„Stebuklai dar gali įvykti“

Seimo narė R. Baškienė praėjusią savaitę žiniasklaidos atstovams teigė, jog sprendimą dėl ateities LVŽS frakcijoje priims per savaitgalį. Pirmadienį, kada Delfi kalbėjosi su Seimo nare, ji teigė, jog stebuklų dar gali įvykti.

„Sprendimas įvyksta tada, kada plenariniame posėdyje, kaip nurodo Seimo statutas, paskelbiama apie naujos frakcijos įsikūrimą arba vieno iš frakcijos nario ar kelių išėjimą iš buvusios frakcijos. Jeigu tikėtume stebuklais, tai jų gali įvykti. Ir šiandien, ir rytoj, maža kas, duok Dieve išgyventi. Bet tikrai svarstome ir galvojame. Galvojame ir apie darbus, ir norą veikti kitaip“, – sakė politikė.

Pašnekovė R. Baškienė aiškino, jog situacija šalyje tikrai neeilinė – koronavirusas, neteisėti migrantai, užsienio politikos iššūkiai ir susipriešinimas.

„Akivaizdu, kad reikia telkiančio vaidmens, telkiančio kalbėjimosi su žmonėmis, mes to nematome. <…> Svarbiausia – mes matome, kad šalyje reikia valstybinio požiūrio ir sprendimų priėmimo. Vyriausybė nėra stipri. Reikia susikalbėjimo ir pagalbos.

Ir kai visa tai matai kaip pagrindą. Ir matai situaciją, kad mes galėtume būti labiau naudingi savo patirtimi. Kai kurie sprendimai mūsų [frakcijos – aut. p.] – oponuoti dėl oponavimo. Nesusikalbėjimas frakcijoje, darbinės aplinkos stoka vertė galvoti, kaip galime keisti situaciją“, – situaciją vertino R. Baškienė.

Rima Baškienė

Politikė kalbėjo, jog ją visą gyvenimą „stūmė pozityvas ir bendro veikimo ieškojimas“. Bet LVŽS frakcijoje kai kuriais momentais jai pasidarė per sunku.

„Ir aš pagalvojau, netgi tokiu momentu, – kursis kas nors, ar nesikurs. Bet Baškienė tikriausiai save labiau gali realizuoti ir būti naudinga žmonėms, jeigu ji nebebus LVŽS frakcijos narė“, – apie savo svarstymus kalbėjo ji.

„Gali įvykti stebuklas, bet buvau jau nutarusi, jog dirbsiu mišrioje Seimo narių grupėje. Taip buvau nutarusi galvodama, jog visiems taip bus geriau. Ar frakcija kita susikurs, dar negaliu pasakyti“.

Praėjusių metų lapkritį naujasis Seimas susirinko į pirmąjį šios kadencijos posėdį. R. Baškienė prisimena, jog jai frakcija neleido dirbti Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje.

„Užkulisiuose kalbėjo, jog gal savų neginsiu ir būsiu per daug sąžininga. Tada vėl pagalvoji, kad nepasitiki kolegos manimi. Ir galvoja, kad savų palaikymas yra svarbiau, nei veikti sąžiningai ir pagal Seimo statutą“, – kalbėjo parlamentarė.

R. Baškienė svarstė, kad galbūt dėl to Seimu ir nepasitikima – dėl dvigubų standartų.

„Vienam per sesiją galima išvažiuoti į kelionę – tai nieko. Galima turėti kitokią nuomonę dėl skiepų – ir nieko. O kitus už kitokią nuomonę mes statome į kampą“, – apie LVŽS frakcijos kolegų veiklas kalbėjo politikė.

Parlamentarė teigė, jog jau buvo nutarusi darbus tęsti Mišrioje Seimo narių grupėje.

„Gali įvykti stebuklas, bet jau buvau jau nutarusi, jog dirbsiu mišrioje Seimo narių grupėje. Taip buvau nutarusi galvodama, jog visiems bus geriau. Ar frakcija kita susikurs, dar negaliu pasakyti“, sakė ji.

