Dar kartą išdėstė argumentus

Savivaldybės sprendimas priimtas Valstybės saugumo departamentui išvakarėse įspėjus savivaldybę apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę ir kitus galimus pavojus. Sprendimas atšauktas dėl kelių priežasčių, pirmiausia, dėl pačios planuoto renginio vietos ir dėl laiko, sako savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas. Anot jo, leidimas prašomas iki 15 tūkstančių žmonių ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps.

Jis laidoje aiškino, jog leidimas buvo atšauktas, nes nemano, jog gali užtikrinti saugumą.

„Vieta yra netinkama tam žmonių skaičiui, nes 75 metrai iki Seimo turi būti užtikrinti. Lygiai taip pat Martyno Mažvydo biblioteka kreipėsi į mus, trikdomas darbas, tai tas plotas dar mažėja. Jei skaičius būtų mažesnis, vieta būtų kita, mes galėtume svarstyti“, – aiškino jis.

A. Bužinskas teigė, jog kitos renginio vietos organizatoriai svarstyti nenorėjo.

Taip pat užkliuvo ir noras pratęsti protesto laiką iki 22 valandos. Tačiau aikštė nėra tinkamai apšviesta, tad saugumo užtikrinti nepavyks.

„O paskutinė dedamoji yra VSD pažyma, net viešoji dalis indikavo, kad provokacijų reikia tikėtis. Mes nesakome, kad tai susiję su organizatoriais, bet tai tampa platforma ne itin draugiškoms grupėms tuo pasinaudoti“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas aiškino, jog jei mitingas vyks be leidimo, savivaldybė padės policijai.

„Bet kokiu atveju nesankcionuotas mitingas teisės aktų pažeidimas, mes nerekomenduojame to daryti. Tikėtina, kad organizatoriai siųs daug pranešimų iki 15 žmonių susirinkimams. Bet jeigu jie renkasi į vieną renginį ir dalyvauja toje pačioje programoje, nėra taip, kad iki galo bus teisėta.

Mes tikimės, iki rugsėjo 10 dienos yra laiko, organizatoriai sako skųs, gal teismas spės išnagrinėti. Organizatoriai gali spėti prašyti kitą prašymą kitam reginio, kitoje vietoje mažesniam žmonių skaičiui. (…) Policija ruošiasi nesankcionuotam mitingui, o mes kaip savivaldybė iš savo pusė nepaliksime policijos vienos“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė A. Bužinskas.

Girnius: aiškinimai yra vaikiški

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Kęstutis Girnius teigė, jog savivaldybės sprendimas nėra tinkamas.

„Manęs visiškai neįtikina, čia yra neteisėtas veiksmas, nukreiptas prieš politinę grupę. Ir tie visi aiškinimai yra vaikiški. Nes kaip vienas iš tų argumentų yra pasakytas, kad čia bus 15 tūkstančių ir netilps, bet jei yra kažkoks mitingas ir jis gali kelti kažkokių nepatogumų, tai yra normali dalis“, – sakė politologas.

Jis priminė, jog praėjusią vasarą JAV vyko milijoninės demonstracijos.

„Uždarydavo gatves, verslus. Bet čia yra dalis demokratijos – kad užtikrintume žmonių teisę reikšti savo nuomonę. Ir taip reikia kitus dalykus riboti – uždarai tą Gedimino prospektą, kitą gatvę ir tegul jie demonstruojasi“, – tikino VU TPSMI politologas.

K. Girnius teigė, jog savivaldybės argumentas dėl Martyno Mažvydo bibliotekos skundo taip pat nėra tinkamas.

„Jeigu tas mitingas vyksta 2–3 valandas, žmonės neis į biblioteką, jei sunkiau patekti, tai žmonės tai žinodami neturėtų eiti. Būtų kiekvienas būtų kasdien rengiami, ar kas savaitę, tai būtų problemų, bet kad kartas nuo karto, tai čia visiškai geras dalykas“, – tikino jis.

Anot politologo Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma, kuria taip pat remiasi Vilniaus miesto savivaldybė, yra skirta apsidraudimui

„Visiškai dirbtinis pasakojimas ir apie tai, ką VSD sako. Nelabai pasitikiu VSD, jie apsidraudžia. Sako, kad yra riaušių pavojus, jei tai įvyksta, jie sako, kad mes įspėjome. O jei ne – tai buvo planuojama, bet kadangi policija ir kiti buvo įspėti, būsimi smurtautojai susivaldė. Čia yra labai blogas sprendimas, ne pirmas toks sprendimas, anksčiau buvo uždrausta. Tai rodo, kad Remigijus Šimašius, nors ir priklauso Laisvės partijai, laisvė yra tik jo mylimiesiems. O ne tiems, kurie kitą nuomonę reiškia“, – savo poziciją dėstė VU TSPMI politologas K. Girnius.

