„Man iš viso kyla klausimas, o kodėl ten atsidūrė ugniagesiai, kai mes puikiai žinome, kad „EPSO-G“ ir dukterinėms įmonėms yra patikėta sienos statyba. Tų klausimų yra tikrai labai daug ir nelaimė labai skaudi. Taip, tai yra vienas žmogus, bet tai yra šeimos likimas ir galų gale tas požiūris į tą vieną žmogų rodo, kaip yra žiūrima į žmones arba į atskiras profesijas, kurios yra siunčiamos ypač pavojingose situacijose kažką daryti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Anot jos, problemos valdant migrantų krizę išryškėjo jau nuo pat jos pradžios. „Neramumai Dieveniškėse, Rūdninkuose iš esmės ir kilo dėl to, kad bendruomenės buvo pastatomos prieš faktą, kad pas juos bus atkelti migrantai. Vos tik su jais būdavo pradėta kalbėtis, situacija keisdavosi“, – aiškino A. Širinskienė.

Jos vertinimui, ministrei A. Bilotaitei trūksta ir gilesnio srities išmanymo, ir gebėjimo dirbti krizės sąlygomis.

„Kada patyręs politikas ateina į frakciją pasirašęs „špargalkę“ iš kokių dešimties punktų, tai tas tikrai neįkvepia pasitikėjimo, nes tu puikiai supranti, kad kai baigiasi atsakymai iš popieriuko, tada ministrei atsakinėti yra labai sunku. Tu gali būti patyręs politikas, bet tai mano galva nereiškia, kad tu kiekvieną sritį išmanai ir tuo labiau kad gebi dirbti krizės sąlygomis. <...> Kolegė iš šešėlinės vyriausybės Guoda Burokienė, manyčiau, susitvarkytų kur kas geriau, žinant jos asmenines savybes“, – laidoje sakė A. Širinskienė.

Agnė Bilotaitė

Saudargas: nevertinčiau to ministrės asmeninių galimybių kontekste

Tuo metu Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas sako nesuprantantis, dėl ko šiuo atveju ministrei reikėtų atsistatydinti.

„Atsistatydinti dėl ko? Dėl nelaimės? Taip, labai skaudi nelaimė. Žinoma, mes visi esame širdimi su ta šeima ir labai gaila, kai pareigūnas žūsta, bet pareigūnas žuvo vykdydamas savo užduotį. Kodėl jis ten buvo? Todėl, kad mes visi stengiamės visais būdais suvaldyti krizę. Ir tie patys pareigūnai tikrai nuoširdžiai daro savo darbą negailėdami jėgų, sveikatos, todėl kad yra karas, realiai tai yra tam tikras frontas ir tu nežinai, kas laukia už kampo“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

„Čia mūsų vidaus reikalų, kartu ir krašto apsaugos, ir visa sistema susidūrė su nemenku iššūkiu. Taip, tai labai skaudi nelaimė ir A. Bilotaitė išreiškė savo užuojautą ir pažadėjo šeimai suteikti paramą. Aš šito precedento nevertinčiau jos asmeninių galimybių ar savybių kontekste“, – sakė P. Saudargas.

P. Saudargas teigė manantis, kad A. Bilotaitė yra patyrusi politikė, kuri sprendžiant krizę geba išklausyti ir kitų žmonių, pareigūnų nuomonę.

„Ji ne vienerius metus yra parlamente, man su ja teko nemažai politinės košės ir druskos kartu suvalgyti, tai laikyčiau dideliu privalumu, nes ji žino, kaip veikia politika, ką reiškia Seimas“, – sakė P. Saudargas.

Paulius Saudargas

Kritikos teko ir Dulkiui

Paklausta, kurie ministrai turėtų būti keičiami, be A. Bilotaitės A. Širinskienė laidoje taip pat paminėjo ir sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pavardę.

„Kur yra A. Dulkio problema, tai kad jis neturi patirties sveikatos srityje, jo artimiausia aplinka, pasiimta iš Valstybės kontrolės, sveikatos apsaugoje patirties neturi“, – teigė Seimo narė.

Pasak jos, šiuo metu priimti sprendimai, susiję su pandemijos valdymu, – absoliučiai neproporcingi.

„Leisti važiuoti žmogui be galimybių paso miesto autobusu ir uždrausti važiuoti priemiestiniu autobusu... Jokiais medicininiais duomenimis tokių keistų sprendimų negali pagrįsti“, – įsitikinusi A. Širinskienė.

„Dabar turime situaciją, kai yra net vakcina, bet pasirodo, mes ir suvakcinuoti žmonių negebame motyvuoti, kai kitos šalys kažkodėl turi skatinimo priemones, rengia loterijas, įvairius dalykus, yra gera reklama. Pas mus skatinimas vyksta per prievartą“, – kalbėjo ji.

Tuo metu P. Saudargas teigė, kad visiems tinkamų sprendimų šioje situacijoje rasti neįmanoma.

„Man atrodo, bet kuris pandemiją valdantis sveikatos ministras greitai taps nepopuliarus, nes Aurelijus Veryga taip pat nežinau kiek kritikos strėlių yra sulaukęs, nors aš tikrai vertinau jo darbą ir žmogui tikrai nebuvo lengvos tos pareigos. Čia auksinių sprendimų nebus, kažkas vis tiek bus nepatenkintas, o kalčiausias dėl visko – virusas, ne valdžia tą sugalvojo. Kaip su juo bekovosi, vis tiek atsiras kas yra nukentėjęs ir nepatenkintas“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (848)