Bus stiprinama apsauga

Ministrė A. Bilotaitė po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje teigė, jog greitu metu bus pradėta statyti ir metalinė tvora.

„Kaip žinote, šuo metu pasienyje su Baltarusija yra statoma spygliuotos koncertinos fizinis barjeras. Šiuo metu vyksta darbai Barausko užkardos ruože. Netrukus prasidės jau ir metalinės tvoros statybos. Žinoma, visi reikalingi sprendimai tam jau yra“, – sakė ministrė.

A. Bilotaitė išreiškė užuojautą dėl antradienį pasienyje mirtinai susižalojusio ugniagesio.

„Pareigūnas garbingai tarnavęs Tėvynės labui, turėjęs didžiulę patirtį, sąžiningas, stropus, pareigingas. Kuriam pareiga savo šaliai buvo svarbiausia. Reiškiu nuoširdžių užuojautą tiek šeimos nariams, tiek bendruomenei. Ir noriu patikinti, kad parama, kuri priklauso pagal mūsų statutą – 93 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio vidutinė darbo išmoka šeimai bus išmokėta. Taip pat bus pasirūpinta visomis laidojimo išlaidomis ir kitais rūpesčiais. (…) Suprantame, kad šios kompensacijos negali kompensuoti tos netekties. Bet tikimės, kad tai bus nedidelis kompensavimas šioje nelaimėje“, – sakė A. Bilotaitė.

Ministrė teigė, jog dėl šio įvyko vyksta ikiteisminis tyrimas ir tarnybinis patikrinimas.

„Koncertina bus statoma ir toliau, bet papildomai bus pastiprinta apsauga, pirmiausia susiję su medicinine pagalba. Paramedikų darbas bus, jie budi užkardose, bet stiprinsime koordinavimą. Taip pat sutarėme dėl papildomų priemonių, kurios bus įgytos nedelsiant išsiaiškinus visas aplinkybes“, – aiškino ji.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, jog pirmiausia bus naudojamasi kariuomenės paramedikais.

„Kadangi šiuo metu mūsų pasienyje aktyviai dirba kariuomenės atstovai, jie tiek sienos apsaugoje, tiek koncertinos tiesime, tam ir yra skirtos paramedikų pajėgos, mobilios komandos. Jos budi tame ruože, esant reikalui jos privažiuoja ir suteikia pagalbą. Mes šiandien sutarėme, kad turi būti dar didesnis bendradarbiavimas“, – aiškino vidaus reikalų ministrė.

Ji teigė, jog PAGD parodė iniciatyvą ir pasisiūlė dalyvauti koncertinos tiesimo procese.

„Tie žmonės dalyvauja savanorišku pagrindu. Ir tikiu, kad jų apsisprendimą lemia pareiga savo šaliai“, – teigė ministrė.

Greičius: sužeidimo metu praktiškai nieko negalėjome padaryti

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Saulius Greičius sakė, kad žuvęs kolega yra ilgametis darbuotojas.

„Šiandien ryte mes aptarėme tą įvykį, pagerbėme tylos minute. Bendruomenė yra sukrėsta“, – pripažino S. Greičius.

Jo teigimu, greta buvę kolegos tiesiog nesugebėjo sustabdyti kraujavimo.

„Turbūt toks atvejis, toks sužeidimas gali pasitaikyti vienas iš milijono, kai praktiškai nieko neįmanoma padaryti. Net ir mūsų darbuotojams prireikė psichologo pagalbos, labai gedime. Susitikome su šeima, pareiškėme užuojautas, ėmėmės visų priemonių, ką galime padaryti, deja, bet žmogaus sugrąžinti mes negalime“, – kalbėjo S. Greičius.

Jis teigė, kad nuo dabar pasienyje budės medikai, tačiau, pasak ugniagesių vadovo, sužeidimas buvo itin sunkus, kai apmokyti suteikti pirmąją pagalbą kolegos nieko negalėjo padaryti.

S. Greičius pažymėjo, kad nelaimė nutiko apie 10–11 valandą ryte.

„Buvo netoli kolegos. (...) Vyksta tyrimas, nenorėčiau nurodinėti konkrečių atstumų“, – sakė jis.

Šiuo metu, pasak jo, prie koncertinos tiesimo dirba 45–46 ugniagesiai gelbėtojai.

Džiautas: mirusiam ugniagesiui tai buvo tik papildomas darbas

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas Saulius Džiautas pažymėjo, kad visos išlaidos, susijusios su mirusiojo laidojimu bus padengtos, taip pat, kad bus išmokėtos visos įstatymuose numatytos išlaidos šeimai.

