Advokatų sulaikymo faktą Delfi patvirtino Advokatų tarybos pirmininko pavaduotojas Mindaugas Kukaitis.

„Patvirtinu, kad esame informuoti apie dviejų advokatų sulaikymą ir jiems pareikštus įtarimus“, - Delfi sakė M. Kukaitis.

Sulaikytiems advokatams yra pareikšti įtarimai pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 226 straipsnį (prekyba poveikiu) ir 227 straipsnį (papirkimas).

Delfi žiniomis, vienas iš sulaikytųjų - 65-erių metų buvęs ilgametis Kauno miesto apylinkės teisėjas Bronislovas Liatukas, paskutiniu metu vertęsis advokato praktika.

Pernai metų liepą B. Liatukas buvo išlydėtas į pensiją Kauno apylinkės teisme. Po išėjimo į užtarnautą poilsį teisininkas pradėjo praktikuojančio advokato veiklą.

Teismų administracijos interneto svetainėje iki šiol galima rasti pranešimą apie B. Liatuko išlydėtuves. Tuomet jam sveikinimus siuntė ir šalies Prezidentas Gitanas Nausėda.

Kita sulaikytoji – žinoma Kauno advokatė Valda Grigonytė.

Abu advokatai STT pareigūnų įtariami bandę papirkti Kauno apylinkės teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją, 63-jų metų Rimantą Grigą.

Pastarasis, šaltinių teigimu, įtariamas kyšio ėmimu.

Sulaikytasis advokatas B. Liatukas ir teisėjas R. Grigas kartu daugiau nei du dešimtmečius yra dirbę drauge Kauno apylinkės teisme.

Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, teisėjas turi teisinį imunitetą.

Kaip informavo STT atstovė Renata Keblienė, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl įtariamų advokatų ir teisėjo korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų.

„Pareikšti įtarimai dviem advokatams ir advokatės kontoros darbuotojui dėl teisėjo papirkimo, siekiant palankaus teisėjo sprendimo. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Kauno advokatas, buvęs ilgametis teisėjas B. L. susitarė su Kaune veikiančia advokate V. G., kad ji, veikdama bendrai su advokatės kontoros darbuotoju T. G., perduos neteisėtą atlygį Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui. Kaip įtariama, už ne mažesnį kaip 2 000 Eur kyšį siekta, kad teisėjas, nagrinėdamas vieno asmens administracinio nusižengimo bylą apeliacine tvarka, paskirtų švelnesnę administracinio poveikio priemonę ir sutrumpintų vairuotojo pažymėjimo atėmimo terminą nuo 12 iki 3 mėn. Nustatyta, kad vakar sutartas neteisėtas atlygis ar jo dalis buvo perduota teisėjui jo darbo vietoje, Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose.

Vakar advokatai B. L. ir V. G. bei advokatės kontoros darbuotojas T. G. buvo sulaikyti, jiems pareikšti įtariamai dėl prekybos poveikiu ir papirkimo. Vakar atliktos kratos teisėjo ir įtariamųjų gyvenamosiose vietose. Atliekant kratą teisėjo gyvenamojoje vietoje, jis bandė naikinti įrodymus.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė vakar pradėjo ikiteisminį tyrimą Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui pagal Baudžiamojo kodekso 225 str. 1 d. dėl kyšininkavimo. Šiandien N. Grunskienė kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą dėl leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėją Rimantą Grigą, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Kauno valdyba. Tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai“, - teigiama STT atstovės pranešime.

Delfi žiniomis, ketvirtasis nusikalstama veika įtariamas asmuo, per kurį advokatų kyšis buvo perduotas teisėjui – advokato padėjėju V. Grigonytės advokatų kontoroje dirbantis Tautvydas Grigas. Jis yra teisėjo R. Grigo sūnus.

Teisėjų taryba: tokių poelgių netoleruojame

Teisėjų taryba, reaguodama į informaciją apie pradėtą ikiteisminį tyrimą Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui, teigia principingai besilaikanti pozicijos, kad bet kokie su teisėjo pareigomis nesuderinami teisėjo veiksmai yra netoleruotini.

„Teisėjui keliami aukščiausi etikos ir moralės reikalavimai, o jų nesilaikant, žeminamas teisėjo vardas ir kenkiama teismo autoritetui bei keliamos abejonės dėl vykdomo teisingumo.

Teisėjų taryba kreipėsi į Generalinę prokurorę, prašydama pateikti visą reikšmingą informaciją apie vykdomą ikiteisminį tyrimą. Gavus reikiamus duomenis, nedelsiant bus šaukiamas neeilinis Teisėjų tarybos posėdis, kuriame bus sprendžiama, ar teisėjas savo poelgiu nepažemino teisėjo vardo.

Šiuo metu klausimas dėl teisėjo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn ir jo įgaliojimų yra sprendžiamas LR Prezidento. Sustabdžius teisėjo Rimanto Grigo įgaliojimus, jis bus nušalintas nuo pareigų, o visos jo nagrinėtos bylos bus perduotos nagrinėti kitiems teisėjams“, – sakoma tarybos pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)