„Man atrodo, kad mes pamirštame, jog žmonės turi teisę rinktis, žmonės turi teisę reikšti savo nuomonę. Nepriklausomai nuo to, ar mums patinka turinys, mintys, kurios ten yra reiškiamos. (...) Savivaldybių vadovybė, jeigu kalbame apie Kauną ar Vilnių, neturėtų imtis politinės cenzūros. Tiek viename, tiek kitame variante aš įžvelgiu tam tikrą politinę cenzūrą“, – Žinių radijui penktadienį teigė politikas.

Vilniaus miesto savivaldybė šią savaitę nusprendė panaikinti leidimą Lietuvos šeimų sąjūdžio organizuojamam mitingui. Ji sprendimą argumentavo per dideliu mitinguotųjų skaičiumi prie Seimo ir žvalgybos perspėjimais apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę bei kitus galimus pavojus.

Lietuvos šeimų sąjūdis teigia tokį sprendimą apskundęs teismui.

Tuo metu Kauno miesto savivaldybė birželį nesuderino maršruto LGBTQ+ eitynėms miesto centre, motyvuodama vykdomais infrastruktūros atnaujinimo darbais ir neproporcingai dideliais nepatogumais miestiečiams.

Kaunas Pride“ organizatoriai šį sprendimą apskundė Regionų apygardos administraciniam teismui ir šis rugpjūčio pradžioje įpareigojo savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą.

Savivaldybė savo ruožtu kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis panaikintų Regionų apygardos administracinio teismo sprendimą.

A. Mazuronio teigimu, tokie savivaldybių sprendimai veda į dar didesnį visuomenės susiskaldymą.

„Tie žmonės, kurie yra atsakingi už sprendimų priėmimą, už reguliavimą tų procesų, jie turėtų imtis veiksmų, kurie būtų nukreipti į to susiskaldymo mažinimą“ – kalbėjo „darbietis“.

Jis taip pat pridūrė, kad politikai neturėtų dalyvauti mitinguose kaip dalyviai.

„Politikams reikia išeiti, politikams reikia kalbėti su žmonėmis, politikams nereikia skatinti neramumų, nereikia bandyti pilti žibalo į ugnį, matant, kas vyksta. Politikai turėtų bandyti nuraminti kylančias audras. Rugpjūčio 10 dieną aš mačiau skatinimų“, – teigė politikas.

Rugpjūtį prie Seimo vykęs mitingas dėl Vyriausybės planuojamų ribojimų imuniteto nuo koronaviruso neturintiems žmonėms peraugo į riaušes.

Mitinge dalyvavo apie 5 tūkst. žmonių, kalbą nuo scenos sakė ir Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.