Ir šitoje vietoje jis palaiko galimybių pasą, tačiau ekspertas mano, kad reikėtų galvoti ir daugiau priemonių, kurios skatintų žmones skiepytis.

„Vakcinacija yra efektyvi, saugi, ir tai yra mūsų išėjimo strategija. Kuo daugiau bus vakcinuotų žmonių, tuo mums bus geriau. O vakcinacijos tempai, deja, krenta, ir palyginus penkias savaites jie dabar yra žemumoje.

Mes dabar turime maždaug po penkis tūkstančius žmonių per dieną. Tai per savaitę mes paskiepijame maždaug procentą žmonių“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo V. Zemlys-Balevičius.

Ekspertas skaičiavo, kad, jei per dieną paskiepijama po procentą Lietuvos populiacijos, tada tarkime 80 proc. visos populiacijos pasieksime po dvidešimties savaičių.

„Dvidešimt savaičių yra maždaug Kalėdos. Jeigu norime Kalėdas ramiai sutikti, tai būtų gerai būti pasiruošus ir pasivakcinavus daugiau“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Pagal skaičius vejamės praėjusių metų spalį

Pasak laidos pašnekovo, pagal dabartinius sergamumo skaičius mes jau vejamės praeitų metų spalio mėnesį.

„Pas mus skaičiai per savaitę dabar jau yra po šešis šimtus (atvejų). Reikėtų prisiminti, kad praeitais metais kaip tik rugsėjo pradžioje buvo sulėtėjimas, o po to pradėjo augti, ir tada vyko ta eksponentinė fazė“, – priminė V. Zemlys-Balevičius.

Pasak eksperto, dabar jau ta eksponentinė fazė yra praėjusi.

„Dabar jau tų atvejų yra pakankamai daug, kad tas augimas būtų lėtesnis. Dabar pagrindinis klausimas yra, kas bus, kai atšals orai? (…) Ir kiek turima vakcinacija stabdys (procesą)?“, – kalbėjo V. Zemlys-Balevičius.

Pasak eksperto, blogesnio scenarijaus atveju, vakcinacijos neužteks, ir bus vėl bus naujas susirgimo atvejų pliūpsnis, „nes žmonės grįžta į patalpas, kontaktų daugėja, ir turėsime didžiulį augimą iš nevakcinuotų žmonių“.

Geresnio scenarijaus atveju, vakcinacijos ir persirgusių asmenų lygis stabdys pandemiją.

„Mes turime daug persirgusių, bet pažiūrėkime, kiek mes sergame: vakcinuojame – penkis tūkstančius per dieną; sergame – penki-šeši šimtai žmonių.

Net, jei iš tikrųjų serga trigubai daugiau, gauname, kad populiacija imunitetą įgija žymiai sunkiau sergant negu vakcinuojantis. Ir, jeigu imunitetą įgijame natūraliu būdu, turime visus neigiamus poveikius – užgrūstas ligonines ir pan.“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Ligoninėse – tyla prieš audrą

Į ligonines dėl kovido patenka vis daugiau žmonių.

„Hospitalizacija, jeigu žiūrime pagal savaites, sėkmingai auga. Džiugina, kad sustojo augti intensyvios terapijos skaičiai“, – teigė V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų analitikas apgailestavo, kad, kalbant apie hospitalizacijos skaičius, duomenys vėluoja, tai apsunkina galimybes prognozuoti, kaip situacija vystysis toliau.

„Turime žiūrėti į tai, kokio amžiaus pacientai ten gulasi. Jeigu gulasi jaunesnio amžiaus pacientai, reiškia jie lengviau sirgs. (…) Taip pat svarbu žiūrėti, kiek žmogus užtrunka ligoninėje. Tarkime jauni žmonės galbūt lengviau serga, bet gali ilgiau užtrukti juos pagydyti“, – kalbėjo V. Zemlys-Balevičius.

Kol kas duomenų analitikas neturėjo prielaidų ypatingai džiaugtis, kad, kalbant apie užimtų ligoninių lovų skaičių, situacija tvarkosi.

„Jeigu pasieksime tuos du tūkstančius (užimtų) lovų, tai reiškia vėl atidedamos paslaugos. To ir norime išvengti, ir deja džiuginančių žinių iš duomenų (…) neturime. Kaip tik turime, kad čia – tyla prieš audrą, ir, kad gali būti sprogimas“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Jei nebūtų skiepų, jau turėtume būti karantine

Duomenų analitikas sako, kad reikia padėkoti vakcinacijai, kuri griežto karantino tikimybę gerokai sumažino.

„Jeigu mes jos neturėtume, jau dabar turėtume daryti karantiną, nes, pagal skaičius, savivaldybės yra juodosiose zonose. Vakcinacija mus nuo to saugo. Jeigu nenorime, kad karantinas įvyktų, reikia saugotis. Vienas saugojimasis yra vakcinacija, o kitas – vaikų apsaugojimas mokyklose“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Su V. Zemlio-Balevičiaus atlikta duomenų analize grafiniu pavidalu galima susipažinti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)