R. Baškienės nuomone, taip būtų paprasčiau ir jai, ir pačiai frakcijai.

„Mano sprendimas yra toks – aš turėčiau pasitraukti iš šitos frakcijos. O kur ir kaip, pamatysime iki rugsėjo 10 dienos. Turėčiau pasitraukti, nes manau, kad taip bus geriau ir jiems, ir man veikti aktyviau“, – savo apsisprendimo motyvus vardijo parlamentarė R. Baškienė.

Ką galima būtų vadinti stebuklu?

Mįslingai apie stebuklą, kuris gali pakeisti jos nuomonę, kalbanti R. Baškienė konkretino šį teiginį.

„Stebuklas įvyktų, jei susėstų visa frakcija kartu, ko, deja, neįvyko prieš tai. Kad nebūtų vėl sluoksniuojama, jog vieni kviečiami į posėdį, kitus paliekame nežinomybėje. Stebuklas būtų kalbėjimasis, kuris galbūt įvyktų šiandien vakare [pokalbis su R. Baškiene vyko pirmadienį – aut. p.], arba rytoj ryte. Bet ar būna stebuklų Lietuvoje? Gal būna“, – juokėsi politikė.

Paklausta, ar užtektų vieno tokio pokalbio, politikė tikino, jog jis jau turėjo įvykti.

„Iš tikrųjų jau reikėjo kalbėtis. Jau reikėjo matyti ir jausti. Lyderis turi matyti savo komandos psichologinę nuotaiką, žmonių nusiteikimą, net liūdesį, jei jis atsiranda. Vadinasi, kažkas buvo įvykę, jog tokio žmogiško lyderystės principo, norėjimo visus matyti neliko. Gal kažkada nuskambėjo „tegul išeina, mes išsigryninsime“. Gal tai buvo savaiminis tikslas. Bet aš vis tiek optimistiškai norėčiau tikėti, kad viskas bus į gerą“, – tikėjosi Delfi pašnekovė R. Baškienė.

Ramūnas Karbauskis

Karbauskis nepaskambino

Į penktadienį žiniasklaidoje paskelbtas R. Baškienės klaidas sureagavo ir partijos pirmininkas R. Karbauskis. LVŽS vadovas aiškino, jog abejoja, kad bendražygė R. Baškienė tokį sprendimą priims. Bet kartu kėlė klausimą, ar rinkėjai tokį žingsnį suprastų.

Pati R. Baškienė teigė, jog nustebo, kad R. Karbauskis žodžius jai skyrė per spaudą, bet pats nepaskambino.

„Aš penktadienį sulaukiau daug skambučių. <...> Bet nustebau, kad man neskambino R. Karbauskis. Mes tokie seni bendražygiai – ir jis man neskambino. Mielai būtume padiskutavę ir pamatę, kur kokios spragos, gal aš labai kalta ir klystanti, daug ko nesuprantu. Jis man sako „negali išeiti, nemanau, kad ji kur išeis“ per spaudą“, – LVŽS partijos vadovo teiginius citavo R. Baškienė.

Į šiuos R. Karbauskio sakinius parlamentarė juokaudama sureagavo Marcelijaus Martinaičio knygos „Kukučio baladės“ ištrauka.

Ir stebi karalius,
kaip vis tie patys
dėkoja karaliui už tai,
ką patys padirba,
dėkoja,
kad gali dėkoti,
skambindami varpeliais...
Tiktai keli pakarti
vejasi karučius, prašydami,
kad išduotų leidimą numirti.
– Ne, – purto galvą karalius, –
tokia karalystėj tvarka:
pakartiems
draudžiama mirti!

„Kai perskaičiau tą Ramūno poziciją, pagalvojau, kad štai, man tiesiog neleidžiama numirti, neleidžiama išeiti. Aišku, vertinu jo pasitikėjimą, bet šiuo atveju reikia kalbėtis. Patinka ar nepatinka Baškienės pozicija, bet nuomonę reikia girdėti, ir ne tik mano. Girdėti reikia visus savo kolegas, nepagailėti laiko, pasikalbėti. Todėl mes ir netekome labai daug žmonių, dar per aną kadenciją išėjusių. Todėl, kad negirdėjome jų“, – priežastis vardijo R. Baškienė.

