 lovos.

„Mes galime atidaryti dar tikrai gana daug tų lovų, bet atitinkamai jau šiuo metu yra ta situacija, kai toliau didinant kovidinių lovų skaičių, pradės kentėti nekovidinių pacientų gydymo galimybės“, – sakė medikas V. Pečeliūnas.