Ministrės manymu, jeigu renginio organizatoriai nesutinka su savivaldybės vertinimu ir argumentais, jie visada turi teisę apskųsti sprendimą teismui.

„Esu tikra, kad maršo organizatoriai visada turi galimybę (sprendimą-ELTA) apskųsti teismui. Jeigu pasinaudos šia teise, tikrai esu tikra, kad teismas galės visas aplinkybes įvertinti, kadangi viešojoje erdvėje girdime skirtingus argumentus, girdime skirtingas interpretacijas, tai tuo atveju turime susirinkimų įstatymą, kuris garantuoja, kokia forma ir kokiomis prielaidomis grindžiamas, organizuojamas susirinkimas arba protestas“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė E. Dobrovolska.

Ministrė nemano, kad Kauno ir Vilniaus savivaldybių sprendimai nesuteikti leidimo mitinguotojams reikšti savo poziciją, galėtų būti tam tikra grėsmė pačiai demokratijai. Pasak jos, Lietuva nuo autoritarinių režimų ir skiriasi tuo, kad čia gerbiamas teisės viršenybės principas ir institucijų sprendimus visada galima apskųsti teisme.

„Tuo mes labiausiai ir skiriamės nuo nedemokratinių valstybių, tos pačios Baltarusijos, kad mes turime demokratinę ir teisės viršenybės principu grindžiamą valstybę. Kai mes nesutinkame su vienu ar kitu sprendimu, mes turime teismines instancijas, kurios išnagrinėja, priima galutinį sprendimą, kuris yra privalomas tiek organizatoriams, tiek institucijoms“, – tvirtino ji.

Politikė tiek mitingo prie Seimo rugsėjo 10 d., tiek rugsėjo 4 d. organizuojamų LGBT eitynių „Kaunas pride“ organizatoriams palinkėjo, kad šie laikytųsi galutinio teismo sprendimo, ir tuo atveju, jeigu šiems renginiams leidimai nebūtų suteikti – jų tiesiog neorganizuoti.

„Linkiu organizatoriams, kad teismo sprendimas būtų gerbiamas. Tuo atveju, kai yra leidimas - būtų organizuojamas, tuo atveju, kai ne - svarbiausia paisyti susirinkimų įstatymo reikalavimų“, – tikino E. Dobrovolska.

ELTA primena, kad antradienį Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė nesuteikti leidimo Lietuvos šeimų sąjūdžio prie Seimo rugsėjo 10 d. organizuotam mitingui. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas išskyrė tris tokio sprendimo priežastis.

„Visų pirma – vieta. Leidimas prašomas iki 15 tūkst. žmonių, ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps. Saugus atstumas iki Seimo yra 75 metrai. Taip pat gavome Martyno Mažvydo bibliotekos atskirą kreipimąsi, kad yra trikdomas jų darbas ir jų sklype mes turime užtikrinti praėjimą. Todėl tas plotas dar labiau mažėja“, – aiškino A. Bužinskas.

„Antra priežastis – laikas. Buvo prašoma pratęsti renginio leidimą iki 22 val. Manome, kad pati aikštė yra pakankamai prastai apšviesta ir pareigūnų darbą tai apsunkins grynai iš saugumo pusės“, – tęsė jis.

„Trečia priežastis – Valstybės saugumo departamentas išviešino dalį pažymos, kurioje aiškiai nurodoma, kad šiuo metu yra padidėjusi įvairių susirinkimų rizika, kurie gali pasibaigti tam tikrais smurtiniais veiksmais“, – tvirtino Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Reaguodamas į šį sprendimą vienas iš renginį organizuojančio Lietuvos šeimų sąjūdžio lyderių Artūras Orlauskas tvirtina, kad sostinės valdžios sprendimas, be jokių abejonių, bus skundžiamas teismui. Jo teigimu, nepaisant visų savivaldybės argumentų, Šeimų sąjūdžio organizuojamas mitingas prie Seimo įvyks kaip numatyta.

„Konstitucija galioja nepriklausomai nuo savivaldybių pageidavimų“, – pažymėjo A. Orlauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)