„Kaip padaryti, kad jis būtų švarus, gražus, jokių problemų nei policijai, nei dalyviams“, – prieš susitikimą savivaldybėje LNK komentavo R. Grinevičius.

Bet kad smurto nebus, sako, užtikrinti negali.

„O jūs galit garantuoti, kad jūs avarijos šiandien nepadarysit, važiuodama Vilniuje? Klausimas į klausimą. Jūs negarantuojate“, – kalbėjo pašnekovas.

Kad toks protestas organizuojamas, žinia pasklidusi plačiai. Kai kurie jau dabar nori pasisakyti.

„Pasinaudosiu proga, nelauksiu rugsėjo dešimtos. Kas pastatė į prezidentus Grybauskaitę? Žurnalistai. Parodysiu nuotrauką, kur Trumpas (buvęs JAV prezidentas – aut.p.) rodo, kad aš. Dešimt metų kadencija aš“, – sustojusi prie žurnalistų išdėliotų mikrofonų pasakoja praeivė.

Vis dėlto Vilniaus savivaldybė leidimo rugsėjo 10-osios protestui nusprendė neišduoti.

„Visų pirma – vieta. Leidimas prašomas iki 15 tūkst. žmonių ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps. Saugus atstumas iki Seimo yra 75 metrai“, – argumentavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Adomas Bužinskas

„Šeimų sąjūdžio“ vadovas R. Grinevičius tai vadina visuomenės audrinimu, žada kreiptis į teismą.

„Tai kas lieka – tik toks variantas. Spręsime. Gal prieš rugsėjo dešimtą dar susirinksim“, – LNK sakė R. Grinevičius.

Kitas „maršininkas“ Artūras Orlauskas sako, kad protestas vis tiek vyks.

„Jei mitingas yra nesankcionuotas tai yra įstatymų pažeidimas ir niekam nerekomenduojame to daryti“, – spaudos konferencijoje komentavo A. Bužinskas.

Savivaldybė buvo neišdavusi leidimo ir „Šeimų sąjūdžio“ protestui birželį, bet keli šimtai žmonių vis tiek susirinko – vaizdavo, kad čia daug piketų po keliolika žmonių.

Tuomet „maršininkai“ dėl neišduoto leidimo padavė savivaldybę į teismą ir jį laimėjo.

„Jei teismui atrodys kitaip, tai yra laisvi apsispręsti kitaip“, – sakė savivaldybės atstovas A. Bužinskas.

Vienas iš savivaldybės argumentų – nesaugu. Pirmadienį Valstybės saugumo departamentas (VSD) išplatino pranešimą, kad protestai Lietuvoje darosi pavojingi, padidėjo smurto tikimybė.

Viktorija Čmilytė–Nielsen, Algimantas Rusteika, Raimondas Grinevičius, Artūras Orlauskas

„Nusprendėme, kad negalime prisiimti atsakomybės tiek už pareigūnų saugumą, tiek už likusių vilniečių saugumą“, – aiškino A. Bužinskas.

VSD pastebėjo, kad pastaruoju metu tokie renginiai pritraukia ir politinio ekstremizmo propaguotojų, Kremliaus bei Minsko režimo rėmėjų ir smurtautojų.

„Maršininkai“ atsako, kad visi protestai būna pavojingi.

„Tai čia ką VSD pasakė, yra eiliniuose vadovėliuose. Čia nieko naujo“, – tikino R. Grinevičius.

Pirmadienį savo reikalavimus „maršininkai“ įteikė Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen. Apie juos paklausta viena iš valdančiųjų lyderių Aušrinė Armonaitė atsako taip pat, kaip anksčiau Ingrida Šimonytė.

„Bus kiti rinkimai, bus galima kitaip išsirinkti“, – po apsilankymo „Registrų centre“ žurnalistams komentavo A. Armonaitė.

Kadangi jie protestuoja ir prieš galimybių pasą, vakar su V. Čmilyte-Nielsen „maršininkai“ kalbėjosi lauke. Seimas į vidų neįleido, Vilniaus savivaldybė įsileido.

„Ponas Grinevičius, kiek atsimenu, buvo su kauke. Tiek būtų iš mano pusės“, – pridūrė A. Bužinskas.