Jo teigimu, sutarta, kad pasienyje dirbs ir Krašto apsaugos ministerijos (KAM) medikai.

„Tikiuosi, kad bus pasitelktos ir greitosios medicinos pagalbos medikai, kad išvežus su KAM automobiliu iš miško ar kažkur, jau asfaltuotame kelyje budėtų greitosios medicinos pagalbos automobilis, reikalui esant“, – sakė S. Džiautas.

Taip pat pareigūnai, pasak jo, bus aprūpinti papildomomis nebūdingo darbo priemonėmis.

„Tai yra medkirčio, miško pjovėjo, žoliapjovio darbo saugos priemonėmis: neperpjaunamomis kelnėmis, dirbant su grandininiu pjūklu ir taip toliau. Visos darbo saugos priemonės turi būti būtent tam darbui. Ugniagesio uniforma yra specifinė, apsauganti nuo gaisrų, ne visada yra apsauganti nuo kitų darbų – medžio pašalinimas nuo kelio nėra tapatu miško arba krūmynų pjovimui“, – akcentavo jis.

S. Džiautas pabrėžė, kad ugniagesiais reikia rūpintis ne tik tada, kai nutinka nelaimė.

„Kai nutinka Alytus arba kaip dabar. Jais reikia rūpintis nuolat. Nuolatiniame nepritekliuje esantys ugniagesiai puola užsidirbti prie bet kokio darbo. Šis darbas buvo papildomas“, – tvirtino pareigūnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad dabar trūksta 700 pareigūnų, kurių darbą „dengia“ persikomplektavę ugniagesiai.

„Žinoma, valstybei reikia pagalbos, bet ugniagesiams važiuot iį gaisrus tryse vietoje 6 irgi nėra saugu. Tai globaliai spręstinas dalykas ir šioje Seimo sesijoje. Tikiuosi, kad Vyriausybė tai įvykdys ir per tris likusius Seimo kadencijos metus ugniagesių sukomplektavimas atitiks standartus, pasipildys 700 ugniagesių, bus tinkamas finansavimas ir vieninga tarnyba“, – sakė S. Džiautas.

Tiesiant barjerą pasienyje su Baltarusija mirtinai susižalojo ugniagesys

Delfi primena, jog pasienyje su Baltarusija antradienį mirtinai susižalojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnas.

47 metų Egidijus Karla susižalojo rengiantis tiesti ir montuoti pjaunančią vielą, vadinamąją koncertiną, teigiama pranešime.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, pareigūnas susižalojo pjaudamas krūmus grandininiu pjūklu.

„Jis buvo ne kartą skatintas, dirbo 25 metus“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

Į nelaimės vietą išvyko psichologai.

Žuvusysis dirbo Ignalinos gelbėjimo tarnyboje. Pasak M. Kanapicko, ugniagesiai iš įvairių regionų trečia savaitė dirbo numatytus darbus. Šią savaitę dirbo Panevėžio valdybos ugniagesiai, Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnyba priklauso Panevėžio priešgaisrinei gelbėjimo valdybai.

Iškvietus greitąją pagalbą, medikams pareigūno gyvybės išgelbėti nepavyko.

„Ši nelaimė sukrėtė mus visus. Pareigūnas žuvo vykdydamas savo pareigą, padėdamas stiprinti valstybės sienos su Baltarusija apsaugą. Dėl skaudžios netekties nuoširdžiai užjaučiu žuvusiojo šeimos narius, artimuosius ir kolegas ugniagesius gelbėtojus. Šiuo sunkiu metu ugniagesių gelbėtojų bendruomenei linkiu tvirtumo ir susitelkimo“, – pranešime cituojama vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ministrės teigimu, žuvusio E. Karlos artimiesiems bus suteikta visokeriopa pagalba. Anot VRM, pareigūnas ugniagesiu gelbėtoju dirbo 25 metus, buvo darbštus, sąžiningas ir doras pareigūnas.
Pasak ministerijos, Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje fizinį barjerą stato Lietuvos kariuomenės ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento suformuotos brigados. Įvertinus spygliuotos tvoros rizikas, nuo šiol pasienio ruože budės paramedikai.

Fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija nuspręsta statyti Lietuvai pastaraisiais mėnesiais susiduriant su išaugusia nelegalia migracija. Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija jau pateko per 4,1 tūkst. migrantų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (475)