Pasak jo, vis dėlto šiluma ir drėgmė pasiskirstė labai netolygiai. Pavyzdžiui, teigia klimatologas, Lietuvoje anomaliai šiltos buvo kelios birželio savaitės ir beveik visa liepa, kada fiksuota stichinė kaitra.

„Priešingai, anomaliai vėsus buvo pirmas rugpjūčio dešimtadienis. Vidurio Europoje vėsiausias buvo paskutinis rugpjūčio dešimtadienis. Vakarų ir Vidurio Europoje vasara buvo anomaliai drėgna. Tačiau didelę įtaką tokiai statistikai turėjo labai lietinga savaitė liepos mėnesį. Rytų Europoje vasara buvo sausa.

Baltijos regione, Šiaurės ir dalinai Vidurio Europoje bei šiaurinėje Italijoje pats lietingiausias buvo rugpjūtis. Tačiau Lietuvoje stipriausia liūtis fiksuota liepos mėnesį Jurbarke, kai lietaus intensyvumas pasiekė katastrofinio reiškinio ribą“, – rašo G. Stankūnavičius.

Taip pat tikina, kad nors ruduo tik prasidėjo, bet rudeniški orai, kaip sako daugelis, jau atsibodo.

„Tačiau yra ir gerų žinių: rudeniškai šilti orai atkeliaus jau netrukus, slėgis kils, vėjo greitis mažės, lietūs liausis, o naktys ir dienos palaipsniui šils. Šiandien iš šiaurės per Lietuvą slinks šaltas atmosferos frontas, kuris atneš į rytinę ir centrinę Lietuvos dalį trumpalaikį lietų, o vietomis perkūniją ir škvalą.

Už fronto atslinks dar vėsesnė ir sausesnė oro masė. Aukštesniuose atmosferos sluoksniuose oro temperatūra sumažės 5 – 8 °C, o priežemio oro sluoksnis naktimis atvės iki +2 – +7 °C. Pačios vėsiausios naktys ir rytai numatomi nuo šeštadienio iki pirmadienio. Beje, vietomis, didžiausia tikimybė rytinėje Lietuvos dalyje ir Žemaitijoje, neigiamose reljefo formose, miško aikštelėse dirvos paviršiuje galimos šalnos.“

Dienomis, sako jis, irgi nebus labai šilta – +11 – +16 °C, be to, giedrus ir mažai debesuotus rytus keis debesuoti orai dieną.

„Tokią debesuotumo paros kaitą lemia žemas kondensacijos lygis šaltoje oro masėje.
Šį trumpalaikį šaltą laikotarpį lems poliarinis anticiklonas, kuris palaipsniui iš Skandinavijos persikels į Rytų Europą, o viršutinėje troposferoje šiam šaltam orui atitinka aukštuminio slėnio vakarinė periferija su vyraujančia šiaurės, šiaurės vakarų krypties oro pernaša.

Kitos savaitės pradžioje ilgą laiką buvęs beveik nejudrus aukštuminis gūbrys virš Šiaurės rytų Atlanto ir Vakarų Europos plėsis ir judės į rytus, palaipsniui išstumdamas aukštuminį slėnį su šaltu oru. Dėl to nuo ateinančio antradienio Lietuvoje jau numatomi šiltesni orai: vėjas pasisuks iš pietų ir pietvakarių, anticiklonui pasitraukus į pietryčius atsivers kelias šiltesnėms oro masėms nuo Vakarų ir Pietvakarių Europos“, – prognozuoja jis.

Pasak G. Stankūnavičiaus, nakties oro temperatūra pirmiausia pakils pajūryje, iki +11 – +16 °C, vėliau centrinėje ir rytinėje Lietuvos dalyje, iki +7 – +12 °C.

„Didės ir dienos maksimali oro temperatūra, pradžioje iki +15 – +20 °C, o savaitės pabaigoje – iki +17 – +22 °C. Vasariški orai pirmiausia grįš į Vakarų Europą ir savaitės pradžioje maksimali oro temperatūra Prancūzijoje kils iki +26 – +31 °C, panašiai ir šiaurinėje Ispanijoje, pietinėje Britanijoje – iki +23 – +28 °C, šiaurinėje Italijoje – +27 – +32 °C.

Savaitei įpusėjus stipriau atšils ir Vidurio Europoje. Tuo metu šalnos (tiek ore, tiek dirvos paviršiuje) numatomos šiaurės vakariniuose Rusijos rajonuose (nuo Tverės ir Smolensko sričių pietuose iki Archangelsko srities ir Karelijos šiaurėje) bei beveik visoje Suomijoje“, – panešė klimatologas.

Jo teigimu, labai stiprus tropinis sūkurys (uraganas „Larry“) vystosi Vidurio Atlante į vakarus nuo Žaliojo rago salų ir Majamio (JAV) uraganų centras prognozuoja, kad per savaitgalį šis sūkurys pasieks ketvirtą ar net penktą uragano kategoriją, o kitos savaitės pradžioje priartės prie Bermudų salyno.

„Toks galingas sūkurys kontinentinei Amerikai kol kas jokios tiesioginės įtakos neturės, tačiau ilgiau užsibūdamas Azorų anticiklono poveikio zonoje gali stipriai pakeisti didelio masto atmosferos cirkuliaciją Atlanto – Europos sektoriuje.

Remiantis Europos vidutinės trukmės orų prognozės centro duomenimis rugsėjis Baltijos regione numatomas kiek šiltesnis už daugiametį, o sekantis žymesnis atvėsimas prognozuojamas rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)