„Yra priimtas sprendimas perkelti šiuo metu Rūdininkų stovyklavietėje gyvenančius neteisėtus migrantus į Kybartų buvusius pataisos namus. Šiandien su bendruomene aptarėme situaciją. Žinoma, pirmiausia, apgailestavome, kad mums nepavyko anksčiau pasikalbėti, nors tokie planai tikrai buvo.

Buvome suplanavę, bet situacija yra tokia, kad turime krizinę situaciją, reikalingi greiti sprendimai, ir laiko daug nėra. Bet sutarėme, kad ateityje žymiai glaudžiau ir betarpiškiau bendradarbiausime“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Kalbėdama apie Kybartų pataisos namuose dirbančius žmones, ministrė patikino, kad Vidaus reikalų ministerijai yra pareigūnų poreikis.

„Artimiausiu metu pateiksime poreikių sąrašą. Tie žmonės, kurie šiuo metu dirba pataisos namuose, galės pereiti į mūsų sistemą. Aptarnaujant šitą naują mega Užsieniečių registracijos centro padalinį, mums tikrai reikės daug pajėgų. (…) Darbo vietos bus išlaikytos“, – sakė A. Bilotaitė.

Atsakydama į nerimą dėl viešojo saugumo, ministrė patikino, kad tie asmenys negalės išeiti iš objekto, kol bus nagrinėjami jų prieglobsčio prašymai ir atliekamos grąžinimo procedūros.

„Taip pat pažadėjome, kad iš mūsų pusės bus užtikrintos papildomos policijos ir kitos mūsų pajėgos, kad bendruomenė jaustųsi saugiai“, – teigė A. Bilotaitė.

Perklausta, kodėl tokios situacijos, kai su bendruomenėmis nesitariama, prieš priimant sprendimą, kartojasi, ministrė aiškino, kad greitus sprendimus priimti reikalauja esama situacija.

„Jūs suprantate, kad mes šiandien gyvename ekstremalios situacijos metu. Tai yra hibridinis karas, kuris vyksta prieš Lietuvą. Šiuo atveju mums reikalingi greiti ir ryžtingi sprendimai.

Normaliomis taikos sąlygomis būtų paprasta turėti daug pokalbių, daug diskusijų, bet, kai yra tokia situacija, kai reikia greitai sprendimų, ir šiuo atveju mes juos turime padaryti čia ir dabar, tikrai atsiranda tokios situacijos, ir tenka apgailestauti, bet visi suprantame, kad esame hibridinio karo atmosferoje. Labai tikiuosi supratingumo iš visų“, – sakė A. Bilotaitė.

Nerimauja dėl saugumo

Vilkaviškio rajono meras Algirdas Neiberka sakė, kad jį labiausiai neramina saugumo klausimai. Kybartuose nėra policijos komisariato.

„Daugiausiai nerimo yra dėl pačio žmonių saugumo – užtikrinti, kad jie neišeitų ir laisvai nevaikščiotų po rajoną. Dėl sveikatos problemų – kas gydys, kas užtikrins medicininę pagalbą. Mes kalbame, kad savivaldybė neturi galimybių tą užtikrinti. Taip pat rūpi socialiniai klausimai, kas prižiūrės, kas bus atsakingi už tai“, - sakė A. Neiberka.

Meras pažymėjo, kad tokiais atvejais savivalda turėtų būti informuota viena pirmųjų.

„Man buvo staigmena, kai gavau tą informaciją. Ją gavau, visų pirma, iš žiniasklaidos. Tai turėtų būti iš ministerijos, ir nebijoti kalbėtis ne tik su savivalda, bet ir dalintis informacija su Kybartų bendruomene“, - teigė A. Neiberka.

Emocijos kilo iš nežinojimo

Kybartų seniūnijos seniūnas Romualdas Šunokas teigė, kad daugiausiai emocijų kilo iš nežinojimo.

„Ko gero mes gyvename iki šiol emocijose. (…) Tos emocijos buvo paremtos nežinojimu. Šiandieną, ačiū ministre, kitiems, kas dalyvavo, mes šiek tiek praskleidėme, ir turėsime, ką pasakyti, parvažiavę“, - sakė R. Šunokas.

Pasak seniūno, žmonės labiausiai bijojo, kad migrantai vaikščios po miestelį.

„Mums rūpėjo skirtumas tarp kalėjimo ir šitos kuriamos įstaigos statuso, apsaugos ir ilgalaikiškumo. Išgirdome raminančias mus žinias, kad tai bus saugi, ilgalaikė, kas liečia darbo vietas, įstaiga“, - sakė R. Šunokas.

Apie planus pranešta rugpjūčio pabaigoje

Rugpjūčio pabaigoje pranešta, kad netrukus planuojama uždaryti Marijampolės pataisos namų Kybartų sektorių, rašė BNS.

Meras tuomet teigė, kad Kybartų pataisos namai yra vienas iš didžiausių darbdavių, ten dirba daugiau kaip 170 vietos gyventojų, be to, veikia suaugusiųjų mokymo centras, Marijampolės profesinio rengimo centras.

Šią savaitę Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijos patvirtinto neteisėtų migrantų perkėlimo į buvusius Kybartų pataisos namus veiksmų planą. Teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos teigimu, šis procesas turėtų užtrukti nuo vieno iki pusantro mėnesio.

Į uždarymui ruošiamus Kybartų pataisos namus apie 800 migrantų šaltuoju laikotarpiu bus perkelti iš palapinių Rūdninkų poligone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)