Ministrė tvirtino, jog situacija su neteisėtų migrantų krize pasienyje yra suvaldyta.

„Situacija susijusi su neteisėta migracija pasienyje su Baltarusija yra suvaldyta. Mes šiandien galime aiškiai pasakyti, kad pastaruoju metu turime praktiškai tik keletą tokių atvejų, kai į Lietuvą patenka neteisėti migrantai. Yra tiesiamas fizinis barjeras, vis daugiau sulaukia ES paramos ir palaikymo“, – teigė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Ji teigė, jog yra parengtas aiškus planas, kur ir kaip neteisėti migrantai bus apgyvendinti. Planas suderintas su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Tas planas tam laikotarpiui, kai bus vykdomi tiek migracijos, tiek grąžinimo procesai“, – teigė A. Bilotaitė.

„Mes negalime leisti, kad Lietuva taptų pereinamuoju kiemu. Kita vertus, mes negalime leisti, kad Lietuvos žemėje šaltų vaikai “, – tikino ministrė.

A. Bilotaitė aiškino, jog tik vykdydami tarptautinius įsipareigojimus ir elgdamiesi humaniškai galime sulaukti tarptautinės paramos ir palaikymo.

Ji teigė, jog per rugsėjį įsipareigojama visus neteisėtus migrantus, kurie yra apgyvendinti pasienio užkardose, savivaldybių patalpose, iškelti į šiltas patalpas tam tikrais etapais.

„Arba į apšiltintus modulinius namelius. Šiuo metu tiek pasienio užkardose, tiek savivaldybėse mes turime iki 1400 neteisėtų migrantų. Atlaisvinus šias patalpas mūsų pasienio pareigūnai galės dirbti savo darbą“, – kalbėjo ministrė.

Ji teigė, jog atsiras du pagrindiniai centrai, kurie rūpinsis neteisėtų migrantų apgyvendinimų.

„Esame suderinę, kad pažeidžiami asmenys, už jų apgyvendinimą bus atsakinga Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, o už kitus asmenis – VSAT pavaldume esantis Mega užsieniečių registracijos centras“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bus atsakinga už Rukloje esantį pabėgėlių priėmimo centrą, o antrasis – Vilniuje, Naujininkuose esantys laikinieji nakvynės namai. Čia numatoma apgyvendinti iki 900 asmenų. Tai bus šeimos su mažamečiais vaikais, neįgalūs asmenys.

O Medininkuose bus apgyvendinta apie 800 asmenų.

Mažiau pažeidžiami asmenys bus apgyvendinti Kybartuose esančiuose buvusiuose pataisos namuose.

„O Rūdninkai, kur dabar mes turime apgyvendintus vienišus vyrus, jie bus perkelti į Kybartus. O Rūdninkai bus pertvarkomi ir ten bus statomi moduliniai nameliai“, – planus pristatė ministrė.

Ji teigė, jog ir toliau ieškoma tolimesnių sprendimų, šiuo metu vertinamos ir kitos turimos patalpos.

Vidaus reikalų ministrė aiškino, jog palapinėse gyvenančių neteisėtų migrantų nebeliks.

Pažeidžiamų apie pusę

Pusė šalyje esančių neteisėtų migrantų gali būti laikomi pažeidžiamais asmenimis, sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

„Vadinamų pažeidžiamų asmenų turime (...) apytiksliai pusę atvykusių migrantų“, – Medininkuose ketvirtadienį teigė J. Jakštienė.

Pasak jos, tarp jų yra apie 1,3 tūkst. nepilnamečių vaikų, iš jų apie 500 sudaro vaikai iki devynerių metų.

„Tame tarpe turime nelydimus nepilnamečius, tai reiškia, kad vaikai iki pilnametystės atvykę niekieno nelydimi – be šeimos narių, be artimųjų. Apie 50 tokių vaikų yra“, – kalbėjo viceministrė.

J. Jakštienės teigimu, dauguma nelydimų nepilnamečių yra 16–17 metų amžiaus.

„Turime 22 nėščias moteris. Viena iš jų ne per seniausiai pagimdė“, – teigė ji.

Pasak viceministrės, ši moteris su naujagimiu apgyvendinta Pabėgėlių registracijos centre.

Be to, tarp migrantų yra keliolika negalią turinčių asmenų.

„Kol kas negalime pasakyti, ar negalia yra sunki, ar yra lengva. (...) Turime tokių atvejų, kai šeima ant rankų atsineša cerebriniu paralyžiumi sergantį vaiką“, – aiškino ji.

VSAT prižiūrės 3 objektus

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, jog jų rankose bus trys objektai.

„VSAT atsakinga už migrantų apgyvendinimą ir aprūpinimą. Neteisėtų migrantų apgyvendinimo klausimai, jų aprūpinimo klausimai bus sprendžiami centralizuotai, VSAT centrinės įstaigos lygiu. (…) VSAT bus atsakinga už apgyvendinimą 3 objektuose: Medininkų modulinių nameliai, Užsieniečių registracijos centras, Kybartų apgyvendinimo patalpos“, – sakė R. Liubajevas.

Jis teigė, jog užkardose situacija taip pat gerėja.

„Tokių neteisėtų migrantų dabar mažėja, juos aktyviai keliame iš pasienio užkardų į Medininkų modulinių namelių stovyklą. Taip pat artimiausiu metu pradėsime perkelti žmones ir į Užsieniečių registracijos centrą“, – aiškino VSAT vadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (577)