K. Girnius sveikino Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, kuri nusprendė kalbėtis su organizatoriais. Bet apgailestavo, jog kitos partijos to nedaro.

„Man tik gaila, kad kitos partijos, kaip konservatoriai nepasisako šiuo klausimu. O klausimai liečia fundamentalią demokratijos laisvę susirinkimams“, – teigė Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas K. Girnius.

Politologas taip pat dalinosi įžvalga, kad taip aiškiai daromas įspūdis, kad tam tikra grupė yra daugiau ar mažiau patekę į valdžios nemalonę, jiems bus taikomos įvairios priemonės kliudyti dirbti.

„Aš manau, kad tai gali sukelti šiokį tokį nepasitenkinimą, įniršį, kuris tą judėjimą dar sustiprintų. (…) Ir šitomis aplinkybėmis nereikia vienos grupės nuostatas padaryti beveik draustinas ir jas slopinti. Reikia leisti visoms grupėms pasakyti savo įsitikinimus“, – trečiadienį Žinių radijo eteryje sakė politologas K. Girnius.

Kreipiasi į teismą

Šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius aiškino, kad savivaldybės sprendimo skundas teismui bus pateiktas dar trečiadienį.

„O kas liečia argumentus, tai jie yra tikra nepagrįsti. Manau, kad tai antras politinis sprendimas savivaldybės. Prisiminkime birželio 15 nesuteikto mums derinimo. Ką tai reiškia? Mūsų organizacija padarė viską, kad visuomenė bent kažkiek priartėtų prie valdžios ir stabilizuotų nesantaiką valstybėje, žmonių pyktį valdžiai, o Vilniaus savivaldybė visą tą darbą nubraukė“, – savo poziciją dėstė R. Grinevičius.

Jis kalbėjo, jog savivaldybės išsakyti argumentai nėra pagrįsti.

„Nematau nė vieno išsamaus argumento, kuo buvo remtasi“, – kalbėjo Šeimų sąjūdžio vadovas.

Paklaustas, kaip institucijos gali pasitikėti protestuojančiais po rugpjūčio 10 dienos įvykių prie Seimo, R. Grinevičius priminė, jog šį renginį organizavo ne jie.

„Palaukite, jau visi žurnalistai, visos televizijos ir žmonės, kurie norėjo išgirsti, jie seniai žino tą dalyką, net ir administracijos direktoriaus pavaduotojas, policijos departamentas ir seimo pirmininkė. Rugpjūčio 10 dienos mitingas niekuo nesusijęs su mūsų organizacija“, – sakė jis.

Jis priminė, jog prieš rugpjūčio 10 dieną Šeimų sąjūdis išplatino pranešimą, kad ne jie organizuoja renginį, o atskiri sąjūdžio nariai dalyvaus kaip pavieniai asmenys.

„Įstatymas nenumato tokio dalyko“

O advokatas Petras Ragauskas Žinių radijo laidoje taip pat kalbėjo, jog Vilniaus miesto savivaldybės pasirinkti argumentai kiek pritempti.

„Rėmimasis bibliotekos argumentais atrodo švelniai tariant pritemptas. Nes Vilniui uždaryti pusę miesto maratonui ar velomaratonui, tai kažkaip nebūna taip, tokie renginiai daromi. Nors tai nėra konstitucinės teisės realizavimas“, – kitą pavyzdį pateikė advokatas.

Jis teigė, jog sprendimas atšaukti pasirašytą leidimą nėra apibrėžtas dokumentuose.

„Susirinkimas buvo suderintas, pažymėjimas jau buvo išduotas, savivaldybė ėmė ir persigalvojo. Atšaukė savo suderinimą, ir jo, kaip suprasti, jau nebėra. Bet man čia viena problema, kad mūsų įstatymas, kuris apibrėžia procedūrą, kaip organizuojami tokie renginiai, ne leidimą savivaldybę išduoda, tai tik suderinimas, suradimas tam tikrų kompromisinių elementų, tas renginys organizuotas. (…) Įstatymas absoliučiai nenumato tokio dalyko kaip galimybė atšaukti suderintą renginį.

Organizatoriai atšaukti renginį gali, bet kad savivaldybė atšauktų suderinimą, tai yra visiška naujovė. Ir jei kils teisminis ginčas, šis klausimas gali tapti vienas iš kertinių aspektų“, – Žinių radijo laidoje prognozavo P. Ragauskas.