„Delfi” šaltinių duomenimis, į buvusio premjero S. Skvernelio frakciją gali ateiti dirbti Lukas Savickas, kuris jau šiek tiek anksčiau pasitraukė iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LŽVS) partijos.

Tąkart šios partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis komentavo, kad progos išeiti jis ieškojo seniai, o labiausiai tai padaryti paskatino esą išsiskyrusios nuomonės dėl Partnerystės įstatymo.

Dėl panašių nesutarimų su LŽVS keliai išsiskyrė ir Rūtos Miliūtės, ir Tomo Tomilino. „Delfi“ šaltiniai nurodo, kad jie irgi turėtų jungtis prie buriamos S. Skvernelio frakcijos.

Iš LŽVS į naują frakciją turėtų pereiti taip pat Linas Kukuraitis ir Algirdas Stončaitis. Taip pat minimos dar bent dvi LŽVS frakcijos narių pavardės.

Visiškai ištuštėti gali ir Mišrios Seimo narių grupės gretos. Teigiama, kad šiuo metu trys jos nariai irgi turėtų pereiti į S. Skvernelio frakciją. Prisijungti turėtų anksčiau nuo LŽVS partijos atskilęs buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas.

Taip pat mišrioje Seimo narių grupėje šiuo metu dirbantis Domas Griškevičius , tą patį turėtų paskelbti ir buvęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Pirmą kadenciją Seime dirbantis Šiauliuose rinktas vienmandatininkas, kuris dirba Mišrioje Seimo narių grupėje Domas Griškevičius į kalbas nesileido, ir sakė, kad viskas paaiškės antradienį.

„Žiūrėkite, rytoj viskas bus paviešinta, paaiškinta, – kas ir kaip. (…) Šiandien jokių komentarų ta tema tikrai neteiksiu. (…) Taip vyksta pokalbiai, bet rytoj, kaip žinote, bus ir spaudos konferencija, tai viską tuo metu ir atsakysime“, – sakė D. Griškevičius.

Nekalbus buvo ir Algirdas Butkevičius.

„Nieko dar nežinau, dar kol kas jokių jungimųsi nėra. Rytoj kažkoks pokalbis gal bus, šiandien tikrai negaliu atsakyti į šitą klausimą, gal dar nepriims manęs“, – juokavo paklaustas A. Butkevičius.

Frakcijos prisistatymas bus antradienį

Vienas pirmųjų iš „valstiečių“ gretų Seime pasitraukęs ir Mišrioje grupėje iki šiol dirbantis Vytautas Bakas kol kas buvo nekalbus.

„Rytoj bus šitos frakcijos prisistatymas, ir aš papasakosiu apie politinę ateitį, ir apie tai, kaip matau tą politinį vaidmenį“, – sakė V. Bakas.

Seimo narys po pasitraukimo „valstiečių-žaliųjų“ iki šiol nebuvo susisaistęs su jokia egzistuojančia politine jėga.

„Mano politinė atrama yra rinkėjai. Esu rinktas vienmandatėje tiesiogiai žmonių, be jokios partijos paramos. Kaip besiklostytų politinis gyvenimas, jaučiuosi pakankamai komfortiškai ta prasme, kad už manęs yra žmonės, kurie už mane balsavo.

Buvimas vienoje ar kitoje frakcijoje Seime siejama daugiau su galimybe atstovauti savo rinkėją. (…) Šiuo atveju – Alytus, todėl man regionų darbotvarkė yra labai svarbi“, – teigė V. Bakas.

Vytautas Bakas

Pasilieka dar metus apsispręsti

Kol kas politikas nekalbėjo apie tolesnes perspektyvas – ar besiburiantieji jungsis prie kokios nors jau egzistuojančios politinės jėgos, ar kurs savo.

„Aš ir pats kartais jaučiu, kad po tokių intensyvių metų (…) mes kartais kalbame taip, tarsi po metų būtų rinkimai, bet yra dar trys šios kadencijos metai. Man atrodo, kad pirmas uždavinys, kurį svarbu įgyvendinti, yra atliepti tuos lūkesčius, kuriuos žmonės sudėjo balsuodami už politiką.

Yra treji metai, dabar kalbėti apie naujus darinius būtų energijos švaistymas. Man norisi padaryti taip, kad regionų klausimai būtų išgirsti“, – kalbėjo V. Bakas.

Jo vertinimu, apie tolesnę politinę ateitį būtų galima svarstyti „galbūt, kai bent jau praeis dar vieneri metai“.

„Tada galima sėstis kalbėtis ir su rėmėjais, ir su komanda“, – sakė V. Bakas.

2019 metus vadina lūžio metais

Jis pats priminė iš „valstiečių žaliųjų“ gretų pasitraukęs 2019 metais. Tuos metus politikas vadino lūžio metais.

„Per pirmus dvejus metus (2016-2018 metais) su „valstiečių“ partija pavyko įgyvendinti pokyčius, pavyzdžiui, gynybos, saugumo srityje, buvo padaryti sprendimai, kurie buvo ko gero ryškiausi nuo Lietuvos stojimo į NATO ir ES laikų. Valstybė apsisprendė dėl gynybos finansavimo, dėl visuomenės saugumo, (…) prasidėjo parama pirmiesiems „think tank'ams“. Tai buvo tokie darbai, kurie turėtų būti atliekami normalioje modernioje valstybėje.

Po to, 2019 metais, įvyko didžiulis posūkis „valstiečių“ partijoje. Tada buvo priimtas pragmatinis sprendimas eiti į koaliciją su teisiamomis partijomis, su susikompromitavusiais politikais. Mano požiūriu, šitoje vietoje Ramūnas Karbauskis, kiti „valstiečių“ lyderiai, išdavė savo rinkėją“, – sakė V. Bakas.

Politikas neatsakė į klausimą, ar būsima frakcija veiks opozicijoje, ar sieks jungtis prie valdančiųjų.

„Aš apie frakciją negaliu nieko komentuoti, nes jos dar nėra. Tiesiog nesu tas žmogus, kuris galėtų komentuoti nesančios frakcijos reikalus“, – teigė V. Bakas.

Kaip jau ne kartą pabrėžė apžvalgininkai, S. Skvernelio frakcijos projektas svarbus ir dabar eurokomisaro pareigas einančiam Virginijui Sinkevičiui, kuriam tai galėtų būti patogus startas politinei karjerai Lietuvoje tęsti.

Taip pat spėliojama, su kuriomis politinėmis jėgomis gali tartis būsima frakcija, tarp minimų kandidatų – ir LSDP, ir Žaliųjų partija.

Pirmadienį vakare pranešta, kad antradienį, rugsėjo 7 d., 10 val., Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyks Seimo nario Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija, skirta aptarti darbus ir planus artėjančioje Seimo rudens sesijoje.

Spaudos konferencijoje pranešimus pristatys ir daugiau Seimo narių, bus atsakoma į žiniasklaidos klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (468)