Frakcijoje susidarė sluoksniai

Seimo narė R. Baškienė kalbėjo, jog LVŽS frakcijoje tiek daug patyrusių žmonių: buvęs premjeras, Vyriausybės kancleris, buvę ministrai. Tačiau jų žinios ir sugebėjimai nėra išnaudojami. Tie, kurie nepriklauso šių metų pradžioje sukurtai šešėlinei Vyriausybei, tiesiog vykdo jos nurodymus.

„Kai susikūrė šešėlinė Vyriausybė (ji reikalinga, veikli ir dirba), tokie žmonės, kaip mano paminėti, lieka tik vykdytojai šešėlinės Vyriausybės numatytų sprendimų, kurie dažniau yra oponuojantys. Atrodo, kad nepasinaudojame patirtimi, o frakcija tapo susluoksniuota. Tai šešėlinės Vyriausybės nariai dalyvauja pasitarimuose, tariasi, priima sprendimus. Ir paprastai su frakcija nėra diskutuojama, nėra derinama, tampame vykdytojais. Mes neišnaudojame patirties ir nesiekiame bendrystės“, – Delfi kalbėjo Seimo narė R. Baškienė.

„Tai šešėlinės Vyriausybės nariai dalyvauja pasitarimuose, tariasi, priima sprendimus. Ir paprastai su frakcija tai nėra diskutuojama, nėra derinama, tampame vykdytojais. Mes neišnaudojame patirties ir nesiekiame bendrystės“.

Politikė kalbėjo, jog tokie momentai kelia klausimą – kiek demokratijos dar liko.

„Negali būti diktato. Ten gal ne diktatas, bet nurodymai, kurie, įsivaizduojama, bus vykdomi besąlygiškai. Komanda ir yra tam, kad turėtų bendrą poziciją. Bet prieš tai ji turi būti išdiskutuota. <…> Blogiausi dalykai, kai kažkieno gandas, kažkieno apkalbėjimas tampa pagrindu. Ir mes net nesiaiškiname su šiuo žmogumi, jam už nugaros pasakome, kad yra nebereikalingas. Nesišvaistykime žmonėmis“, – ragino politikė.

Seimo narė R. Baškienė priminė kol kas dar frakcijos kolegos Tomo Tomilino situaciją. Anot pašnekovės, T. Tomilino istorija jai „buvo smūgis“.

„Jis išmetamas iš partijos, renkami parašai jį išmesti iš frakcijos. Suprask, už nuomonės turėjimą. Netinki būti su mumis, sako, kad Tomas pamynė vertybinius dalykus. <...> Ar mes tokie turtingi, kad taip švaistomės žmonėmis? T. Tomilinas partijoje – apie 20 metų, atidavęs jai daug energijos.

Man buvo smūgis šioje vietoje. Ir ne tai, už ką jis nubalsavo. Visada galima rasti argumentų ir kalbėtis. Bet T. Tomilino atvejis man parodė, jog mes nebranginame savo žmonių, nevertiname jų patirties, jie nėra svarbūs. Taip neturėtų būti“, – tikino politikė.

Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis

R. Baškienė teigė, jog ir susirinkimai rengiami nedalyvaujant daliai kolegų. Juose būtent jie ir apkalbami, pasakojo politikė R. Baškienė.

„Vienus pakviečia seniūnė telefonu, o kiti nekviečiami. Kodėl? O kalba apie tuos nepakviestus. Juk galima diskutuoti, priimti kokį nors sprendimą. Visose frakcijose yra nuomonių skirtumų, yra žaibuojančių pasakymų. Bet tam ir yra rengiami susitikimai bei susirinkimai, jų metu mes galėjome priimti racionalų sprendimą ir išeiti su vienybės vėliava“, – kalbėjo ji.

Paklausta, kad galbūt net nenorima rasti vienybės, R. Baškienė teigė, jog tiesos čia gali būti.

