„Aš esu prieš tokius reikalavimus. Manau, kad Lietuvoje jie nebus įgyvendinti. Aš, kaip prezidentas, padarysiu viską, kas nuo manęs priklauso, kad tokie reikalavimai šiuo metu negali būti įgyvendinami

Mes turime Lietuvos Respublikos Konstituciją, kuomet mes ją cituojame, mes turėtume cituoti ir jos 38 straipsnį, kuris, pavyzdžiui, labai akivaizdžiai pasako, kas yra santuoka. Yra vienas labai geras, garbingas būdas, jeigu norime pakeisti mūsų tam tikrus principinius dalykus, įtvirtintus Konstitucijoje, reikia keisti Konstituciją, o ne apsimesti, kad ji neegzistuoja“, - žurnalistams sakė G. Nausėda, lankydamasis Lazdijuose.

„Kaunas pride“ kelia keturiolika reikalavimų

„Kaunas pride“ šeštadienį įvyks. Planuojama, kad dalyvaus tūkstantis žmonių, teigia organizatoriai.

„12 val. (šeštadienį) visi žmonės yra kviečiami rinktis prie Soboro, Nepriklausomybės aikštėje. Žygiuosime Laisvės alėja iki jos galo, apsisuksime, ir grįšime atgal prie Soboro, į Nepriklausomybės aikštę“, - po susitikimo su Seimo pirmininke sakė vienas iš „Kaunas pride“ organizatorių Rokas Budrauskas.

„Kaunas pride“ organizatoriai kelia keturiolika reikalavimų Seimui, Vyriausybėms ir atskiroms ministerijoms.

„Pirmas dalykas – reikalaujame teisės į santuoką, partnerystę ir įsivaikinimą. Mano, kad tai turėtų būti užtikrinta visiems Lietuvos žmonėms“, - kalbėjo R. Budrauskas.

Eitynėmis taip pat bus reikalaujama socialinių garantijų ir paslaugų visiems, nediskriminuojant pagal šeiminį statusą.

„Tai galiotų tiek vienišoms mamoms, tiek seneliams, kurie augina vaikus, tiek ir LGBTQ bendruomenės nariams. Taip pat reikalaujame, kad būtų pakeistas nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymas, kuriuo remiantis yra diskriminuojama LGBTQ bendruomenė“, - vardino R. Budrauskas.

Organizatoriai reikalauja, kad žmonės būtų apsaugoti darbo santykiuose.

„Net 32 proc. LGBTQ bendruomenės narių 2019 m. patyrė diskriminaciją darbe. Manome, kad reikėtų didesnės apsaugos jiems“, - sakė R. Budrauskas.

Jie taip pat reikalauja, kad nereikėtų kreiptis į teismą, kad būtų užtikrinta žmogaus lytinė tapatybė.
„Kad nereikėtų žmogui paduoti Lietuvos valstybę į teismą, o tai galėtų būti padaryta oriu būdu“, - sakė R. Budrauskas.

Eitynėmis reikalaujama mokyklose, kolegijose ir universitetuose mokytis apie LGBTQ+ bendruomenės istoriją, kovą už žmogaus teises.

„Taip pat reikalaujame lytinio švietimo, grįsto mokslu ir žmogaus teisėmis. Norime sveikatos apsaugos, kur LGBTQ+ bendruomenės nariai nebūtų diskriminuojami, o būtų priimami kaip lygiaverčiai Lietuvos piliečiai.

Norime, oraus lyties keitimo pakto, kurį Civilinis kodeksas įpareigojo jau 2000 metais. (…) Reikalaujame, kad būtų uždrausta konversijos terapija. (…) Reikalaujame užtikrinti sveikatos priežiūrą dėl lytinės tapatybės, lytinės raiškos bei seksualinės orientacijos. Taip pat norėtume, kad būtų užtikrintas saugumas visai šitai bendruomenei“, - kalbėjo R. Budrauskas.

Konstitucijoje įtvirtinta susirinkimų, žodžio laisvė – prezidentas

Konstitucijoje įtvirtinta susirinkimų, žodžio laisvė, teigia prezidentas Gitanas Nausėda, komentuodamas savivaldybių neišduotus leidimus „Lietuvos šeimų sąjūdžio“ protestui Vilniuje ir LGBTQ+ eitynėms Kaune.

„Jeigu aš kaip prezidentas pareikščiau savo nuomonę šituo klausimu, tai nebūtų labai korektiška, turint omenyje tai, kad tiek vienas, tiek kitas atvejis yra apskųstas teismui ir teismas dėl to priims sprendimus“, – ketvirtadienį žurnalistams Lazdijuose sakė prezidentas.

„Šiaip, aš pasisakau, nes tai yra įtvirtinta mūsų Konstitucijoje – susirinkimų, žodžio laisvė yra įtvirtinti dalykai ir jais turi naudotis visi Lietuvos žmonės“, – pridūrė jis.

Vilniaus miesto savivaldybė po pakartotinio svarstymo dėl per didelio dalyvių skaičiaus ir žvalgybos perspėjimų apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę neišdavė leidimo Lietuvos šeimų sąjūdžio rugsėjo 10-ąją planuojamam mitingui prie Seimo.

Šį sprendimą mitingo organizatoriai apskundė teismui.

Kauno miesto savivaldybė dar birželį nesuderino maršruto LGBTQ+ eitynėms miesto centre, motyvuodama vykdomais infrastruktūros atnaujinimo darbais ir neproporcingai dideliais nepatogumais miestiečiams.

Šį sprendimą eitynių organizatoriai apskundė teismui, kuris nurodė savivaldybei suderinti maršrutą, tačiau savivaldybė sprendimą apskundė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (810)