Politikas ministrų kabineto veiklą vertino po to, kai Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė Delfi laidoje prakalbo apie dviejų ministrų keitimą. Kritikos strėlių paleido ir valdančiosios koalicijos atstovas, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos Seime narys Audronius Ažubalis. Jis teigė, jog su kai kuriais ministrais jau reikia atsisveikinti ir čia nėra didelės tragedijos.

Bilotaitės ir Dulkio keisti dabar negalima

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas tikino, jog nepaisant to, kad minėti ministrai daro klaidų, jų keisti dabar tikrai nereikėtų.

„Pradedant nuo konkrečių personalijų, manau, kad būtent A. Dulkio ir A. Bilotaitės šiuo metu negalima keisti. Aš nenoriu pasakyti, kad jie geriausiai dirba, bet jie šiuo metu yra atsakingiausiose pozicijose. Ir dviejų krizių valdymas vienu metu tikrai reikalauja patirties.

Pripažinkime, kad ir A. Dulkys ir A. Bilotaitė atėjo į savo sektorius neturėdami profesionalios tų sferų valdymo patirties. Turiu pripažinti, kad kartais tas matosi, natūralu, kad sutraukia ir daug kritikos žodžių. Bet kritiniai sektoriai su krizėmis, natūralu, kad bet kam sunkiai sektųsi“, – savo nuomonę Delfi dėstė liberalas E. Gentvilas.

Politikas kalbėjo, jog tiek darbinių, tiek ir komunikacijos klaidų šių ministrų darbe matyti.

„Nuoseklumo kartais irgi pritrūksta. Bet manau, kad tiek premjerė, tiek ir minimi ministrai turėtų priimti tos kritikos žodžius bent iš dalies pagrįstus. Tačiau tai nereiškia, kad dabar juos reikia vyti lauk, vietoje jų pasodinti ką nors. Kuris vėl pusę metų galvotų įsijungti į krizės valdymą. Tada vėl negalėsime 3 mėnesius kritikuoti. Bet tai yra sektoriai, kuriuose yra didžiulės krizės. Kitaip sakant, jeigu reikia keisti ar ką nors paaukoti, tai jau ne šiuos ministrus, tik pagilinsime krizes“, – tikino politikas.

Pašnekovas aiškino, jog pakeitus šiuos du ministrus bus tik pablogintas krizinių situaciją valdymas.

„Nesakydamas, kad tai puikūs ministrai, nors esu jiems dėkingas už atsidavimą. O ar viską gerai daro? Turbūt ne viską gerai daro. Būčiau naivūs, jei sakyčiau, kad puikiai dirba ir klaidų nematau. Yra tų klaidų“, – kalbėjo liberalas.

E. Gentvilas teigė, jog ministrų kabineto pertvarka jau yra senas žanras. Tą darė ir buvęs premjeras Saulius Skvernelis, po maždaug metų darbo atsisveikinęs su 3 ministrais.

„Bet nieko baisaus neatsitiko. Tai gindamas dviejų konkrečių ministrų pakeitimo galimybę, neatmetu ir kitos iš principo galimybės, kad premjerė I. Šimonytė gali nutarti kada nors peržiūrėti kabinetą“, – teigė jis.

Liberalas sakė dabar neįžvelgiantis ministrės pirmininkės planų keisti ministrus.

„Nemanau aš tokių dalykų. Bet kalbant teoriškai tai nėra jokia tragedija“, – Delfi sakė E. Gentvilas.

Ažubalio teiginius vertina kaip įtampas tarp konservatorių

Konservatoriaus A. Ažubalio išsakyti teiginiai, jog metas atsisveikinti su kai kuriais ministrais nuvilnijo ir viešojoje erdvėje. E. Gentvilas aiškina, jog tai nėra valdančiosios daugumos pozicija.

„Čia ne valdančiosios daugumos atspindžiai. Manau, kad tai vidinių skirtumų konservatorių partijos viduje atspindžiai. Žinome ten krikdemišką ir liberalų flangą. Nelabai žinau tą situaciją iš vidaus, tai vienos iš partijų vidiniai santykiai. Tai jokiu būdu nėra aptarinėjami dalykai valdančiojoje daugumoje“, – sakė E. Gentvilas.

Anot parlamentaro, valdančiosios koalicijos santykiai geri, ruošiamasi intensyviai naujai Seimo rudens sesijai.

„Gausi projektais programa. Turėsime, ką veikti. Deja, dviejų krizių valdymas ir toliau bus dėmesio epicentre“, – kalbėjo politikas.

Ingrida Šimonytė

Atsakė į raginimus paleisti Seimą

Įtampų šiuo metu tikrai netrūksta. Prie Seimo jau įvykęs ir dar tik planuojamas protestas ragina valdžią trauktis, skelbti priešlaikinius rinkimus. E. Gentvilas aiškino, jog neramumai buvo nuspėjami.

„Nepatogu save cituoti, bet dar vasario mėnesį LRT forume sakiau, jog reikia nenustebti, jei susidės du dalykai ir visuomenėje kils dideli neramumai. Tie du dalykai – pandemija ir jos valdymu yra ne visi patenkinti, dar nebuvo Šeimų sąjūdis pasireiškęs. Ir antras dalykas – rinkimų rezultatai. Natūralu, kad bent 50 procentų žmonių tais rezultatais yra nepatenkinti. Ir tos dvi sudedamosios dalys jungsis į maišto ir protesto mitingus“, – teigė jis.

Politikas priminė, jog šių metų vasario mėnesio antrojoje pusėje buvo renkami parašai dėl Laisvės partijos atstovo, Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus patraukimo.

„Tada jau pasakė, kad organizuos maršą ir ragins Seimą paleisti, nes jie mūsų nerinko. Prasidėjo radikalizacija. Visi Seimo nariai pradėjo gauti ultimatumus – iki balandžio pabaigos prašome atlaisvinti neteisėtai užimtas pareigas ir grąžinti neteisėtai gautą atlyginimą. Jie ėmėsi traktuoti, kad Seimas išrinktas neteisėtai, taip reikalaudami pirmalaikių Seimo rinkimų“, – pasakojo parlamentaras E. Gentvilas.

Jis kalbėjo, jog dėl to, kad kažkam nepatinka Seimo rinkimų rezultatai, neturi būti rengiami nauji parlamento rinkimai.

„O kaip ir ar bendrauti. Žinote, kai man siūlo į snukį, nesinori kalbėtis. Kol kas ta „duok į snukį retorika“ yra vyraujanti ir viešpataujanti. (…) Jei kas nors tai laikys bailumu, nenoru bendrauti su rinkėjais, tai ne, aš nenoriu bendrauti su chamais. (…) Ne gatvėse kuriama demokratija. Ir ne gatvėse priimti sprendimai turi lemti Seimo narių nuomonę. Noriu kurti dialogą, bet kai vietoje jo demonstruojamos kartuvės ir „lauk Seimą“ nežinia dėl ko, man nesuprantama“, – savo poziciją Delfi dėstė politikas E. Gentvilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1077)