Raginta iš partijos mesti ir Baškienę

Viename iš uždarų partijos atstovų susitikimų jau buvo raginama ir pačią R. Baškienę mesti iš partijos. Į jį buvo pakviestas Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras – LVŽS atstovas.

„Nebuvau tame susitikime, bet kolegos papasakojo, kaip ten vyko, – tai kai kam pasirodė visiškai nesuprantama, kad ir Šiaulių rajono mero pakvietimas į šį uždarą posėdį. Jis atvyksta ir reikalauja pašalinti R. Baškienę iš partijos už tai, kad ji eina prieš rajono valdžią“, – pasakojo parlamentarė.

Politikė teigė, jog Šiaulių rajono valdžia, „pamindami viešumo principą“, suderinę su verslininkais priėmė sprendimą dėl biodegalų jėgainės.

„Tarybos nariai nežino nieko, ten gyvenantys žmonės nežino nieko. Ir kai R. Baškienė ima ginti viešąjį interesą ir atsistoja žmonių pusėn, <…> ragina tartis ir kalbėtis, lieka apkaltinta, ir atsiranda priežastis siūlyti R. Baškienę mesti iš partijos“, – pasakojo ji.

„Esu valstietė jau 25 metus, tikrai su šita partija nuveikta daug. Daug gerų žodžių galiu pasakyti ir apie R. Karbauskio. Mes esame bendražygiai nuo 1996 metų pabaigos. Buvo daug šviesių ir gražių dalykų. Tai prioritetą skiriu geriesiems darbams. O jeigu pozicijos nebesutampa, tai netrukdant vieni kitiems, o padedant gal tikslingiau yra dirbti kitose stovyklose“.

Parlamentarė pasakojo, jog tada pati paskambino LVŽS lyderiui R. Karbauskiui.

„Jis lyg pritarė, kad negerai, reikia su žmonėmis kalbėtis. Tikėjausi jo palaikymo šiuo klausimu“, – aiškino ji.

Ilgametė LVŽS narė R. Baškienė teigė, jog LVŽS nebesijautė reikalinga.

„Daugelį kartų jaučiausi, kaip poetiškai pasakius, – „nustumčiau tave nuo skardžio, jeigu būtų tokia galimybė“. Jaučiausi taip daug mėnesių, nes nebuvau reikalinga. Reikalingumas gal nėra priežastis. Bet atmosfera ir darbinė aplinka. Ir paskutiniai akcentai nebuvo malonūs. Aš optimistiškai žiūriu į situaciją. Ir visų pirma mano kalbėjimas turėjo prasidėti nuo to, jog turėjau padėkoti, – ir dėkoju, ir dėkosiu kolegoms, kad mes veikėme kartu.

<…> Tikrai su šita partija nuveikta daug. Daug gerų žodžių galiu pasakyti ir apie R. Karbauskį. Mes esame bendražygiai nuo 1996 metų pabaigos. Buvo daug šviesių ir gražių dalykų. Prioritetą skiriu geriems darbams. O jeigu pozicijos nebesutampa, tai netrukdant vieni kitiems, o padedant gal ir tikslingiau dirbti kitose stovyklose“, – klausimą kėlė R. Baškienė.

Saulius Skvernelis, Rima Baškienė

Politikė svarstė, kad galbūt buvimas valdančiojoje daugumoje įpareigojo daugiau dirbti, ir didelis darbo krūvis vertė labiau susitelkti.

„Nors ten irgi buvo tam tikrų niuansų – Vytauto Bako išėjimas, Povilo Urbšio, Viktoro Pranckiečio. Aš visada sakiau – mes nemokame branginti savo žmonių ir juos įveiklinti taip, kad dirbtume dėl bendrojo gėrio. Greičiausias būdas – nustumti“, – kalbėjo R. Baškienė.

Politikė teigė, jog kategoriškai nepritaria oponavimui dėl oponavimo bei siekimo tik aukštesnių savo partijos reitingų.

„Net jei geras sprendimas nuskamba, vis tiek sako, kad nesvarbu, jog jie ką nors gerai siūlo, mes vis tiek turime nepritarti. Tas man nesuprantama. Gal aš ir nemoku dirbti toje opozicijoje. <…> Reikia atskirti – yra momentų, kai būtina oponuoti. Bet yra momentų, kai reikia susikalbėti“, – pabrėžė parlamentarė.

„Gal mano pasitraukimas padėtų, būtų švelnus stuktelėjimas, kad kolegos pagalvotų, jog kas nors buvo daroma ne taip. Reikia „perkrauti“ baterijas“, – svarstė ji.

Paklausta, ar toks scenarijus įmanomas, R. Baškienė atsakė paprastai – „esu optimistė“.

„Linkiu visoms partijoms konstruktyviai veikti, galvojant apie žmones. O kai susitinki su žmonėmis, matai visai kitą vaizdą. Jiems reikia darbo sąlygų, socialinių garantijų, jie nori matyti solidžią Vyriausybę, veiklią. Neišvengsime klaidų, bet žmonės nori taikos“, – teigė Seimo narė.

Karbauskis patiki gandais

Po 2016 metų Seimo rinkimų R. Baškienė buvo nuolat matoma už R. Karbauskio nugaros. Antroje kadencijos pusėje vis aiškiau ryškėjo Agnės Širinskienės vaidmuo partijoje. Pati R. Baškienė tikino, jog joks konfliktas su partijos lyderiu neįvyko.

„Gal yra bloga jo savybė patikėti gandais“.

„Su R. Karbauskiu asmeniškai neįvyko nieko, nieko tokio, kas galėtų mus padaryti jau ne bendražygius. Mes daug druskos kartu politikoje suvalgėme veikdami. Ir galėčiau labai daug kalbėti apie jo gerus darbus, juos vardinti ir vardinti, didžiuotis, kad man teko galimybė dirbti su juo kartu“, – gerų žodžių partijos pirmininkui negailėjo politikė.

Bet pagrindinę ydą politikė taip pat įvardijo – tikėjimas gandais. Kalbėdama apie kolegę A. Širinskienę, R. Baškienė šiame procese rado ir jos įtakos.

Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis

„Gal bloga jo savybė patikėti gandais. Manau, kad kolegės gebėjimai, o gal tikslai padarė tam tikrą įtaką. O gal ir tai, kad aš dirbdama Seimo pirmininko pirmąja pavaduotoja [praėjusią Seimo kadenciją – aut. p.] buvau labiau užimta. Ir bandžiau, kad Seimo veikla būtų nuosekli, – kalbėtis su visomis frakcijomis, su visų frakcijų vadovais.

Buvau apkaltinta, kad esu konservatorė. Ir tikriausiai dabar būsiu apkaltinta. Baškienė kalbasi su konservatoriais, tai ji tikriausiai yra jų atstovė. Ir kažkas tuo patikėjo. <…> Bet aš kalbėjausi ir dabar kalbuosi su visais. <…> Kai kas iš to kalbėjimo matė neva išdavystę. Tai man kėlė nuostabą ir gaila, kad Ramūnas tuo įtikėjo“, – kalbėjo politikė.

Sveikinsis su visais

LVŽS atstovė R. Baškienė teigė, jog jei paliks LVŽS frakciją ir partiją, kitos partijos neieškotų.

„Save įsivaizduočiau kaip nepartinį žmogų, jei jau tai įvyktų“, – teigė ji.

Per praėjusią Seimo kadenciją iš LVŽS pasitraukę politikai tapo savotiški visos frakcijos priešai. R. Baškienė teigė, jog toks procesas jai nebūtų malonus.

„Manau, kad galbūt būsiu išvadinta kokia agente, dar kuo nors. Nežinau, kaip bus, ištversime visa tai. <…> Kad ir kaip ten būtų, išeis Baškienė ar liks, jau tai, kad ji tiek prikalbėjo, ant jos galima pykti. Bet būsime tie žmonės, kurie sveikinsis. Tenka matyti, kad nesisveikina vieni su kitais, o tai jau rodo mūsų kultūros stoką. Aš sveikinsiuosi su visais kolegomis, o jei į mano pasisveikinimą neatsakys, tai tiek to“, – Delfi sakė Seimo narė R. Baškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (624)